Μπάιντεν: «Πρώτα απελευθέρωση των ομήρων και μετά συζήτηση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»

«Συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς δεν θα είναι εφικτές παρά μόνο αφού απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα» δήλωσε χθες Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, κατόπιν μπορούμε να συζητήσουμε» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας «όμηροι αντί κατάπαυσης του πυρός».

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη διότι έπρεπε να φύγει από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την προώθηση του οικονομικού προγράμματός του, εξηγώντας ότι χρειαζόταν να πάει στην αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων για «άλλο πρόβλημα που πρέπει να χειριστούμε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι απελευθέρωσε δύο γυναίκες που πήρες ομήρους όταν εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές Αρχές μιλούν για 220 ομήρους, Ισραηλινούς, αλλοδαπούς ή ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα. Απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα από μέλη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατά την άνευ προηγουμένου έφοδό τους στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, έναυσμα του πολέμου στο πλαίσιο του οποίου το Ισραήλ σφυροκοπεί έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας για να «αφανίσει» τη Χαμάς.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στην ισραηλινή επικράτεια, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε δυνάμεις του να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που υπέστησαν επίθεση.

Στη Λωρίδα της Γάζας, 5.087 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, μεταξύ τους 2.055 παιδιά, σκοτώθηκαν στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς σε αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα. Ολόκληρες συνοικίες ισοπεδώθηκαν.