Μπ. Νετανιάχου: «Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε ούτε να επιβάλουμε νέα κατοχή στη Γάζα»

Σκοπός του δεν είναι ούτε να κυβερνήσει ούτε να κυριεύσει, ούτε να επιβάλει «νέα κατοχή» στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε χθες Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ενώ διαβεβαίωσε πως ο στρατός της χώρας του προχωρά «εξαιρετικά καλά» στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

«Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε στη Γάζα. Δεν επιδιώκουμε να την καταλάβουμε, να επιβάλουμε κατοχή, αλλά να αποκτήσει, όπως κι εμείς, καλύτερο μέλλον», είπε. Πρόσθεσε πως δεν έχει σκοπό να «εκτοπίσει οποιονδήποτε», διαψεύδοντας σενάρια περί εκδίωξης του πληθυσμού του θύλακα.

«Πιστεύω πως ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί εξαιρετικά καλά» είπε συγκεκριμένα ο Νετανιάχου αναφερόμενος στη «μάχη με τους τρομοκράτες στο έδαφος και κάτω από τη γη». «Θα συνεχίσουμε ως την εξάλειψη της Χαμάς… Δεν θα μας σταματήσει τίποτα» επέμεινε και πρόσθεσε: «Όρισα τους στόχους, αλλά δεν καθόρισα χρονοδιάγραμμα, διότι μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο. Θα ήθελα να πάρει λίγο χρόνο. Αλλά προχωράμε βήμα-βήμα, μειώνοντας τις απώλειές μας και προσπαθώντας να μειώσουμε τις μειώσουμε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και να μεγιστοποιήσουμε τις απώλειες των τρομοκρατών και, ως τώρα, πιστεύω πως όλα πάνε καλά».

Ο πόλεμος ξέσπασε καθώς το Ισραήλ βρισκόταν σε διαδικασία προσέγγισης με τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την άποψη του Νετανιάχου, η σύρραξη δεν τορπίλισε τη διπλωματική δυναμική και προέβλεψε πως οι συνθήκες θα είναι ώριμες για την επανέναρξη των συνομιλιών αφού καταστραφεί η Χαμάς. «Πιστεύω πως θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Στην πραγματικότητα, αφού νικήσουμε, πιστεύω πως θα είναι ακόμα πιο ώριμες» ανέφερε συγκεκριμένα.

«Κάτι που δεν θα αποδεχθούμε είναι η κατάπαυση του πυρός. Κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς θα σήμαινε παράδοση και δεν θα υπάρξει χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων. «Όμως αποδεχθήκαμε να δημιουργήσουμε ασφαλείς διαδρόμους για τη διέλευση των αμάχων από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς ποιο είναι το σχέδιό του για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, τόνισε ότι θα χρειαστεί «αξιόπιστη» δύναμη στον παλαιστινιακό θύλακα αφού τελειώσει ο πόλεμος με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, για να προλαμβάνονται κίνδυνοι για τη χώρα του, για να μην επαναληφθεί, όπως το έθεσε, επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου, η πιο πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο παλαιστινιακός θύλακας θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί», να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» και να «ανοικοδομηθεί».

«Πρέπει να βρούμε μια κυβέρνηση, μια πολιτική κυβέρνηση που θα είναι εκεί», ανέφερε, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος θεωρεί πως πρέπει να τη σχηματίσει και επέμεινε: «Θα χρειαστούμε αξιόπιστη δύναμη που, εάν είναι απαραίτητο, θα μπαίνει στη Γάζα και θα σκοτώνει τους δολοφόνους. Διότι αυτό θα αποτρέψει την επανεμφάνιση οποιασδήποτε οντότητας όπως η Χαμάς».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η δήλωση του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ότι η χώρα του θα αναλάβει τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα «επ’ αόριστον» προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως «δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως είναι η Παλαιστινιακή Αρχή αυτή που θα πρέπει να να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Η Χαμάς κέρδισε στις εκλογές τη Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προτού διώξει τις δυνάμεις της από τη Λωρίδα της Γάζας το 2007.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Αμπάς, τονίζουν πως για να επιστρέψει η Παλαιστινιακή Αρχή στη Λωρίδα της Γάζας, πρέπει να υπάρξει ευρύτερη λύση του Μεσανατολικού.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Αμπάς, ο Μοχάμεντ Στάγεχ, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS αυτή την εβδομάδα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει καμιά πρόθεση να επιστρέψει στη Λωρίδα της Γάζας «πάνω σε ισραηλινό άρμα μάχης».