Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Να είμαστε έτοιμοι για αναταράξεις στην αγορά ενέργειας – Σε εγρήγορση για κυβερνοεπιθέσεις

Την ερχόμενη Τρίτη θα ενημερώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία την ελληνική Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Εθνική ομοψυχία – αρχή μιας νέας εποχής

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να υπάρξει εθνική ομοψυχία στο εσωτερικό της χώρας τονίζοντας ότι δεν είναι η στιγμή να κυριαρχήσουν τα μικροπολιτικά συμφέροντα και ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες «ενότητα», «ψυχραιμία», «σύνεση» και «αυτοπεποίθηση».

Η Ελλάδα στάθηκε πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την διαβεβαιώσε ότι η είμαστε έτοιμοι για τις αναταράξεις που θα προκληθούν.

Η παραδοχή πάνω στην οποία οικοδομηθηκε η ΕΕ για το απαραβίαστο των συνόρων διαλύθηκε από την επίθεση της Ρωσίας, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής.

Πίεση από προσφυγικές ροές

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε απόλυτη εγρήγορση για κυβερνοεπιθέσεις και παραπληροφόρηση, διαμηνύνοντας ότι η Ελλάδα θα βρεθεί κοντά στους Έλληνες και ομογενείς της Ουκρανίας αλλά και δίπλα στις χώρες που θα πιεστούν από τις προσφυγικές ροές.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά της τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και στάθηκε στην αδυναμία της ΕΕ να έχει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας μέχρι σήμερα.

Να αφήσουμε στην άκρη τα οικονομικά συμφέροντα και να υπερασπιστούμε τις αξίες που πλήττονται απο τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε η κα Σακελλαροπούλου.

Κατά την εισήγησή του o κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Μετά το δράμα και την τραγωδία του μεγαλύτερου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας η Ενωμένη Ευρώπη χτίστηκε πάνω σε δύο παραδοχές: Η πρώτη ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες και η δεύτερη ήταν το απαραβίαστο των συνόρων. Δυστυχώς και οι δυο παραδοχές αυτές, διαλύθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ΕΕ επέδειξε ενότητα και ομοψυχία λαμβάνοντας αποφάσεις για πολύ σημαντικές κυρώσεις οι οποίες θα πλήξουν πολύ ουσιαστικά τη ρωσική οικονομία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όμως είμαστε στη αρχή μιας νέας εποχής και ηα ανταραχή η γεωπολιτική που θα προκληθεί θα έχιε και οικονομικές επιπτώσεις. Όμως το τίμημα της ελευθερίας για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε είναι πολύ υψηλό και η χώρα μας βρέθηκε πάντα στα 201 χρόνια ανεξαρτησίας και αγώνα της ελευθερίας πάντα βρέθηκε με τη σωστή μεριά ττης ιστορίας και το ίδιο θα κάνει και τώρα. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είμαστε ετοιμοι για αναταράξεις σημαντικές στην αγορά ενέργειας εξ ου και χαίρομαι που η πρόταση μου να επεξεργαστεί και να καταθέσιε η Επιτροπή άμεσα προτάσεις για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε τους καταναλωτές και τις επιχερήσεις έγινε αποδεκτήκαι θα συζητήσουμε αυτές τις προτάσεις στο επόμενο ευρωπαίκό συμβούλιο.

Είναι επίσης σαφές ότι όσοι ευρωπαίοι ηγέτες σε αυτούς συμπεριλαμβάνομαι και εγώ, μιλούσαν επιτακτικά για την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας δικαιώθηκαν. Η ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη αλλά και τα κράτη μέλη να επενδυσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα αποτελεί πια μια αδιεαίρετη πραγματικότητα και θα αποτελέσει μια ευρωπαίκή προτεραιότητα. Εμείς εξάλλου ήδη έχουμε ξεκινησει να το κάνουμε. Πρέπει ως ευρωπαίκές χώρες να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση για εκστρατείες παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεις τις οποίες ενδεχομένως θα δεχτούμε. Το τίμημα να προστατεύουμε την ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να επιτρέψουμε τέτοια παρήσφρηση στον ίδιο τον δημορκατικό διάλογο των χωρών μας. Και τέλος, η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας, ειδικά στην Μαριούπολη και σε περίπτωση που υπάρξουν Έλληνες που θέλουν να φύγουν θα τους υποδεχτούμε με ανοικτές αγκάλες αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να στηρίξουμε και τις άλλες χωρες της Ανατολικής Ευρώπη που θα δεχτούν προσφυγικές ροές. Όπως αυτές οι χώρες μας βοήθησαν όταν η Ελλάδα δχεθηκε την δικη΄της επίεση στα σύνορά της στον Εβρο έτσι και εμείς πρέπει να σταθούμε και να τους προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια για να μπορέσουν να υποδεχτούν τους δεκάδες χιλιάδες μπορεί και εκτοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αγωνιζόταν πάντα για την επιβολή του διεθνούς δικαίου και κατά συνέπεια η κρίση αυτή αναδεικνύει με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση την ανάγκη να υπερασπιστούμε ένα διεθνές σύστημα κανόνων το οποίο στον πυρήνα του θα εχει το απαραβίαστο των συνόρων και το διεθνές δίκαιο. Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε αυτό θα συνεχίουμε να κάνουμεμε ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Θα ενημέρωση την εθνική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό την επόμενη Τρίτη σε μια έκτακτη συνεδρίαση την οποία ήδη ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής, ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει εθνική ομοψυχία για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη πρόκληση δεν είναι πραγματικά ώρα σε μια τόσο κρίσιμη παγκόσμια γεωπολιτική συγκυρία να αφήσουμε τα όποια μικροπολιτικά συμφέροντα ή επιδιώξεις να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο. Ζητώ από όλους τους Έλληνες και τα πολιτικά κόμματα ενότητα, ψυχραιμία, σύνεση αλλά και αυτοπεποίθηση.»