Μόσχα: Επιβεβαίωση από Πούτιν ότι Ρώσοι πιλότοι σκοτώθηκαν στην ανταρσία της Wagner

Φόρο τιμής απέτισε χθες Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στους πιλότους οι οποίοι σκοτώθηκαν στην αποτυχημένη ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πληροφορίες Ρώσων μπλόγκερ που έκαναν λόγο για καταρρίψεις ελικοπτέρων και αεροσκάφους από τους στασιαστές.

«Το θάρρος και η αυτοθυσία των πεσόντων ηρώων πιλότων έσωσε τη Ρωσία από τραγικές καταστροφικές συνέπειες» είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς τους πολίτες, αφού η ανταρσία της Wagner έλαβε τέλος το Σάββατο.

Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένας επίσημος απολογισμός των θυμάτων, καθώς η Μόσχα δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε πόσα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, ούτε πόσοι χειριστές ή και μέλη πληρωμάτων σκοτώθηκαν.

Πάντως Ρώσοι χρήστες της πλατφόρμας Telegram που παρακολουθούν συστηματικά τις δραστηριότητες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, μεταξύ τους το μπλογκ Rybar, που έχει περίπου 1 εκατ. ακολούθους, έκαναν λόγο το Σάββατο για 13 ως 20 αεροπόρους νεκρούς και καταρρίψεις τριών ελικοπτέρων ηλεκτρονικού πολέμου Mi-8 MTPR, ενός αεροσκάφους επιτήρησης Ιλιούσιν Il-18 και δύο επιθετικών ελικοπτέρων, ενός Καμόφ Ka-52 κι ενός Mi-35, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Πούτιν είπε πως άφησε τη σχεδόν 24ωρη ανταρσία να εξελιχθεί διότι ήθελε να αποφύγει την αιματοχυσία και επέρριψε σε ορισμένους ηγέτες της Wagner την ευθύνη για τους θανάτους. «Τους είπαν ψέματα», δήλωσε αναφερόμενος αντίστοιχα στους μισθοφόρους και σε επικεφαλής τους, «τους έσπρωξαν στον θάνατο», τους ώθησαν «να πυροβολήσουν τους δικούς τους».

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον επικεφαλής της Wagner, τον επιχειρηματία Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο Πούτιν ανέφερε ότι όσοι μαχητές της εταιρείας μισθοφόρων αποφάσισαν να μην υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας μπορούν να μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία ή να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή.

Ο κ. Πούτιν, που αυτοπροβλήθηκε -όπως συνηθίζει- ως εγγυητής της «σταθερότητας» της Ρωσίας, δεν έδωσε στο χθεσινό διάγγελμα λεπτομέρειες για τη συμφωνία που κλείστηκε ώστε να τερματιστεί η ανταρσία ή τους όρους της.