Μητσοτάκης: Οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν – Εμβολιασμός και τρίτη δόση χτίζουν το τείχος ανοσίας

Σε πανστρατιά για την ενίσχυση των εμβολιασμών προκειμένου να κερδηθεί η μάχη του τέταρτου κύματος της πανδημίας κάλεσε ο πρωθυπουργός όλα τα κόμματα μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αποκλείοντας για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

«Κάνω μια έκκληση σε όλους τους συναδέλφους να μπορέσουμε να ακούσουμε με προσοχή τις συμβουλές της επιστήμης, να μην κομματικοποιούμε άσκοπα μια μεγάλη εθνική μάχη, η οποία πρέπει να κερδηθεί. Να μην δίνουμε την δυνατότητα να διαρραγεί το εθνικό μέτωπο της κοινής λογικής και της επιστημονικής ακρίβειας. Έχει μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, είπε ότι υπηρετούν τρεις αρχές:

  1. Η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν.
  2. Οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν.
  3. Όσοι δεν θωρακίζονται με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο.

“Θα ζητήσω από όσους ακόμα το σκέφτονται να εμβολιαστούν αύριο κι όλας, για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες που θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει εάν είχαμε υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού”, είπε.

«Η σημερινή μας εκδήλωση γίνεται δυστυχώς στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά κι ενώ ταυτόχρονα η υγειονομική κρίση έχει πλέον μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, .

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πανδημία της covid ανέδειξε τη δυναμική που δυστυχώς έχουν οι αντιεπιστημονικές απόψεις. «Oι δομές υγείας δοκιμάζονται και δεν μπορούν να γίνουν μονοθεματικές» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι ταυτόχρονα με την πρόληψη θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος της τρίτης αναμνηστικής δόσης που θα εμποδίσει τη δημιουργία ρωγμών στο τείχος ανοσίας.

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» επανέλαβε ο πρωθυπουγός και τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν με τον εμβολιασμό τους, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η συγκυρία επιτάσσει ταυτόχρονα με την πρόληψη να ενταθούν και οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην  ενισχυτική τρίτη δόση. «Γνωρίζουμε πια, μας έχετε ενημερώσει επιστημονικά και έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα ότι το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το εξάμηνο ειδικά στις μεγάλες ηλικίες να παρουσιάζει ρωγμές και ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η τρίτη ενισχυτική δόση, η οποία θα ανοίξει για όλο τον πληθυσμό από αυτήν την Παρασκευή», επισήμανε και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που κάποιος έχει συμπληρώσει εξάμηνο,« τον ενθαρρύνουμε, του ζητάμε να σπεύσει να κάνει την τρίτη δόση έτσι ώστε να ενισχύσει την άμυνα του». 

Όπως εξήγησε, είναι πολύ πιο εύκολο να πειστούν οι πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί να κάνουν την τρίτη δόση από το να πειστούν εκείνοι που δυστυχώς ακόμα και σήμερα, αντιμετωπίζουν το εμβόλιο με μεγάλο σκεπτικισμό, επιφυλακτικότητα ή σε πολλές περιπτώσεις και με απόλυτη άρνηση.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το θέμα της αποκτά «μία τραγική επικαιρότητα κυρίως όμως αποκτά και επείγοντα χαρακτήρα» και επεσήμανε ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης. Θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50-69 ετών που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης». Πρόσθεσε ότι από τις αρχές του 2022 αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

«Πρόκειται για τις αιτίες που το γνωρίζετε καλά προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες πολλοί απ’ αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου -κι εκεί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία- μ’ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε: «καθιερώσαμε δύο μήνες αφότου αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης στη χώρα επιτέλους, την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους». Ανέφερε δε ότι πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία που πολλοί υποστήριζαν ότι θα ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη αλλά όπως είπε το στοίχημα αυτό κερδήθηκε όπως θα πρέπει να κερδηθούν και άλλα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

«Η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και βέβαια η εφαρμογή του εμβληματικού σχεδίου Σπύρος Δοξιάδης για την πρόληψη. Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο λαμβάνει και πρόνοιες για τη φαρμακευτική δαπάνη γιατί η περίθαλψη, η φροντίδα των χρόνιων νοσημάτων -αν και αφορούν ένα μικρό υποσύνολο του πληθυσμού μας- απορροφούν την πλειοψηφία των δαπανών, των πόρων που κατευθύνονται προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «στο πλαίσιο λοιπόν της αύξησης της πρόσβασης ασθενών σε φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις».