Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας και εξακολουθούμε να τα βγάζουμε!

Επειδή κατάγομαι από οικογένειες επαρχίας αγροτών και εμπόρων, έζησα τον αποδεκατισμό της αγροτικής παραγωγής και σαν συνέπεια αυτού της ζωής στην επαρχία αφού η απαξίωση της έφερε την μετανάστευση των αγροτών στα αστικά κέντρα βίαια, με αποτέλεσμα την ραγδαία και άναρχη δόμηση των αστικών κέντρων χωρίς σχέδιο πόλης, αφού πρώτα έχτιζαν και μετά εφάρμοζαν σχέδιο πόλης, αν το εφάρμοζαν.

  • Σαν συνέπεια κατά καιρούς είχαμε τα γνωστά αποτελέσματα. Μάτι, Μάντρα, Ρικομέξ, Κηφισός. Ανύπαρκτο πολεοδομικό σχέδιο σε πάρα πολλούς δήμους, όλη η ανατολική Αττική χωρίς αποχετευτικό δίκτυο και τόσα πολλά που δεν φτάνουν ώρες για να τα αναφέρω.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της βίαιης μετανάστευσης της επαρχίας λόγο της απαξίωσης της αγροτικής παραγωγής και της μη ανάπτυξής της.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’την αρχή.

Το πρώτο και μεγαλύτερο κακό υπήρξε η αντιπαροχή που εκτός του ότι κατέστρεψε όλα τα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας που έπρεπε να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού κατέστρεψαν την μορφή της Αθήνας αλλά και της χώρας μας. Όλος ο πλούτος που παρήγαγε η χώρα έγινε πολυκατοικίες πολύ κακής ποιότητας αφού ο κάθε πικραμένος έγινε και εργολάβος, έτσι όλοι πουλούσαν περιουσία στην επαρχία για να εργαστούν σε εργοστάσια, οικοδομή, και δημόσιο.

  • Αντί λοιπόν να πάμε σε ένα παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής με επιστημονικό τρόπο, σε προϊόντα με υπεραξία και το κυριότερο η συγκομιδή και η διάθεση των προϊόντων μέσα από συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις που μπορούν να δώσουν υπεραξία στα προϊόντα της κάθε περιοχής, όπως Π.Χ τα επιτυχημένα μοντέλα της μαστίχας Χίου, Μήλα Ζαγοράς, κρόκος Κοζάνης, και αρκετοί άλλοι συνεταιρισμοί. Την δεκαετία του 80 δόθηκαν πάρα πολλά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα λεγόμενα Μ.Ο.Π (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα).

Μια επιτυχία του Παπανδρέου τότε που εξελίχθηκε στην ολική καταστροφή της αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης αφού οι επιδοτήσεις αντί να πηγαίνουν σε επενδύσεις γης, μέσα παραγωγής και μεταποίησης, στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα έγιναν πολυτελή αυτοκίνητα και διαμερίσματα στα αστικά κέντρα, όλοι ξέρουμε ότι τότε τα ζώα τα μετρούσαν δύο και τρεις φορές πηγαίνοντάς τα απ’το ένα μαντρί στο άλλο το βράδυ καθώς περνούσε η επιτροπή που τα μετρούσε για να παίρνουν πλασματικές επιδοτήσεις σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο και έτσι τα ίδια πρόβατα τα δικά μου και μερικών άλλων σήμερα τα μετρούσαν εδώ αύριο στο Μήτσο κλπ. Όλοι στο κόλπο δήμοι, υπάλληλοι τον υπουργείων. Κτηνίατροι. Γεωπόνοι, κλπ.

  • Οι συνεταιρισμοί στο τέλος έγιναν μαγαζιά κάποιων επιτήδειων απατεώνων που αποτελούσαν το Δ.Σ, έπαιρναν επιδοτήσεις και δάνεια τα οποία τα έφαγαν ανοίγοντας σούπερ μάρκετ αντί αποθήκες και εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και μάλιστα στους περισσότερους συνεταιρισμούς έλειπαν από τα ταμεία τους εκατοντάδες εκατομμύρια για τα οποία η Βουλή περνούσε νομοθετικές ρυθμίσεις και τους κάλυπτε νομοθετικά προκειμένου να μην μπουν φυλακή καθώς όλα αυτά τα λαμόγια ήταν κομματικά στελέχη και και κομματάρχηδες.

Όλα τα χρέη αυτά φορτώθηκαν στην τότε αγροτική τράπεζα και τα πλήρωσαν οι φορολογούμενοι. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι χρεοκόπησε η αγροτική τράπεζα αλλά μαζί με την χρεοκοπία των αγροτικών συνεταιρισμών και με την ατιμωρησία τους χρεοκόπησε όλη αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία σέ πρωτογενές και δευτερογενές επίπεδο παραγωγής και μεταποίησης.

  • Υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις μετέπειτα, θα αναφέρω μόνο μια περίπτωση με δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μια δημοτική και μια ιδιωτική. Στα Τρίκαλα δήμαρχος πήρε μερικές δεκάδες αγρότες τους πήγε στην Κούβα έμαθαν πως καλλιεργούν, παράγουν, και επεξεργάζονται τόν καπνό και πως φτιάχνουν τα κουβανέζικα πούρα. Πήραν σπόρο και παράγουν πούρα τα οποία εξάγονται 100%.

Σε μετρήσεις που έστειλαν και έκαναν σε εργαστήριο πιστοποίησης στην Αμερική τα ελληνικά πούρα είναι πολύ ανώτερα ποιοτικά από τα κουβανέζικα λόγω υπεδάφους και μικροκλίματος. Το ίδιο ακριβώς έκανε και ένας ιδιώτης απ’την Ξάνθη η την Καβάλα, δεν θυμάμαι ακριβώς και αυτός εξάγει το 90%

  • Θα αναφέρω ότι η Φίλιπς Μόρις, η Marlboro δηλαδή αγοράζει το 90% της παραγωγής του ελληνικού καπνού γιατί θεωρεί ότι η ποιότητα των ελληνικών καπνών σε πρόσμιξη με άλλους φθηνότερους είναι το αλάτι και το πιπέρι στο τελικό άρωμα του τσιγάρου της.

Αυτά τα αναφέρω γιατί αν η Ελλάδα εκμεταλλεύονταν τόν ελληνικό καπνό δίνοντας υπεραξία στο τελικό προϊόν δεν θα χρειαζόταν να ερημώσουν τα καπνοχώρια και τό αναφέρω το καπνικό ζήτημα ως παράδειγμα γιατί το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί στα περισσότερα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα γης.

Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού έχει φέρει την καταστροφή πολλών κλάδων. Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας που έκανα εχθές με τρόμαξε πραγματικά, η αγορά χωρίς τουρισμό είναι ανύπαρκτη, τα πάντα πεθαίνουν, κάθε μέρα κλείνουν επιχειρήσεις.

  • ΜΕΣΤΟ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ