Μπάιντεν για Αφγανιστάν: Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή, σε νέο μήνυμά του προς τους Αμερικανούς, ότι οι ΗΠΑ έχουν “πολύ δρόμο μπροστά τους και πολλά μπορεί να πάνε στραβά” εν μέσω της συνεχιζόμενης εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών συμμάχων τους από την Καμπούλ, που πέρασε στα χέρια των Ταλιμπάν πριν από μία εβδομάδα.

“Η εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από την Καμπούλ θα είναι δύσκολη και οδυνηρή, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησε, πότε ξεκινήσαμε”, δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

“Θα ήταν το ίδιο αν είχαμε ξεκινήσει πριν από ένα μήνα ή σε έναν μήνα από τώρα. Δεν υπάρχει τρόπος εκκένωσης τόσων ανθρώπων χωρίς πόνο”, δήλωσε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το CNBC.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις για την χειρισμό της επιχείρησης αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, λόγω του χάους που επικράτησε.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μαζευτεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ κάποιοι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα γαντζωμένοι στο εξωτερικό αμερικανικού αεροσκάφους, και κάποιοι άλλοι ποδοπατήθκαν από το πλήθος που προσπαθούσε να εισέλθει στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας σύμφωνα με τον βρετανικό στρατό.

Αξιωματούχοι του στρατού των ΗΠΑ δήλωσαν την Κυριακή ότι ο στρατός αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για να μεταφέρει κόσμο με ασφάλεια στο εν μέσω απειλών από το Ισλαμικό Κράτος για επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Εν τω μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν προειδοποίησε το Σάββατο τους Αμερικανούς πολίτες να μην μεταβούν στο αεροδρόμιο λόγω απειλών ασφαλείας στον περίγυρο του αεροδρομίου.

Στην προσπάθειά του να επιταχύνει την εκκένωση, το Πεντάγωνο διέταξε την Κυριακή αμερικανικές εμπορικές αεροπορικές εταιρείες να παράσχουν αεροπλάνα για τη μεταφορά ατόμων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη τη χώρα, σε στρατιωτικές βάσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.