Μίνα Γκάγκα: «Προς τέταρτη δόση εμβολίου για όλους από τον Σεπτέμβριο»

Την εκτίμηση της ότι από τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό εξέφρασε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε τέταρτη δόση για όλους. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο θα είναι όπως η γρίπη, ο χειμώνας θα είναι μπροστά, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από το εμβόλιο, νομίζω θα πάμε σε ετήσια δόση ή αναμνηστική δόση, όπως θέλετε πειτε το» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 σχετικά με το ηλικιακό όριο στο άνοιγμα της πλατφόρμας για την τέταρτη δόση και για τον λόγο που δεν άνοιξε για τους άνω των 50, εξήγησε ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν είναι οι μεγαλύτερης ηλικίας, οι πάνω από 60 και ακόμη περισσότερο οι πάνω από 70. «Άρα θεωρώ πολύ λογικό αυτό που εισηγείται η επιτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως είπε η κυρία Γκάγκα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα ακύρωσης και μη εφαρμογής των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι τις λεπτομέρειες αναφορικά με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid-19 σε πολίτες άνω των 60 και σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες ανέλυσαν χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (σ.σ.: η τέταρτη δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, τέσσερις μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική δόση (σ.σ.: την τρίτη δόση).

  • Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων από 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή, προβλέπεται η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση του τρίτης δόσης.
  • Επίσης, σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών με αυξημένο κίνδυνο (παιδιά παχύσαρκα, με διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα) χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
  • Στις οκτώ εβδομάδες επιμηκύνεται το μεσοδιάστημα για τους εμβολιασμούς με Moderna και Pfizer.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου:

  • Το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε άτομα που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας
  • Το ίδιο ωφέλιμη θα είναι και η τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδίως σε εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

«Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης δεν συνίσταται η χορήγηση τέταρτης δόσης έναντι του εμβολίου» υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού (πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση) σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό».

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και σήμερα συζήτησε διεξοδικά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης. Η εφαρμογή του εμβολιασμού με τρίτη δόση από τις αρχές Σεπτεμβρίου λειτούργησε θετικά σε ό,τι αφορά την πρόληψη της επιμόλυνσης πολιτών από σοβαρή νόσο. Εξακολουθεί να παρατηρείται διεθνώς αυξημένος ρυθμός μολύνσεων, αλλά με σαφώς μικρότερο αριθμό νοσηλειών» επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.