Μπαράζ εθελουσίων εξόδων στις τράπεζες Αφορούν 5,2 χιλ. εργαζόμενους

Μπαράζ εθελουσίων εξόδων στις τράπεζες

Αφορούν 5,2 χιλ. εργαζόμενους – Τι προβλέπεται ανά τράπεζα – Ποια τα κίνητρα

 

Νέο κύμα εθελουσίων εξόδων για περίπου 5,2 χιλιάδες εργαζομένους, που αντιστοιχούν στο 12% του συνόλου των εργαζομένων, προχωρούν άμεσα οι τράπεζες, εξοικονομώντας 350 με 360 εκατ. ετησίως.

Οι συνολικοί εργαζόμενοι στις τράπεζες φθάνουν τους 44.000 και μετά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου αναμένεται να μειωθούν στους 39.000-38.800 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Πειραιώς θα προχωρήσει εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου έως 2.000 εργαζομένων.

Η Eurobank μέσα στον Μάρτιο θα ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 1.000 εργαζομένων.

Η Alpha Bank θα ανακοινώσει μέσα στο επόμενο δίμηνο πρόγραμμα εθελουσίας που θα μπορούσε να φθάσει τους 450 εργαζομένους. Η AlphaBank θεωρεί ότι με 150 εργαζομένους η εθελούσια της θα κάλυπτε κάποιες προϋποθέσεις, ωστόσο αν μπορέσει θα κινηθεί μεταξύ 400 και 500 εργαζομένων.

Η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει –σε επόμενη φάση– σε εθελουσία 1.700 εργαζομένων.

Η Εθνική έχει αναφέρει ότι για λόγους κοινωνικής πολιτικής δεν θα προχωρήσει άμεσα η εθελούσια έξοδος αλλά ο σχεδιασμός που έχει υπάρξει είναι 1.700 εργαζόμενοι να αποχωρήσουν.

Συνολικά από το τραπεζικό σύστημα θα αποχωρήσουν 5,2 χιλιάδες εργαζόμενοι.

 

Το μοντέλο που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες ως προς τις εθελουσίες εξόδους θα είναι τριών πτυχών και θα περιλαμβάνει:

1) Μοντέλο sabbatical, όπου οι εργαζόμενοι για 2 χρόνια θα πληρώνονται, δεν θα εργάζονται στην τράπεζα και εν συνεχεία θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.

2) Θα δοθούν πακέτα μέχρι 200 χιλ. ευρώ το μέγιστο. Προφανώς τα πακέτα θα έχουν κλιμάκωση με βάση εκκίνησης, μάλλον, τις 45 χιλ. ευρώ.

3) Θα υπάρξουν κριτήρια ηλικιακά ανεξαρτήτως των ετών που έχουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.

Αυτό το μοντέλο βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση αλλά οι βασικοί του άξονες θα χρησιμοποιηθούν στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Με βάση μια πρώτη εκτίμηση, σε ετήσια βάση οι τράπεζες θα εξοικονομήσουν 350 εκατ. με 360 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου αναμένεται να κοστίσουν 350 εκατ. με 360 εκατ. ευρώ.