Μητσοτάκης: Σημαντικό μέρος της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας η Ρωσία

Στους ιστορικούς δεσμούς της χώρας μας με τη Ρωσία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν.

Στις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι σχέσεις των δυο χωρών έρχονται απο πολύ μακριά και μπορούν να πάνε και πολύ μακριά. Στη Ρωσία μεγαλούργησε ο ευεργέτης μας, Ιωάννης Βαρβάκης και από εκεί ξεκίνησε ο πρώτος κυβερνήτης μας, Ιωάννης Καποδίστριας. Δεν ξεχνάμε τη σταθερή υποστήριξη της ρωσικής δημοκρατίας σε μια λύση ενιαίου διζωνικού κράρτους για το Κυπριακό και τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο. Κοινή μας προτεραιότητα η αντιμετώπιση της πανδημίας, εξετάσαμε τρόπους να θέσουμε σε κίνηση τις ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας».

«Στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί: Στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον πόλεμο κατά του ναζισμού. Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι πολύ σημαντικό μέρος της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μισούστιν είπε«Κοινή γιορτή για Ρωσία και Ελλάδα η ελληνική Επανάσταση. Υποστηρίξαμε ο ένας τον άλλο σε άλλες στιγμές στην ιστορία. Δεν ξεχνάμε πως πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν ο Ιωάννης Καποδίστρια. Οι ελληνικές Αρχές ανοίγουν σταδιακά τα σύνορα, αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Υπάρχουν αναξιοποίητες επιχειρηματικές προοπτικές λόγω κορωνοϊού».

Ο κ. Μισούστιν συμπλήρωσε ακόμα πως στην «ατζέντα μας υπάρχουν συμφωνίες για υγεία, τεχνολογία, πληροφορική. Θα ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις και βάσει της σύγχρονης εικόνας και βάσει της ιστορίας και της παράδοσης μας. Να σας συγχαρώ ακόμη μία φορά για τη σημαντική επέτειο»