Μόσχα εναντίον Twitter

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβραδύνει την ταχύτητα του Twitter, επειδή δεν αφαίρεσε απαγορευμένο περιεχόμενο, ενώ οι ρωσικές Αρχές απείλησαν την αμερικανική πλατφόρμα με πλήρη αποκλεισμό, αν δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματά τους για διαγραφή περιεχομένων.

Η κίνηση αυτή, με την οποία κλιμακώνεται η εντεινόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται εβδομάδες αφού οι ρωσικές Αρχές κατηγόρησαν το Twitter και άλλους ιστότοπους ότι δεν διαγράφουν καταχωρίσεις, οι οποίες -όπως υποστηρίζουν οι ρωσικές Αρχές- καλούν παιδιά να πάρουν μέρος σε διαδηλώσεις κατά του Κρεμλίνου.

Το Twitter δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Παραδοσιακά η Ρωσία κρατάει μια στάση λιγότερο επεμβατική σε σύγκριση με τη γειτονική της Κίνα όσον αφορά την «αστυνόμευση» του ίντερνετ. Όμως καθώς οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί φέτος εξαιτίας της σύλληψης και της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, κάτι που έχει προκαλέσει πανεθνικές διαμαρτυρίες, η Μόσχα φαίνεται να υιοθετεί μια πιο σκληρή γραμμή.

Η Roskomnadzor, η κρατική ρυθμιστική Αρχή για τις επικοινωνίες, δήλωσε ότι σήμερα υπάρχουν στο Twitter περισσότερες από 3.000 αναρτήσεις με παράνομο περιεχόμενο. Κατηγόρησε επίσης το αμερικανικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι αγνοεί εδώ και χρόνια τα αιτήματά της για αφαίρεση περιεχομένου.

Το Twitter δέχεται ήδη πίεση στη Ρωσία, αφού κατονομάστηκε ως μία από πέντε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σε βάρος των οποίων κατατίθενται αγωγές επειδή δεν έχουν αφαιρέσει αναρτήσεις που καλούν παιδιά να συμμετάσχουν σε παράνομες διαμαρτυρίες, ανακοίνωσε χθες δικαστήριο της Μόσχας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Στη σημερινή δήλωσή της, η ρυθμιστική Αρχή δεν αναφέρεται σε περιεχόμενο που σχετίζεται με τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, όμως αναφέρεται σε περιεχόμενο του Twitter που, σύμφωνα με την ίδια, είναι παράνομο επειδή περιέχει παιδική πορνογραφία, πληροφορίες για χρήση ναρκωτικών και παροτρύνσεις προς ανηλίκους να αυτοκτονήσουν.

«Η επιβράδυνση θα εφαρμοστεί στο 100% των κινητών συσκευών και στο 50% των μη κινητών συσκευών… Αν το Twitter συνεχίσει να αγνοεί τις απαιτήσεις του νόμου, τα μέτρα επιβολής θα συνεχιστούν όπως προβλέπεται από τον κανονισμό και μπορεί να φτάσουν μέχρι τον αποκλεισμό» ανέφερε η ρυθμιστική Αρχή.

Ο Τώσος γερουσιαστής Αλεξάντρ Μπάσκιν αντέδρασε, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό το μέτρο «είναι ένα ωραίο κρύο ντους που θα δώσει τροφή για σκέψη».

Ο Βαντίμ Σουμπότιν, αξιωματούχος στη ρυθμιστική Αρχή επικοινωνιών, δήλωσε ότι είναι πιθανό οι Αρχές να στοχεύσουν και να επιβραδύνουν και άλλες ιντερνετικές πλατφόρμες, αν αυτές δεν συμμορφωθούν με τον νόμο, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως δεν επιθυμεί να αποκλείει περιεχόμενα, όμως οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να συμμορφώνονται με το νόμο.

Η Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου ψήφισε τον Δεκέμβριο νέα μεγάλα πρόστιμα για τις πλατφόρμες που δεν διαγράφουν απαγορευμένο περιεχόμενο, καθώς και νομοθεσία που επιτρέπει τον περιορισμό τους αν «προβαίνουν σε διακρίσεις» σε βάρος ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Η Μόσχα εισήγαγε σταδιακά τα τελευταία χρόνια σκληρότερους νόμους για το ίντερνετ, απαιτώντας από τις μηχανές αναζήτησης να διαγράφουν ορισμένα αποτελέσματα αναζητήσεων, από τις υπηρεσίες μηνυμάτων να κοινοποιούν κλειδιά κρυπτογράφησης στις υπηρεσίες ασφαλείας και από τις πλατφόρμες να αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών σε σέρβερ στη Ρωσία.

Μερικά από τα μέτρα αυτά έχουν προκαλέσει φόβους για κινεζικού στιλ περιορισμούς στο ίντερνετ, όμως έχουν εν μέρει μόνο επιτύχει. Η Ρωσία προσπάθησε, για παράδειγμα, να απαγορεύσει την υπηρεσία Telegram το 2018, όμως αποδείχθηκε τεχνικά ανίκανη να μπλοκάρει την εφαρμογή και πέρυσι ήρε δημοσίως την απαγόρευση.