Μπαράζ τηλεδιασκέψεων – Παραμένει το χάσμα με τους θεσμούς για τον νέο νόμο Κατσέλη

της Δήμητρας Καδδά

22/3

Περί τις 3 π.μ. ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή πολιτική τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Θεσμών αναφορικά με το νέο νόμο Κατσέλη. Οι διαφωνίες φέρονται να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες στα μεγάλα μέτωπα (της αλληλεπίδρασης με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και με τα επιχειρηματικά δάνεια με τα όρια προστασίας και με το χειρισμό των αιτήσεων που εκκρεμούν).

Χθες, ωστόσο, προστέθηκε ένα ακόμα αγκάθι: αυτό της πρόθεσης της κυβέρνησης να καταθέσει μονομερώς το νομοσχέδιο στη Βουλή (δηλαδή μόνο σε συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών).

Έντονη ενόχληση

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για τις διαρροές από κυβερνητικές πηγές περί μονομερούς κατάθεσης της εν λόγω διάταξης, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις που ακολούθησαν.

Συμφωνήθηκε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη σε πολιτικό και πάλι επίπεδο για σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέοι “γύροι” τις επόμενες ημέρες εν όψει του πρώτου μεγάλου δια ζώσης “ραντεβού” στο Εuroworking Group της προσεχούς Δευτέρας 25 Μαρτίου.  Προς το παρόν πάντως οι προσδοκίες για εύρεση συνολικής λύσης είναι χαμηλές.

Χθες, στο βραδινό πολιτικό γύρο διαπραγματεύσεων μετείχαν μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Προηγήθηκε σειρά τεχνικών τηλεδιασκέψεων οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα.

Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο κατά την παρουσία του στην Αθήνα έχουν κλείσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Το τελικό χρονικό ορόσημο είναι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Όσον αφορά στον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου, τα μηνύματα μετά και τις σχεδόν ολονύχτιες χθεσινές επαφές είναι συγκεχυμένα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι επιχειρείται η κατάθεση του σήμερα αργά το βράδυ ή στις αρχές της εβδομάδος, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε χθες ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη, με στόχο την ψήφισή του την Τετάρτη.

Τα μέτωπα και οι παρενέργειες

Σύμφωνα με πληροφορίες, 3 είναι τα μέτωπα στον νέο Νόμο Κατσέλη. Το πιο βασικό είναι νομικό και συνδέεται με το πώς θα αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες του παλαιού νόμου Κατσέλη και των υπολοίπων διατάξεων που αφορούν σε πλειστηριασμούς.

Ο λόγος για την αιτίαση που υπήρχε εξ αρχής στην γνώμη που ζητήθηκε από την ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα (με βάση το αρχικό ελληνικό σχέδιο). Αναφέρεται – μεταξύ άλλων –  ότι προκαλεί κινδύνους συσσώρευσης δικαστικών υποθέσεων, επηρεάζει τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια, ενώ “υπάρχει κίνδυνος υποτροπής στην αθέτηση υποχρεώσεων από πλευράς οφειλετών που έχουν ήδη υπαχθεί σε διαδικασία ρύθμισης και διαγραφής των οφειλών τους βάσει του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών”.

Τα άλλα δύο μέτωπα είναι το δημοσιονομικό (δηλαδή το κόστος που θα πρέπει να καλύψει ο προϋπολογισμός κάτι που θεωρείται διαχειρίσιμο) και  το πολιτικό (τα όρια όσων θα ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου και τα επιχειρηματικά δάνεια).

Τις παρενέργειες από τα υψηλά NPLs περιέγραψε  ο επικεφαλής των Θεσμών – εκ μέρους της Κομισιόν – Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την παρουσίαση του στο σεμινάριο που διοργάνωσε η Επιτροπή στην Αθήνα μαζί με το ΙΟΒΕ. Άσκησε κριτική για το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας.  Ανέφερε  όμως και ότι “υπάρχουν πάρα πολύ υψηλά επίπεδα NPLs, υπάρχουν πάρα πολλές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν εταιρείες – “ζόμπι” που πρέπει να κλείσουν και άλλες που πρέπει να αναδιαρθρωθούν”. “Είναι κλειδί η μείωση των NPLs για την έλευση επενδύσεων”, είπε.

Μία ακόμη “παρενέργεια” του θρίλερ με την συμφωνία είναι η καθυστέρηση στις αποφάσεις για τις 120 δόσεις με τους θεσμούς να κάνουν λόγο και για ζήτημα κουλτούρας πληρωμών, διατηρώντας επιφυλάξεις.

CAPITAL.GR

Print Friendly, PDF & Email