Μονόδρομος η παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα

Στην παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα του αυστηρού lockdown στην Αττική φαίνεται ότι προσανατολίζονται λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση μετά την αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων που ανακοινώθηκε χθες.

Ο αριθμός-ρεκόρ των 2.147 κρουσμάτων και η αύξηση των διασωληνωμένων σε 357 (από 346 ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα) απομακρύνουν, όπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν κάποιες κοινωνικές δραστηριότητες από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως εξέταζαν στην κυβέρνηση.

Αν και ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δεν είναι από μόνος του ιδιαίτερα ανησυχητικός (τα 2.147 κρούσματα εντοπίστηκαν σε 55.543 τεστ, δηλαδή ποσοστό 3,9%, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαμε 880 κρούσματα σε 15.610 τεστ, δηλαδή ποσοστό 5,6%) η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στις διασωληνώσεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, πριν ανοίξουν η αγορά και τα σχολεία.

Οι κλίνες Covid-19 έχουν αρχίζει να γεμίζουν ασφυκτικά και οι ΜΕΘ που έχουν διατεθεί για τους ασθενείς με κορωνοϊό έχουν σχεδόν γεμίσει, γι’ αυτό η παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα φαίνεται ότι είναι μονόδρομος. Οι τελικές εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένονται την Παρασκευή.

Δερμιτζάκης: «Απαραίτητη η παράταση δύο εβδομάδων»

Την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 ημερησίως εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν, ενώ πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών πιο στοχευμένα: «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με έναν φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω».

Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν από τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες δηλαδή, εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.