Μήπως τελικά ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ είναι η Κίνα;

Μήπως τελικά τα χτυπήματα των ΗΠΑ κατά του Ιραν, δεν έχουν ως τελικό αποδέκτη το ίδιο αλλά ο πραγματικός στόχος είναι η Κίνα;

  • Η Κίνα είναι ένας καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου και ΦΑ και οι μισές ποσότητες προέρχονται  από την περιοχή του περσικού κόλπου με τη συντριπτική τους ποσότητα από το Ιραν του οποίου καταναλώνει πέριξ του 40% της παραγωγής του.

Από την άλλη, εκτός του ότι το Ιραν αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρασιατικής συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας-Ιραν που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στη περιοχή, είναι και σαφώς ευκολότερο να το χτυπήσουν.

Και φυσικά αν καταφέρουν να ελέγξουν το Ιραν αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση στον έλεγχο του δρόμου του μεταξιού της Κίνας, αλλά και πλήρη έλεγχο του κόλπου του Ομαν ελέγχοντας την μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων που η Κίνα θέλει να αποφύγει.

Η Ευρασία αποτελεί μια τεράστια περιοχή του πλανήτη με τα δύο τρίτα του πληθυσμού περίπου να κατοικούν εκεί, δηλαδή περί τα 5 δις άνθρωποι και η εξέλιξη αφορά την κατασκευή μεγάλων έργων δρόμων και αγωγών που θα συνδέουν όλες τις χώρες μεταξύ τους, φτάνοντας έως την άκρη της Ευρώπης με την Κίνα να προγραμματίζει να επενδύσει άνω του ενός τρις δολ στα επόμενα 8 έτη.


Μπορούν λοιπόν οι ΗΠΑ να μείνουν έξω από αυτό το πάρτι, η να αφήσουν άλλους να τους κλέψουν εύκολα την πρωτοκαθεδρία;



Ισως λοιπόν αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που δεν θ’αφήσουν ήσυχο το Ιραν, που δεν μπορούν να αφήσουν να τους φύγει η Τουρκία, αλλά και που δεν αντέχουν επίσης να χάσουν την Ελλάδα, ως ευρωπαικό σημείο αναφοράς εισόδου στην Ευρώπη, την πλουσιότερη αγορά του κόσμου.

  • Επομένως, μεταξύ ημών και Τουρκίας είναι υποχρεωμένες να κρατούν ισορροπίες ουδετερότητας. Ολες οι χώρες αυτές έχουν μια κοινή συνισταμένη. Τον δρόμο της Κίνας προς την Ευρώπη (one belt one road), συν τον οικονομικό έλεγχο της Ευρασίας και της Μ. Ανατολής.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ