Μητσοτάκης: Τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες οι 120 δόσεις – Γενναία ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ

«Το φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέσαμε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η ταυτότητα της νέας κυβέρνησης, διότι ανταποκρίνεται στις προεκλογικές μας υποσχέσεις και έχει κοινωνικό πρόσημο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

α«Τέσσερα εκατομμύρια συμπολίτες μας θα δουν ελαφρύνσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας τους μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες όταν θα έρθουν τα εκκαθαριστικά τους», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία είναι η τελευταία και κάλεσε τους Ελληνες πολίτες να την αξιοποιήσουν «γιατί δεν θα υπάρξει άλλη».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως, όπως είχε δεσμευτεί η ΝΔ, η ελάχιστη δόση στις 120 δόσεις πέφτει από τα 30 στα 20 ευρώ και «ανακουφίζει» έτσι ακόμα περισσότερους οφειλέτες.

Μάλιστα, η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις συνδέεται με το «ξεπάγωμα» λογαριασμών που ήταν υπό κατάσχεση, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης τους μπει στη ρύθμιση και είναι συνεπής.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε, έχει στόχο να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, και αυτό δημιουργεί «αμηχανία» στην αντιπολίτευση.

«Το σχέδιο νόμου έχει σαφές και ξεκάθαρο πρόσημο, με ελαφρύνσεις που αφορούν όλους και κυρίως τους πιο αδύναμους: αναγέννηση παραγωγικής μεσαίας ταξης, αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων, ανάπτυξη και καλές δουλειές, μεγέθυνση του ΑΕΠ, ώστε να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα».

«Οι δύο αυτές παρεμβάσεις αναλύθηκαν εκτενώς. Η πρώτη παρέμβαση:

– 500.000 ιδιοκτήτες που εξαιρούνταν τελείως από τους προεκλογικούς αντιπερισπασμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

– 1,3 εκατ. συμπολίτες μας θα δουν σημαντικά μεγαλύτερη ωφέλεια. Σημαντική ανακούφιση για τους πολίτες, τόνωση της αγοράς ακινήτων, βελτίωση.

Πολύ σύντομα θα φέρουμε μόνιμο μηχανισμό ρυθμίσεων, ο οποίος όμως δεν θα έχει όλα αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά» υπογράμμισε.

«Η πρώτη παρέμβαση» είπε, «μειώνει 22% τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά με κόστος δημοσιονομικά 205 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν εξαιρείται από τη γενναία ελάφρυνση που κλιμακώνεται δίκαια, ανάλογα με την αξία του ακινήτου. 4.000.000 συμπολίτες μας θα δουν αμέσως ελαφρύνσεις στη φορολογία. Ανάμεσά τους, 500.000 ιδιοκτήτες που εξαιρούνταν τελείως από τους προεκλογικούς αντιπερισπασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και περίπου 1,3 εκατ. που θα δουν μεγαλύτερη ωφέλεια. Σημαντική ανακούφιση για πολίτες, τόνωση αγοράς ακινήτων, αλλά και βελτίωση χαρτοφυλακίου τραπεζών».

Για τις 120 δόσεις, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το επιτόκιο «που σήμερα επιβαρύνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά πέφτει στο 3% για λόγους ισότητας, όσο είναι και το επιτόκιο που καταβάλλει το Δημόσιο στις οφειλές σε ιδιώτες. Στα 20 ευρώ η ελάχιστη μηνιαία καταβολή. Δίνονται κίνητρα, ώστε οι συνεπείς οφειλέτες να έχουν πρόσβαση σε απαλλαγές και εκπτώσεις.].

«Χαλαρώνει επιτέλους η θηλιά που έπνιγε εκατομμύρια συμπολίτες μας στα χρόνια της κρίσης» συνέχισε, ενώ μίλησε για «ξεπάγωμα λογαριασμών που έμεναν σε καθεστώς κατάσχεσης. Δίνουμε ανάσα σε επιχειρηματίες, που τώρα έχουν δεύτερη ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν και πάλι».

Προειδοποίησε ωστόσο: «Η εϋνοϊκή αυτή ρύθμιση θα είναι και η τελευταία, πρέπει λοπόν να αξιοποιηθεί απ’ όλους, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη. Πολύ σύντομα θα φέρουμε μόνιμο μηχανισμό ρυθμίσεων, που δεν θα έχει τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά. Καλώ όλους τους οφειλέτες να εκμεταλευτούν αυτή τη τελευταία ευκαιρία, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη, τόσο γενναιόδωρη ρύθμιση».

«Η χώρα κάνει τα πρώτα και σταθερά βήματα για να αφήσει οριστικά πίσω της την εμπειρία της κρίσης», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης που αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού αλλά και στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος που κατεγράφη τον Ιούλιο στην Ελλάδα.

«Η ανάπτυξη μπορεί να πετύχει τον στόχο 3%-4% που έχουμε υπολογίσει. Η πολιτική μας κερδίζει και την εμπιστοσύνη του λαού, καθώς υλοποιούμε νωρίτερα όσα έρχουμε υποσχεθεί. Ερχεται το νέο φορολογικό, που θα καθιερώνει ηλεκτρονικό χρήμα στις συναλλαγές μας -μια σημαντική τομή. Δύο λέξεις-κλειδιά της πολιτικής μας: αποτελέσματα – εμπιστοσύνη. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά στους πολίτες και η εμπιστοσύνη ανακτάται. Όταν μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστεύονται οι εταίροι μας; Κυρίως, ζητώ να μας εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας. Αυτούς υπηρετούν τα νομοσχέδιά μας. Αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα. Δεν θα σταματήσω να το λέω, γιατί δεν θα σταματήσουμε να πηγαίνουμε μπροστά» υπογράμμισε.

Η νέα πολιτική θεώρηση προκαλεί αμηχανία στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας την ότι «αναζητεί το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης σε χάρτες που δεν υπάρχουν πια».

«Η πολιτική μας υπερβαίνει τα γνώριμα κομματικά σύνορα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Οι καιροί απαιτούν ριζοσπαστική σκέψη και αποτελεσματικές πράξεις. Αυτά τα δύο στοιχεία που θα σηματοδοτούν το σύνολο της πολιτικής μας. Το παρόν νομοσχέδιο είναι τροχιοδεικτική βολή μίας νέας οικονομικής αντίληψης, με σκοπό την ανάπτυξη, και ιμάντα την μεσαία τάξη».

Print Friendly, PDF & Email