Μίνα Γκάγκα: «Η Κράκεν θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα»

Καθησυχαστική για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Κράκεν εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Πιθανότατα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα» σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN και στην εκπομπή «Τώρα Μαζί», τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή την περίοδο δεν παρατηρείται μεγάλη άνοδος στα κρούσματα.

«Έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα. Επομένως, δεν βλέπουμε ακόμα αυτή τη γεωμετρική άνοδο. Η μολυσματικότητα στα λύματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε.

Έχουμε κι άλλες πόλεις, όπως η Πάτρα, που έπεσε σημαντικά. Και την Κρήτη που ανεβαίνει. Άρα νομίζω ότι έχει να κάνει και με τις περιοχές και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ΜΕΘ στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία και όσα καταγγέλλονται για ανυπαρξία διαθέσιμων κλινών, διευκρίνισε ότι: «Στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε τον ίδιο περίπου αριθμό ΜΕΘ για τα παιδιά.

Γενικά, η πολιτική είναι να υπάρχουν ΜΕΘ εκεί που υπάρχει εμπειρία και τα παιδιά θ’ αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο.

Διαχρονικά η κάλυψη στην Αθήνα δεν ξεπέρασε ποτέ το 60% και γενικά στην Ελλάδα δεν έχουμε πολύ μεγάλη κάλυψη.

Άρα δεν είναι ότι δεν φτάνουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Για να φτιάξεις δομές υγείας πρέπει να είσαι βέβαιος ότι έχουν αρκετά περιστατικά ώστε το προσωπικό να έχει εμπειρία».