Μητσοτάκης: Θέλουμε να ανοίξουμε την αγορά – Προαγοράσαμε 25 εκατ. δόσεις εμβολίων – Οι δεσμεύσεις για επιχειρήσεις και οικονομία

Τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης με ορίζοντα ολοκλήρωσης της τετραετίας και με τους πολλούς κρίσιμους σταθμούς μέσα στο ’21- λόγω της τριπλής μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών μέχρι το καλοκαίρι και την ανόρθωση της οικονομίας – περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης πως η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25 εκατ. δόσεις εμβολίων, σημείωσε πως είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο, έστω και με ραντεβού. Επιχείρησε επίσης να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τονίζοντας πως «πρόθεσή του είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία», ενώ σχετικά με τα ελληνοτουρκικά διαμήνυσε πως η μόνη διαφορά που θα συζητηθεί είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών.

«Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Η πανδημία υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες, υποχωρούν οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε πως την Παρασκευή θα γίνει σύσκεψη για να καθοριστεί το σχέδιο για το άνοιγμα της οικονομίας.

«Ουδέποτε η επιτροπή μας εισηγήθηκε lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και δείχνοντας ένα γράφημα είπε πως η επιδημιολογική καμπύλη άρχισε να αυξάνεται στις αρχές Νοεμβρίου και όχι στα μέσα Οκτωβρίου. «Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την ενίσχυση των νοσοκομείων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στερείται σοβαρότητας η πρόταση του κ. Τσίπρα να αγοράσουμε πατέντες του εμβολίου και να τις παράξουμε εδώ. Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο απέρριψε την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. «Γιατί να συζητήσουμε πίσω από κλειστές πόρτες ενώ μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή;», διερωτήθηκε.

Παραδέχθηκε επίσης πως υπήρξε διαφωνία με την Εκκλησία για τον εορτασμό των Θεοφανίων. «Υπήρχε διαφωνία για τα Θεοφάνεια. Δεν είχαμε την ίδια άποψη. Τρέφουμε τεράστιο σεβασμό στην Εκκλησία, αλλά μετά τη διαφωνία που είχαμε η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Για τα εμβόλια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιτυχία της Ευρώπης ότι αγοράσαμε όλοι μαζί τα εμβόλια. «Η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25.000.000 εμβόλια. Έχουμε δηλαδή προαγοράσει το διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό, τι χρειαζόμαστε. Αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να αγοράσουμε κι άλλα, θα είναι οι πρώτοι που θα μας κατηγορήσουν ότι το κάνουμε για άλλους λόγους. Ειδικά μετά τον Απρίλιο θα έχουμε υπέρ αρκετά εμβόλια για να κατανείμουμε με ένα λογικό τρόπο τα εμβόλια που έχουμε στην διάθεσή μας», σημείωσε.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες για προμήθεια εμβολίων. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραβιάσουμε την Ευρωπαϊκή συμφωνία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός καθησύχασε για την επάρκεια των δόσεων. «Έχουμε προαγοράσει το διπλάσιο των δόσεων εμβολίων, από αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό».

«Θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμύρια δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε πως «από τον Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα».

«Συνεργάζονται πολλά υπουργεία, υπάρχει καθημερινός συντονισμός και κάθε μέρα μπορούμε να βλέπουμε πόσα εμβόλια έχουν γίνει. Πρέπει να είμαστε όμως σίγουροι, επειδή η διαδικασία είναι σύνθετη, πως θα τα καταφέρουμε και κυρίως πρέπει να πείσουμε τον κόσμο για την ασφάλεια του εμβολίου. Εγώ έκανα την πρώτη δόση και δεν είχα την παραμικρή παρενέργεια» τόνισε σε ερώτηση για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Καμία συσχέτιση του τουρισμού με το δεύτερο κύμα

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πορεία του τουρισμού φέτος θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Επιπρόσθετα για ακόμη μια φορά σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ανοίγματος του τουρισμού με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

«Ο ιός είναι εποχικός κι αν προσθέσουμε σε αυτό τον εμβολιασμό και την καλύτερη ιχνηλάτηση, αυτό με κάνει αρκετά σίγουρο πως όχι απλά θα σώσουμε την τουριστική περίοδο, αλλά θα είναι και καλύτερη από την περσινή», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε στην Κομισιόν για Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης είπε «να μην έχουμε αυταπάτες πως κάποιες χώρες ή εταιρείες θα ζητούν έγγραφα σχετικά με τον εμβολιασμό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη σημερινή του πρωτοβουλία περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ».

Τι λέει για τους εμβολιασμούς κυβερνητικών στελεχών

Σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα με τους εμβολιασμούς διάφορων κυβερνητικών στελεχών κατά προτεραιότητα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Έγινε εμβολιασμός πολύ περιορισμένων κρατικών αξιωματούχων που έπρεπε να διασφαλίσουν τη συνέχιση του κράτους. Σταματήσαμε εκεί και οι υπόλοιποι θα εμβολιαστούν με τη σειρά τους».

Για τα θέματα της οικονομίας

Εξάλλου ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως το click away λειτούργησε κατά βάση καλά τις γιορτές, αναγνωρίζοντας πως ο τομέας της ένδυσης και της υπόδησης είχε προβλήματα και δείχνοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο έστω με τη μέθοδο του ραντεβού. Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή.«Θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς τα εφόδια για να πάρουν τις με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια επεσήμανε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε δώσει πολλά χρήματα και σας λέω πως θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο υπάρξει αυτή η ανάγκη».

Ερωτηθείς για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το εάν θα κληθούν οι επιχειρήσεις να την επιστρέψουν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα το δούμε. Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση».

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, τόνισε πως «επιδιώξαμε την επανέναρξη των διερευνητικών. Είναι άτυπες συνομιλίες, ενώ θέσαμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, που είναι σαφές. Καμία δραστηριότητα στην ελληνική ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που συνεχίσαμε. Καθορισμός θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η χώρα για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς Δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να λύσει διαφορές ειρηνικά, χτίζοντας όμως ταυτόχρονα και τις άμυνές της και τις συμμαχίες της. Και να προσθέσω σε αυτό και τη φύλαξη των συνόρων και στον Έβρο, αλλά και στα νησιά».

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» μας, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας» για να συμπληρώσει ότι «έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Και πιστεύω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος. Γιατί δεν πιστεύω ότι η πολιτική της όξυνσης, της προκλητικότητας, τελικά ως προς τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Κατέληξε, δε, λέγοντας πως «ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος από το 2020 για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Θέλω να πιστεύω ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 στα ελληνουτουρκικά. Δεν βάζουμε ψηλά τον πήχη, όμως», συνέχισε. «Έχω την διάθεση και την ελπίδα ότι θα βρούμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο συνεννόησης με την Τουρκία», συμπλήρωσε.

«Πρόθεσή μου να εξαντλήσουμε την τετραετία»

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που ξεκίνησαν μετά τον ανασχηματισμό. «Η πρόθεση μου είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την 4ετία. Όχι το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά. Η κυβέρνηση απολαμβάνει μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ για τη Novartis

«Στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 είχα πει πως θα πρέπει να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από τη Novartis. Ό, τι είπα τότε ισχύει και τώρα. Η χώρα θα ζητήσει όσα μπορεί να διεκδικήσει από τη Novartis. υπήρξε σκάνδαλο χρηματισμού γιατρών και συνταγογράφησης. Το πολιτικό σκάνδαλο έγκειται στη στοχοποίηση 10 πολιτικών προσώπων από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξαν εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, τόνισε.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη στο πολιτικό κέντρο»

«Είχα δεσμευθεί για ανανέωση διεύρυνση και μεταρρυθμίσεις, όταν εξελέγην Πρόεδρος της Νέας Δημκρατίας. Αυτήν την ατζέντα υπηρετώ. Η ΝΔ έχει στελέχη με πολλές διαφορετικές αφετηρίες. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι τιμώ και αξιοποιώ όλα τα στελέχη. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη σε αυτό, που ονομάζουμε πολιτικό κέντρο», απαντώντας σε ερώτηση για τα πέντε χρόνια που έκλεισε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Για τους ανθρώπους του πολιτισμού

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάνε οι άνθρωποι του πολιτισμού. Εξ ου και τοποθετήσαμε υφυπουργό για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Για αυτό και επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία δήλωσε απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα.

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία πως τα κριτήρια θα είναι απολύτως αντικειμενικά ως προς την κατανομή της διαφήμισης», τόνισε ο πρωθυπουργός.