Μόσχα: Η μεταφορά κατασχεθέντων ρωσικών κεφαλαίων στην Ουκρανία θα γυρίσει μπούμερανγκ στις ΗΠΑ

Επέκρινε σήμερα Πέμπτη το Κρεμλίνο την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταβιβάσουν στην Ουκρανία τα περιουσιακά στοιχεία του συντηρητικού Ρώσου επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγεφ που έχουν κατασχεθεί, λέγοντας ότι η απόφαση είναι παράνομη και θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ενέκρινε την αποστολή των περιουσιακών στοιχείων του Μαλοφέγεφ, τα οποια έχουν κατασχεθεί και η αξία τους ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια, για χρήση στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που κατασχεθέντα ρωσικά χρήματα χρησιμοποιούνται με τέτοιον τρόπο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έκλεψαν» τα χρήματα και ότι τέτοιες αποφάσεις «θα τη χτυπήσουν σαν μπούμερανγκ».

«Αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με κάποιον τρόπο με την Αμερική, και οπωσδήποτε δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε ακόμη ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι τέτοιες κινήσεις απαιτούν μιαν απάντηση, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε τι ενέργειες μπορεί να προχωρήσει η Ρωσία. Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει πιθανότητα αμφισβήτησής της μέσω αγωγής στις ΗΠΑ επειδή «δεν έχουμε την ευκαιρία να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο δικαστήριο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε πέρυσι τον Μαλοφέγεφ για παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι παρείχε χρηματοδότηση σε Ρώσους που προωθούν την αυτονομία της Κριμαίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε ότι είναι η πρώτη μεταφορά από τις ΗΠΑ ρωσικών κεφαλαίων που κατασχέθηκαν προκειμένου να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία, αλλά δεν θα είναι η τελευταία.