Μνούτσιν: Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν κάποιες εξαιρέσεις στις κυρώσεις κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν την αποδιοργάνωση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου λόγω της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και σε κάποιες περιπτώσεις θα εξετάσουν εξαιρέσεις για χώρες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου τους από το Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στήβεν Μνούτσιν.

«Θέλουμε να μηδενισθούν οι αγορές πετρελαίου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία νύχτα, θα εξετάσουμε εξαιρέσεις», είπε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, με τον όρο οι δηλώσεις του να δημοσιευθούν σήμερα.

Η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει τις χώρες να σταματήσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τον Νοέμβριο, όταν οι ΗΠΑ θα επιβάλει και πάλι τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, μετά την απόσυρση του Τραμπ – αντίθετα με τις συμβουλές των συμμάχων στην Ευρώπη και αλλού – από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015 που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ιράν και έξι μεγάλων δυνάμεων.

Ο Μνούτσιν είπε ότι θα συναντηθεί με ομολόγους τους από αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Μπουένος Άιρες στις 19-22 Ιουλίου. Στις συζητήσεις του θα τεθεί πιθανότατα το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων.

Η Ουάσιγκτον, είπε ο Μνούτσιν, κατέστησε σαφές στους συμμάχους της ότι αναμένει να εφαρμόσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, «αλλά, αν υπάρχουν ειδικές καταστάσεις, είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει το γαλλικό αίτημα για εξαιρέσεις για τις γαλλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, σύμφωνα με τη Φιγκαρό. Το Παρίσι έχει αναφέρει κάποιους βασικούς τομείς, για τους οποίους αναμένει είτε εξαιρέσεις είτε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους προσαρμογής για τις γαλλικές εταιρείες, όπως τον ενεργειακό, τον τραπεζικό, τον φαρμακευτικό και των αυτοκινήτων.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν πάνω από 50 ξένες εταιρείες που έχει έχουν αποσυρθεί από το Ιράν μετά την εξαγγελία από τον Τραμπ ότι αποσύρεται από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι πιο απομονωμένη από ποτέ σχετικά με τις κυρώσεις, ακόμα και μεταξύ των συμμάχων της.