Μητσοτάκης: Περιμένουμε μια καλή χρονιά για τον τουρισμό

«Περιμένουμε μια καλή χρόνια. Όλοι οι δείκτες είναι ενθαρρυντικοί. Το πρώτο 20ημερο του Απριλίου πήγε πάρα πολύ καλά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του, σήμερα Τετάρτη, στο υπουργείο Τουρισμού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο Τουρισμού, το πρώτο από σειρά υπουργεία που πρόκειται να επισκεφθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε μία σαφή ένδειξη της σημασίας που προσδίδει η κυβέρνηση στις καλές επιδόσεις του κλάδου για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

«Το 2022 θα είναι το πρώτο καλοκαίρι εδώ και τρία χρόνια χωρίς περιορισμούς», σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη τουριστική περίοδο και να επεκταθεί σε όλες τις εποχές του χρόνου. Ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες είπε ότι «ευελπιστούμε ότι το μακρύ καλοκαίρι του 2022 θα είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο για επιχειρηματίες και εργαζομένους».

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στους επιχειρηματίες του τουρισμού οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου όχι μόνο με καλύτερες αποδοχές αλλά και με απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. «Θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί», ξεκαθάρισε ενώ είπε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για τη διεύρυνση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού «ώστε οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω της εισαγόμενης κρίσης , να μπορέσουν κάνουν διακοπές με τη στήριξη του κράτους με διαφάνεια και γρήγορους τρόπους»

Από την πλευρά του ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως η κυβέρνηση αντιμετώπισε όλες τις προκλήσεις των τελευταίων ετών κάτι που ενίσχυσε το brand της χώρας, έφερε μεγαλύτερες ροές επισκεπτών και ενίσχυσε την οικονομία.

Ξέπερασαν το 85% οι πληρότητες το Πάσχα

Εξάλλου, με πληρότητες που ξεπέρασαν το 85% κατά τις αργίες του Πάσχα ξεκίνησαν την φετινή καλοκαιρινή σεζόν οι μεγάλοι καλοκαιρινοί προορισμοί ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα στοιχεία από τους λιγότερο γνωστούς ηπειρωτικούς προορισμός.

Υψηλά κινούνται και οι κρατήσεις για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ενώ ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για έξοδο-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα αυτή την περίοδο του έτους.  Ωστόσο σημαντική ήταν και η παρουσία ξένων ταξιδιωτών ειδικά στους περισσότερους γνωστούς στο εξωτερικό προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κρήτη αλλά και η Κέρκυρα.

Παράλληλα προορισμοί λιγότερο δημοφιλείς όπως η Θάσος ή η Χαλκίδα εξάντλησαν και αυτοί τα διαθέσιμα κατά το τριήμερο του Πάσχα δωμάτια στηριζόμενοι στην μεγάλο μεγάλη έξοδο των Ελλήνων μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας.

Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αναφέρουν πληρότητες στα δρομολόγια του Πάσχα που προσέγγισαν το 100% όπως και οι αεροπορικές εταιρείες. Οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αλλά και των καυσίμων εν γένει δεν φάνηκαν οι κάμερες να αναχαιτίσουν την μαζική έξοδο των ελλήνων.

Ιδιαίτερα αισιόδοξο όμως είναι και τα σημάδια για τις καλοκαιρινές κρατήσεις ενώ υπάρχουν αναφορές πως ξανά αεροπορικές επιχειρήσεις αναζητούν slot και πλέον δυσκολεύονται να του εξασφαλίσουν.