Μητσοτάκης: Η… νευρικότητα του Ερντογάν και τα μηνύματα στην Τουρκία!

  • Σαφή μηνύματα στην… γειτονική χώρα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 20.01.2020, στους Αγίους Αναργύρους.

Στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων βρέθηκε την Δευτέρα, 20.01.2020, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε αρχικά το Παλαιό δημαρχείο Αγίων Αναργύρων – Καματερού όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σταύρο Τσίρμπα και το δημοτικό συμβούλιο και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα θέματα της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας καθώς, όπως σημείωσε, είναι ο πρώτος εν ενεργεία Πρωθυπουργός που επισκέπτεται και μετεκλογικά τον Δήμο.

Μητσοτάκης

Ο Μητσοτάκης και η… διπλή ιδιότητα

«Αισθάνομαι σαν να γυρίζω σπίτι μου. Έχω επισκεφτεί για πρώτη φορά τον χώρο αυτό το 2003 όταν προετοίμαζα την πρώτη μου κάθοδο στην ενωμένη τότε Β’ Αθηνών και από τότε, ειδικά, η Δυτική Αθήνα, ο Δήμος (τώρα πια ενωμένος Δήμος) Αγίων Αναργύρων – Καματερού, ήταν πάντα κοντά μου. Έχω πολλούς καλούς φίλους και αισθάνομαι ότι επιστρέφω στην Δυτική Αθήνα με μια διπλή ιδιότητα:

  • Αυτή του Πρωθυπουργού αλλά και αυτή του Βουλευτή του Δυτικού Τομέα της διασπασμένης πια Β’ Αθηνών», σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως θέλησε να πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη προκειμένου να ενημερωθεί από την Δημοτική αρχή για τα ζητήματα που την απασχολούν και ζητούν λύση. «Να δούμε πως μπορούμε και εμείς ως κεντρική διοίκηση να βοηθήσουμε για να επιλύσουμε κάποιες από τις χρόνιες εκκρεμότητες που αντιμετωπίζει αυτός ο Δήμος. Να ξέρετε ότι δικό μου ενδιαφέρον είναι απολύτως ανάλογο των προβλημάτων. Όσο πιο πολλά τα προβλήματα τόσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον».

Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα, σήμερα φίλες και φίλοι, έχει ισχυρές συμμαχίες”

Έχει εξωτερική πολιτική η οποία ασκείται σε πολλαπλά επίπεδα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών, όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας. Και έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε, επίσης, όμως και την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα.

  • Και ίσως αυτή η σιγουριά και αυτή η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής να προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η δικιά μας πόρτα ξέρετε είναι πάντα ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.
  • Ο διάλογος αυτός όμως θα γίνεται με βάση τους κανόνες με βάση το διεθνές δίκαιο και με βάση τη βασική παραδοχή, τη μία βασική μας διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του”.

«Σε δύο μέρες θα έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο Μητσοτάκης

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την χαρά και ικανοποίησή του για το γεγονός πως το δημοτικό συμβούλιο της πόλης απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, και από τη νέα γενιά με έντονη την εκπροσώπηση των γυναικών. «Χαίρομαι που βλέπω και πολλά νέα παιδιά. Σε δυο μέρες θα έχουμε και την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και την πλατεία των Αγίων Αναργύρων, συνομίλησε με πολίτες, κατοίκους και εργαζομένους της περιοχής ενώ τους ευχαρίστησε για τη ζεστή τους υποδοχή.ΜητσοτάκηςΜητσοτάκης

Μητσοτάκης: «Το μέλλον μας ανήκει»

  • Μετά τη σύντομη «βόλτα» ο κ. Μητσοτάκης παραβρέθηκε στην κοπή της πίτας της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Δημήτρη Μαυροειδάκο, την Πρόεδρο της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης, Μαρία Σαπέλα και πλήθος φίλων της Νέας Δημοκρατίας.

Εκεί εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για τον αγώνα που έδωσαν όλοι μαζί προκειμένου η ΝΔ από την 7η Ιουλίου να εφαρμόσει το κυβερνητικό της σχέδιο και να κάνει καθημερινά τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Αμέσως μετά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός προχώρησε στην κοπή της πίτας ενώ ξεχωριστή η στιγμή όταν δύο μικρά παιδιά προχώρησαν μαζί στην κοπή του δεύτερου κομματιού αναφωνώντας από το μικρόφωνο της εκδήλωσης: «Το μέλλον μας ανήκει!».

  • Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Κύριε Δήμαρχε, κύριε Υπουργέ, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, φίλες και φίλοι, νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες,

Πέρυσι, ακριβώς, την ίδια εποχή από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Τοπικής σας Οργάνωσης σας είχα δώσει μια υπόσχεση: Είχα έρθει στους Αγίους Αναργύρους για να πάρω δύναμη από το χαμόγελο, την αισιοδοξία σας και την διαχρονική σας στήριξη στην μεγάλη μας παράταξη για να σημάνουμε τότε την έναρξη μιας μακράς προεκλογικής εκστρατείας που οδήγησε τελικά σε τρεις απανωτές νίκες της μεγάλης μας παράταξης.


Σας είχα πει τότε, θυμάμαι, ότι ο σκοπός μου δεν είναι απλά να οδηγήσω τη Νέα Δημοκρατία σε μια εκλογική νίκη. Ο σκοπός μου ήταν να μπορέσουμε να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία από κόμμα μεγάλη παράταξη. Ο σκοπός μου ήταν να μπορέσουμε να ενώσουμε την Ελλάδα, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες σε ένα κοινό όραμα εθνικής ανάταξης. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου που μου δίνετε τη δύναμη να κάνω το δικό σας όραμα πράξη.

Ο Μητσοτάκης και τα μηνύματα της εκλογικής νίκης

Είμαι βαθιά υποχρεωμένος στα κομματικά μας στελέχη. Στους αγωνιστές της παράταξης που στάθηκαν δίπλα στη Νέα Δημοκρατία σε εύκολες και σε δύσκολες στιγμές. Και ποτέ δεν ξεχνώ, και δεν θα το ξεχνώ όσο πολιτεύομαι, αλλά και αφού ολοκληρωθεί η πολιτική μου σταδιοδρομία, ότι από εδώ ξεκίνησα την πολιτική μου καριέρα, το 2003. Θυμάμαι τις πρώτες μου επισκέψεις στον Δήμο Αγίων Αναργύρων, στον Δήμο Καματερού, τότε δεν είχαν ακόμα ενοποιηθεί. Θυμάμαι, πάντα, αυτήν την ζεστή υποδοχή αυτού του θαυμάσιου κόσμου της Δυτικής Αθήνας ο οποίος με στήριξε διαχρονικά, ως υποψήφιο βουλευτή της Β΄ Αθηνών. Με στήριξε, τα δύσκολα χρόνια της υπουργίας μου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με στήριξε όταν κόντρα στα προγνωστικά εκλέχτηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2016. Και βέβαια με στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της όμορφης διαδρομής, η οποία οδήγησε το κόμμα μας πάλι από Αξιωματική Αντιπολίτευση στην ευθύνη, στην μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης αυτού του τόπου.

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να πετύχει κάτι πολύ σημαντικό: Όχι απλά να κερδίσει την αυτοδυναμία, αλλά να μπορέσει πολύ γρήγορα να βάλει τον τόπο σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης αλλά και αισιοδοξίας. Δεν ισχυρίζομαι προς Θεού ότι όλα άλλαξαν στη χώρα μέσα σε ένα εξάμηνο. Όμως το κλίμα στην Ελλάδα, σήμερα, είναι ήδη πολύ διαφορετικό από αυτό το οποίο κληρονομήσαμε. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, η ανάπτυξη για την οποία είχαμε μιλήσει ήδη αρχίζει και εμφανίζεται, η ανεργία αποκλιμακώνεται και το σημαντικότερο, φίλες και φίλοι, ήμασταν και παραμένουμε απολύτως συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ το 2020, τον μειώσαμε το 2019. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το κάναμε από 1/1/2020. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% το κάναμε από 1/1/2020.

Ο Μητσοτάκης για το ασφαλιστικό

Είπαμε ότι θα αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα για να διορθώσουμε τις τραγικές αδικίες και στρεβλώσεις του Νόμου Κατρούγκαλου και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις, για όσους εργάζονται παραπάνω από 30 χρόνια, αυτούς δηλαδή οι οποίοι έχουν καταθέσει πολλά στο ασφαλιστικό σύστημα είναι προ των πυλών και θα νομοθετηθεί, θα γίνει Νόμος του Κράτους μέσα στον επόμενο μήνα.

Είπαμε ότι θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα της ασφάλειας, σε όλες τις γειτονιές της χώρας -ειδικά στις γειτονιές του λεκανοπεδίου- και ήδη 1500 αστυνομικοί, νέοι αστυνομικοί, έχουν προσληφθεί, έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, έχουν ήδη πάρει τις καινούργιες τους μηχανές και τα καινούργια τους αυτοκίνητα και από αυτόν τον μήνα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους, στις πλατείες του λεκανοπεδίου. Ειδικά, εδώ, στη Δυτική Αθήνα, όπου γνωρίζω το πρόβλημα εγκληματικότητας και το πρόβλημα ανασφάλειας το οποίο υπάρχει και η κατεύθυνση την οποία έδωσα στον Υπουργό Προστασίας του πολίτη ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρη: Οι αστυνομικοί θα πάνε κατά προτεραιότητα στις γειτονιές και στις περιοχές όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη.

Μητσοτάκης: “Καθημερινή μάχη”…

Δίνουμε μια καθημερινή μάχη να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Με τις δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες μετατρέπονται σταδιακά σε ψηφιακές, μέχρι την Παιδεία όπου τώρα βρίσκεται στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ένα πολύ σημαντικό Νομοσχέδιο το οποίο απελευθερώνει τα πανεπιστήμια μας, συνδέει την αξιολόγηση στα πανεπιστήμια με τη χρηματοδότηση, έτσι ώστε, τα καλά πανεπιστήμια και τα καλά τμήματα να μπορούν να παίρνουν περισσότερους πόρους από το Ελληνικό Κράτος. Απελευθερώνεται το ερευνητικό μας δυναμικό έτσι ώστε οι ερευνητές μας να μην είναι δέσμιοι της γραφειοκρατίας. Και θα ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, όπως θα ακολουθήσουν και παρεμβάσεις στην Υγεία. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος, αύριο θα ανακοινώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου μια σημαντική πρωτοβουλία: μαζί με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, θα υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας όπου η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θα χρηματοδοτήσει την επισκευή όλων των τουαλετών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Θα γίνουν όλες οι τουαλέτες καινούργιες. Όλα τα μπάνια θα είναι καινούργια και θα προμηθεύσει επίσης τα δημόσια νοσοκομεία με καινούργια κλινοσκεπάσματα, διότι γνωρίζατε ότι πολλά από αυτά μπορεί να είναι άνω των τριάντα ετών.

Το αναφέρω, ως ένα παράδειγμα παρεμβάσεων σημαντικών που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Διότι, εμάς το μέλημά μας είναι μονίμως στραμμένο στην καθημερινότητα των πολιτών στο πως μπορούμε να κάνουμε τις ζωές σας κάθε μέρα λίγο καλύτερες.Μητσοτάκης

Ο Μητσοτάκης και το απαιτούμενο θάρρος

Έχουμε πλήρη αίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πεδία στα οποία δεν τα πήγαμε τόσο καλά όσο θα επιθυμούσαμε. Και εκεί που δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε τις δικές μας αστοχίες και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις.Όπως κάναμε παραδείγματος χάριν στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, όπου πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα στην υλοποίηση του σχεδίου μας. Το σχέδιο μας είναι σωστό. Προβλέπει τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα πέντε μεγάλα νησιά, αλλάζει τη διαδικασία ασύλου, έτσι ώστε πολύ γρήγορα κάποιος ο οποίος έρχεται και διασχίζει το Αιγαίο να γνωρίζει αν θα λάβει άσυλο ή αν δεν θα λάβει άσυλο και αν δεν λάβει άσυλο θα επιστρέφεται πίσω στην Τουρκία ή στην χώρα από την οποία ήρθε. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η χώρα μας είναι ανοιχτή και φιλόξενη μόνο σε όσους μπορούν σήμερα να απολαμβάνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Ενισχύουμε την φύλαξη των συνόρων, ενισχύουμε την φύλαξη στον Έβρο, ενισχύουμε το λιμενικό μας, ενισχύουμε τη θαλάσσια παρουσία μας, δεν είμαστε χώρα των ανοιχτών συνόρων, δεν είμαστε χώρα στην οποία το λιμενικό είναι απλά μια υπηρεσία υποδοχής του κάθε κατατρεγμένου ο οποίος αποφασίζει να έρθει στη χώρα μας. Θα σώζουμε κάθε ζωή στη θάλασσας -όπως είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά από τον δικό μας κώδικα αξιών να κάνουμε- αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν κάνουμε έναν βασικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Οι πρόσφυγες εφόσον είναι πραγματικοί πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν στον μόνιμο τόπο από τον οποίο ήρθαν, αυτή είναι η πολιτική μας, αυτή την πολιτική θα εφαρμόσουμε και θα την εφαρμόσουμε και με τη στήριξη και με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Μητσοτάκης

Φωτογραφίες: Intime.