Μητσοτάκης : Ανιστόρητα και αγεωγράφητα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία – Η συμφωνία θα καταρρεύσει

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «τα εθνικά θέματα δεν θα γίνουν μέρος του κομματικού ανταγωνισμού».

«Η Τουρκία απλώνεται τώρα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αιχμή της είναι ένα άκυρο έγγραφο το οποίο η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό της Λιβύης. Δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες μας (σ.σ.: με τον Ερντογάν) είναι το μεταναστευτικό, ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμφωνία που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
Και συνέχισε: «Η εθνική πολιτική είναι για να ασκείται, όχι για να συζητείται. Σας βεβαιώνω όμως ότι οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν. Τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα και πρόκειται να ακυρωθούν όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση».

Για τη στάση των άλλων χωρών απέναντι στη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο επισήμως πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος, με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα».

«Ετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματά μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «και μπορεί χθες στην τουρκική Βουλή να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους και υπέγραψαν μόνοι τους, αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα καταρρεύσει όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία».

Για την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης και το τι μέλλει γενέσθαι, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει ήδη στη χώρα του και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ήδη εκφράσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις έντονες επιφυλάξεις του, την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία την οποία υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο. Και αυτή είναι πολύ σημαντική. Καταδεικνύει το γεγονός ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται μία κυβέρνηση με αρραγές μέτωπο που μπορεί να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία και εκτιμώ ότι τελικά αυτή η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε αυτό να το κάνουμε πράξη. Η χώρα έχει δυνατούς συμμάχους, η φωνή μας ακούγεται, το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Προσδοκώ -είμαι σίγουρος- ότι η Ευρώπη θα σταθεί απολύτως ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα εχουμε 5 Προτεραιότητες:

Φύλαξη των συνόρων, ανακούφιση των νησιών, ελεγχόμενα κέντρα, γρήγορες επιστροφές, προστασία των ασυνόδευτών παιδιών.

Την ένταση που υπάρχει στην σχέσεις μας με την γειτονική χώρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης ειδικά στον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικό. Εγώ κάλεσα ακόμη μια φορά τους γείτονες μας να κάνω εκείνο που οφείλουν να ελέγχουν τις ακτές τους απ’ όπου εξορμούν η παράνομη και κινητές να κάνουν ότι μπορούν να ξεριζώσουν τα δίκτυα εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και βέβαια η ακτοφυλακή τους εξακολουθεί να συνεργάζεται όπως συνεργαζόταν αποτελεσματικά μέχρι πριν από λίγους μήνες με το λιμενικό μας σώμα.

Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία αλλά και η Ευρώπη στο δικό της μετρό εμείς είμαστε και θα είμαστε η σταθερή γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης.

Γι’ αυτό αναδεικνύουμε και το μεταναστευτικό ως κεντρική ευρωπαΐκή προτεραιότητα.

Ενώ εγώ βρίσκομαι απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο πληροφορήθηκα δυστυχώς τις απρεπής και διχαστικές δηλώσεις του κύριου Τσίπρα λάθος στάση λάθος άποψη λάθος πράξεις κυρίως όμως τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι ιστορία της παράταξης μου και το προσωπικό μύθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα.

Θα πω μόνο τούτο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κύριος Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του εύχομαι ειλικρινά αυτός ο εαυτός του να μην είναι και ο μόνος.

Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες πάντα όπως της ξεπέρασε με ενότητα με σωστές επιλογές συμμάχων και στόχων έχοντας πάντα για πυξίδα το διεθνές δίκαιο και το εθνικό συμφέρον αυτό θα κάνε  ι και τώρα και είμαι σίγουρος πως θα βγει και πάλι σε ήρεμα νερά για να συνεχίσει την ρώτα της πρόοδο που έχει χαράξει.

Στη Λιβύη δεν υφίσταται μια κυβέρνηση με αρραγές μέτωπο και εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γεννέση της . Η χώρα έχει ισχυρούς συμμάχους, το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής, προσδοκώ και είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ θα σταθεί ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας που προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα».