Μίλτων Παπαδάκης: Πανδημία και Πανδημία με θετικό πρόσημο

Ο όρος Πανδημία που προκύπτει από τις λέξεις πας (όλος) και δήμος (πληθυσμός), χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη διάδοση λοιμωδών ασθενειών. Αλλά δόκιμα θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο Πανδημία και με θετικό πρόσημο, για να χαρακτηρίσουμε την ταχεία διάδοση μίας σειράς προσαρμογών και καινοτομιών που προκύπτουν σαν απάντηση της κοινωνίας, στη στενωπό που αναγκάζεται να μπαίνει.

Πρώτα απ’ όλα να ξεκινήσουμε από τη στάση ζωής όλων μας, τη θετικο-αρνητική μας ανάδραση:Που στον καιρό του ατομικισμού, εντάσσεται σε δύο μεγάλες κατευθύνσεις.

Οι αλλαγές της καθημερινότητας για άλλους είναι μία βαρυγκωμάρα με συνοδεία από κυρίως καθιστικές δραστηριότητες, περισσότερο φαγητό και περισσότερη τηλεθέαση, μαζί με αύξηση βάρους. Και για άλλους είναι μία ευκαιρία για περισσότερο χρόνο επένδυσης στον εαυτό, για γυμναστική- περπάτημα και απώλεια βάρους, για ενασχόληση με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Ιδιαίτερα για τους νέους, συνοδεύονταν και από χαλάρωση της εκπαιδευτικής προσπάθειας.Ειδικότερα στους εφήβους, υπήρξε μία χαλάρωση από τοεπίσημο “curriculum” γενικών μαθημάτων (από τα πιο φορτωμένα σε αντικείμενα ξένα προς τον κεντρικό προσανατολισμό στην Ευρώπη) και ξεχώρισαν δύο κύριες τάσεις. Για άλλους η εστίαση στους επιλεγμένους ειδικότερους ατομικούς προσανατολισμούς και για άλλουςη ευκαιρία για λιγότερη προσπάθεια, αλλά και για μέρος αυτών, οι παραβατικές συμπεριφορές (πχ bullying), που χαρακτηριστικά αυξήθηκαν μέσα στην πανδημία. Και άνοιξε περισσότερο η ψαλίδα ανάμεσα στις δύο τάσεις. Εδώ όμως είμαστε στην επικράτεια της πανδημίας με το θετικό πρόσημο. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα όσα πετύχαμε:

  • 62η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα, Αγία Πετρούπολη, 14-24 Ιουλίου 2021(διαδικτυακά): Δύο χάλκινα μετάλλια και μία εύφημο μνεία
  • 25η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα νέων, Μολδαβία, 29 Ιουν- 3 Ιουλ 2021 (διαδικτυακά):Ένα αργυρό και τέσσερα χάλκινα μετάλλια.
  • ΣΚΑΙ, 16 Σεπ. 2021,Πρώτη θέση της Ελλάδας στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας νέων: Σκουφάκι για τυφλούς κολυμβητές, με αισθητήρες για να αντιλαμβάνονται πότε πλησιάζουν στο τέλος κάθε διαδρομής.

Αλλά και το δεύτερο βραβείο κατέληξε σε Ελληνικά χέρια, νέων από τη Θεσσαλονίκη:

“Άλλος αέρας”: Καινοτόμο σύστημα εξαερισμού από Έλληνες μαθητές και τους καθηγητές του Πειραματικού Γυμνασίου ΑΠΘ.

Το πρόβλημα του εξαερισμού μιας αίθουσας με ανακλινόμενα παράθυρα που δεν ανοίγουν εντελώς και σε αίθουσες με περιορισμένα ανοίγματα απάντησαν με τεχνολογικά καινοτόμα λύση οι μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Γυμνασίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ, 27/04/2021

Έξι ελληνικές εφευρέσεις βραβεύθηκαν το 2021

Πηγή, POWERGAME, Κωστής Χριστοδούλου,28 Ιούν 2021

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος βραβεύει τους Δημήτριο Τσιώκο και Νικόλαο Πλέρο

Τους Έλληνες εφευρέτες που ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια βράβευσε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και το υπουργείο Ανάπτυξης

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ΟΒΙ την πενταετία 2016 – 2020 κατατέθηκαν στον οργανισμό 3.174 αιτήσεις με το 2020 να πραγματοποιείται ρεκόρ πενταετίας καθώς οι αιτήσεις έφθασαν τις 762 έναντι 595 που ήταν το 2019. Τα τρία τεχνολογικά πεδία που συγκεντρώνουν τις περισσότερες αιτήσεις την πενταετία είναι η Ιατρική και η Κτηνιατρική (271 αιτήσεις), η Γεωργία, Δασοκομία, η Κτηνοτροφία (133) και τα Τρόφιμα και Επεξεργασία Τροφίμων (131). Από τις 3.174 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί την πενταετία οι 2.311 είχαν προέλευση την Ελλάδα και οι υπόλοιπες 843 χώρες του εξωτερικού και κυρίως τις ΗΠΑ.

Βλέπουμε λοιπόν και εδώ, μία αύξηση «παραγωγής» στα χρόνια τη πανδημίας.

Όπως βλέπουμε και τη συστηματική συμμετοχή σε πρωτοβουλίες που είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν και προχωρούν πολύ καλά. Εδώ θα μιλήσουμε για δύο μόνο, εξαιρετικά αξιόλογες: Όλο και περισσότερο οι μαθητές από την Ελλάδα έρχονται σε επαφή με συνομήλικους τους στο εξωτερικό, στη βάση οργανωμένων και στοχοθετημένων πρωτοβουλιών, σε μία σειρά πεδία.

Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (WRO)

Ο WRO Hellas διοργανώνει δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες: τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (Οκτώβριος – Μάρτιος) και την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (Μάρτιος – Ιούλιος).
Οι ομάδες που προκρίνονται από την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ απαρτίζουν την Ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή που λαμβάνει μέρος στη World Robot Olympiad.

Βλέπουμε λοιπόν μία ώθηση της καινοτομίας και των καλώς εννοούμενων ατομικών προσπαθειών, που όλο και περισσότερο αγκαλιάζονται από επιχειρήσεις που γίνονται χορηγοί, είτε καθαρά οικονομικά, είτε και στο πλαίσιο της δραστηριότητά τους, με πρόσκληση νέων να συμμετέχουν ή με τεχνολογικές και λοιπές διευκολύνσεις.

Το Δημόσιο: Έχουμε όμως και πάρα πολλές θετικές εξελίξεις και στο Δημόσιο χώρο. Το λεγόμενο digital transformation του Δημοσίου προχωράει καλά! Χιλιάδες άνθρωποι που έτρεχαν σε νοσοκομεία για να ανανεώσουν τη δανειστική χρήση εξοπλισμού ή για να κλείσουν το επόμενο εξεταστικό ραντεβού ή περίμεναν σε ουρές για να διορθώσουν μία παύλα σε κάποιο κωδικό, ή για να πάρουν το γνήσιο υπογραφής ή για να εκδώσουν συναινετικό διαζύγιο, τώρα παίρνουν ανάσες.

Ξένες επενδύσεις στην καινοτομία: Η πολύ σημαντική συνεισφορά Ελλήνων επιστημόνων που στα χρόνια της κρίσης βρήκαν διέξοδο σε ξένους τεχνολογικούς κολοσσούς, ανέβασε το “awareness” για την αξία των “πνευματικού κεφαλαίου” της χώρας μας και ήδη η Microsoft, η Pfizer, η Volkswagen, η Ciscoκ.α. έχουν ξεκινήσει πολύ μεγάλες επενδύσεις σε καινοτόμα προγράμματα τα χρόνια αυτά της πανδημίας, που με τη σειρά τους θα επιταχύνουν την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Αυτά διασταυρώνονται με όσα αναφέρει και ο ΣΕΒ σε μελέτη του, που εστιάζει και αυτός στη σημασία της καινοτομίας  και που: Εντόπισε 6 βασικά προαπαιτούμενα:

  • Στοχευμένες επικοινωνιακές δράσεις για την ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις,
  • Συνεχής βελτίωση της εμπειρίας των επενδυτών και άρση των εμποδίων,
  • Κίνητρα εστιασμένα σε ξένες επενδύσεις στην Καινοτομία και την Υψηλή Τεχνολογία,
  • Συνεχής αναβάθμιση των δεξιοτήτων και αύξηση της δεξαμενής του επιστημονικού δυναμικού,
  • Περαιτέρω επένδυση στην καινοτομία και στη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων υψηλής τεχνολογίας,
  • Διασφάλιση της έγκαιρης και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος «Ελλάδα 2.0»

Ενέργεια: Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, σε συνδυασμό με την κρίση που έφερε στις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου η δειλή αρχική έξοδος από την πανδημία, επιτάχυνε τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, που έχει αναπτύξει φωτοβολταϊκά στην έρημο και επομένως παραλαμβάνουμε πράσινη ενέργεια, που με την παράλληλη ανάπτυξη της τεχνολογίας, θα έρθει σύντομα στη χώρα μας, μέσα από ελαφρύτερους (νήματα άνθρακα) αγωγούς, που θα είναι ευκολότερη η πόντισή τους. Μία εξέλιξη που έχει τεράστια σημασία και από γεωστρατηγική άποψη, με τους υπάρχοντες ανταγωνισμούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Μία επιπλέον διάσταση στην ενέργεια, είναι και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων εφοπλιστών, που εδώ και μία επταετία τουλάχιστον, διείδαν την ανάγκη και επενδύουν συστηματικά σε νεότευκτα ειδικά πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου (LNG). Στα μέσα του 2000, το 12.5% του παγκόσμιου στόλου αυτού του τύπου, βρίσκονταν σε Ελληνικά χέρια.

Διατάραξη εμπορίου-μεταφορών από την πανδημία: Είναι παγκόσμιο δεδομένο ότι η πανδημία έφερε “disruption” στο παγκόσμιο εμπόριο, ιδιαίτερα σε πρώτες ύλες και μεταφορές. Όμως η Ελλάδα έφτασε στο πρώτο δεκάμηνο 2021, το επίπεδο εξαγωγών ολόκληρου του 2020. Αυτό επιβεβαιώνει το πάγιο ισχυρό χαρτί του Ελληνικού επιχειρείν: Ευελιξία!  Ευελιξία στην εύρεση νέων πελατών και ευελιξία στην εξασφάλιση πρώτων υλών. Και εύλογο θα ήταν να υποθέσουμε πως με μεγαλύτερη άνεση χρηματοδότησης, τα παραπάνω αποτελέσματα θα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά.

Για να δούμε τις τελευταίες τάσεις, σε κλαδικό επίπεδο, οι επιμέρους κατηγορίες αγαθών που τον Οκτώβριο 2021 κατέγραψαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2020, αλλά και σε σχέση με το 2019, ήταν:

Μένει να διερευνηθεί σε ποιο βαθμό οι πρώτες ύλες που εμφάνισαν και τον υψηλότερο βαθμό αύξησης εξαγωγών τον Οκτώβριο, ήταν εισαγόμενες. Το ίδιο και για το ποσοστό τους στη μεταποίηση. Γιατί αν τα ποσοστά είναι μεγάλα, αφενός αποδεικνύει εμπορική ευελιξία και ικανότητα (σε καιρούς disruption) και αφετέρου είναι ένας ιδιαίτερος τομέας της οικονομίας που φέρνει ευκολότερα την ανάπτυξη, χωρίς αναγκαστικά ακίνητες εγγυήσεις και Κράτος – Τράπεζες θα πρέπει να βρουν ευέλικτους τρόπους να χρηματοδοτήσουν.

Για Σχόλια και προτάσεις, milton@mediarisk.gr

Ο Μίλτων Παπαδάκης είναι Σύμβουλος επιχειρήσεων, επικεφαλής της εταιρείας MEDIARISK και έχει περάσει από σημαντικές θέσεις στην αγορά, όπως αυτή του Εμπορικού Δ/ντού του MEGA Channel, του Διευθύνοντος Συμβούλου της CARAT Hellas κ.α. Έχει πτυχία Μαθηματικών, Marketing και Νομικής.