Μισθωτές θυρίδων ζητούν αποζημίωση από την Εθνική Τράπεζα

Κατά της τράπεζας και των υπαλλήλων του υποκαταστήματος στρέφονται οι μισθωτές πέντε θυρίδων του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, με αγωγές που κατέθεσαν στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.

Οι ενάγοντες αξιώνουν αποζημιώσεις 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς καταγγέλλουν εξαφάνιση χρημάτων, χρυσών λιρών, κοσμημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων από το 2012.

Οι αγωγές που κατατέθηκαν είναι κατά της τράπεζας και των υπαλλήλων που υπηρετούσαν στο τμήμα θυρίδων, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά περίπτωση, ζητώντας αποζημίωση για την αξία των κλοπιμαίων, αλλά και για ηθική βλάβη που υπέστησαν από την απώλεια των περιουσιακών τους στοιχείων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία της πρώτης υπόθεσης, οι συνήγοροι των εναγομένων ισχυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, ότι η τράπεζα δεν ευθύνεται για τη φύλαξη των πραγμάτων γιατί «δεν γνωρίζει ποια είναι αυτά» και ότι «ήταν πλήρη τα μέτρα φύλαξης του θησαυροφυλακίου».

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο τεχνικός σύμβουλος των μισθωτών ο οποίος παρέστη στην εξέταση των θυρίδων από πραγματογνώμονα που όρισε η ανακρίτρια, στο πλαίσιο της έρευνας για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Διαπιστώθηκε ότι τα κλειδιά, των μισθωτών και τα πασπαρτού της τράπεζας, ήταν αντίγραφα. Στις 6 από τις 7 θυρίδες υπήρχαν ίχνη παραβίασης. Αν έγιναν ελεγχόμενες διαρρήξεις οι κλειδαριές έπρεπε να αντικατασταθούν και αυτό δεν έγινε ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας.