Μίνι περιοδεία του Β. Ζελένσκι στην Ευρώπη – Ποιο το αντικείμενο των επαφών του

Τη συμφωνία η Γαλλία να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τάγματα του στρατού της Ουκρανίας με «δεκάδες» τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφριά άρματα μάχης, ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών μετά το δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ελιζέ χθες Κυριακή. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι Παρίσι και Κίεβο καλούν να επιβληθούν «νέες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.

«Τις εβδομάδες που έρχονται, η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει τάγματα (σ.σ.: του ουκρανικού στρατού) με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφριά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων AMX-10RC» αναφέρεται συγκεκριμένα στο κείμενο.

Το Παρίσι είχε ήδη δεσμευτεί από την αρχή της χρονιάς να παραχωρήσει στον ουκρανικό στρατό AMX-10RC, ελαφριά, γρήγορα άρματα μάχης με ισχυρά πυροβόλα. Η αναγγελία που έγινε χθες αφορά επιπλέον παραδόσεις, όπως αποκάλυψε σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Παρίσι θα επικεντρώσει επίσης τις προσπάθειες στην υποστήριξη των δυνατοτήτων αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, πάντα σύμφωνα με την κοινή δήλωση. Σημειώνεται ότι έχει ήδη παραδώσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς Mistral, μέσου βεληνεκούς Crotale και εξετάζει -μαζί με την Ιταλία- το ενδεχόμενο να στείλει εξελιγμένα συστήματα εδάφους-αέρος SAMP/T, όπως ενημέρωσε το Ελιζέ.

Σε ό,τι αφορά πάντως το ουκρανικό αίτημα για την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών, «είναι λιγάκι πρόωρο», επανέλαβε σύμβουλος του προέδρου Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν οι χειριστές, διαδικασία μακρά και περίπλοκη.

«Πέραν της εθνικής συμβολής της, η Γαλλία συμμετέχει ενεργά στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO ως προς την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών» προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση των δυο κυβερνήσεων.

Εντός του 2023 σκοπός είναι να εκπαιδευτούν 2.000 Ουκρανοί στη Γαλλία και σχεδόν 4.000 στην Πολωνία, όπου το Παρίσι ανέπτυξε πάνω από 200 μέλη των ενόπλων δυνάμεών του για αυτό.

Στο διπλωματικό πεδίο, οι δύο πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων και της συνέχισης της ενίσχυσης των δεσμών από τη μια της Ουκρανίας και από την άλλη του NATO και της Ε.Ε. «Η Ουκρανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να αυξηθούν οι πιέσεις που ασκούμε συλλογικά στη Ρωσία με νέες κυρώσεις προκειμένου να εξασθενήσει η δυνατότητα της χώρας αυτής να συνεχίσει τον παράνομο επιθετικό πόλεμό της», αναφέρει το κείμενο.

«Το μέλλον της Ουκρανίας και του λαού της βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και της έχει παραχωρήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη» σημειώνεται στην κοινή δήλωση και προστίθεται ότι το Παρίσι «αναμένει με ενδιαφέρον την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Η γαλλική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει στο κείμενο ότι υποστηρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει μόνη τις διευθετήσεις για την ασφάλειά της και ότι σκοπεύει να βοηθήσει «την Ουκρανία να συνεχίσει τον δρόμο της προς την ευρωατλαντική οικογένεια».

Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι έκανε σταθμό στο Παρίσι χθες βράδυ στο πλαίσιο μίνι περιοδείας του στην Ευρώπη, κατά την οποία επισκέφθηκε την Ιταλία και τη Γερμανία το Σαββατοκύριακο, ενώ σήμερα Δευτέρα θα ταξιδέψει στη Βρετανία για να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. «Σήμερα-Λονδίνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ηγέτης σε ό,τι αφορά την επέκταση των δυνατοτήτων μας επί του πεδίου και στον αέρα. Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί σήμερα. Θα συναντήσω τον φίλο μου Ρίσι. Θα έχουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δια ζώσης και με αντιπροσώπους» έγραψε συγκεκριμένα ο Ουκρανός πρόεδρος στο Twitter.