Μίλτων Παπαδάκης: Ιαπωνία: Νέα Ηγεσία και σωστοί πρώτοι οικονομικοί προγραμματισμοί, την ώρα που ΚΙΝΑ & ΗΠΑ αναλώνονται σε εξοπλισμούς

Από τις 4 Οκτωβρίου 2021 η Ιαπωνία έχει ένα νέο προσωρινό πρωθυπουργό, τον Fumio Kishida

Ο κ. Kishida, 64 ετών, κατάγεται από πολιτική οικογένεια. Τόσο ο πατέρας όσο και ο παππούς του ήταν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας. Έγινε ο μακροβιότερος μεταπολεμικός υπουργός Εξωτερικών, κατέχοντας τη θέση από το 2012 έως το 2017. Τον χαρακτηρίζει το γεγονός ότι γεννήθηκε στη Χιροσίμα, και είναι φανατικός πολέμιος της χρήσης πυρηνικών όπλων, έχοντας δει τις συνέπειες στον τόπο καταγωγής του. Ήταν αυτός άλλωστε που κανόνισε και την επίσκεψη του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2016 στη Χιροσίμα, την πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία Προέδρου των ΗΠΑ στην εμβληματική πόλη.

Η Ιαπωνία βαδίζει για εθνικές εκλογές την Κυριακή 31 Οκτ 2021 και οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Kishida νικητή.

Ο νέος πρωθυπουργός διαδέχεται τον κ. Suga, που είχε διαδεχτεί τον κ. Abe, τον επί 9 χρόνια πρωθυπουργό, που οι οικονομικές του πολιτικές έμειναν γνωστές με το όνομά του: Abenomics. Εν μέρει επιτυχημένες, έβγαλαν την Ιαπωνία από τον χρόνιο αποπληθωρισμό και έβαλαν βάσεις για μία κάποια ανάπτυξη. Αλλά ο κ.Suga δεν τα πήγε καλά. Προώθησε τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών του TOKYO, μία ιδέα που ήταν εντελώς αντιδημοφιλής, χειρίστηκε πολύ κακά την πανδημία και κατ’ επέκταση, κακά και την οικονομία.

Ο σχεδιασμός του κ. Kishida μιλάει για μία οικονομία περισσότερο συμμετοχική, όταν στην Κίνα είναι εμφανή τα προβλήματα που δημιούργησαν οικονομικές αποφάσεις που παίρνονται από την ηγεσία χωρίς διασταύρωση με την αγορά, και πρώτα απ’ όλα στο σπιράλ μίας τεχνητής κρίσης με την Αυστραλία: Κόψανε τις εισαγωγές άνθρακα, αφήνοντας ξαφνικά τεράστια καράβια με φορτίο να περιμένουν για έναν ολόκληρο χρόνο στη ράδα έξω από τα λιμάνια.Αλλά τους πήρε όλο αυτό το διάστημα μέχρι να παραδεχτούν (μέσα τους) ότι είχαν πυροβολήσει τα πόδια τους, γιατί χωρίς άνθρακα γονάτισε η μεταλλουργία τους και η ηλεκτροπαραγωγή.

Επιστρέφοντας στον Kishida, με την ευρύτητα πνεύματος που σου καλλιεργεί η μακρά θητεία στο υπ. Εξωτερικών (εάν εννοείται έχεις και τα υπόλοιπα απαραίτητα εφόδια…), φαίνεται να αναγνωρίζει και αυτός τις έξι αρχές ανάπτυξης τα τελευταία 600 χρόνια, για τις οποίες έχουμε μιλήσει σε προηγούμενα άρθρα (πχ 13/09/2021) και τις οποίες δεν ακολουθούσε η Κίνα τις δεκαετίες που πέρασαν με την υψηλότατη ανάπτυξη, και τώρα υποχρεώνεται να αναθεωρήσει. Και ο Κ. έχει μιλήσει για αυτές που με τη στενή έννοια αφορούν την οικονομία. Θυμίζουμε ότι οι αρχές αυτές είναι: Ελεύθερος Ανταγωνισμός, Επιστήμη, Ατομική ιδιοκτησία, Ιατρική, Καταναλωτισμός, Κράτος Δικαίου.

Θέλει οι επιχειρήσεις να διανέμουν τα κέρδη τους ευρύτερα στους εργαζομένους, τους πελάτες και τους υπεργολάβους (εννοείται φυσικά, εκτός από μόνο τους μετόχους), πράγμα που συνεπάγεται αλλαγή από τον «καπιταλισμό των μετόχων» σε «καπιταλισμό των μετόχων- stakeholders». Ο απώτερος στόχος του είναι να κάνει ξανά κυρίαρχη τη μεσαία τάξη, γι’ αυτό και πρότεινε φορολογική ελάφρυνση για εταιρείες που αυξάνουν τους μισθούς των εργαζομένων.

Η πλατφόρμα του Kishida θυμίζει την ανοιχτή επιστολή του προέδρου της Black Rock Larry Fink του 2018 προς τους συναδέλφους του CEO, «A Sense of Purpose», στην οποία υποστήριξε ότι «Οι εταιρείες πρέπει να ωφελούν όλους τους stakeholders τους, συμπεριλαμβανομένων των μετόχων, των εργαζομένων, των πελατών και των κοινοτήτων στο πλαίσιο των οποίων λειτουργούν.»

Και ταυτόχρονα, πολλά ερωτήματα παραμένουν. Είναι άραγε οι ιδέες του Kishida για  έναν νέο καπιταλισμό, συμβατές με τις τωρινές αντιλήψεις διακυβέρνησης (περιβαλλοντικές και κοινωνικές;). Θα αναθεωρήσει το ποινικό σύστημα της χώρας, που το βάρος της απόδειξης είναι στον κατηγορούμενο και όχι στην ποινική δίωξη, όπως συμβαίνει στη Δύση; Ήταν ένα από τα “side effects” που έφερε στην επιφάνεια η πολύκροτη υπόθεση του Carlos Ghosn, με τη δίωξη που ασκήθηκε στην Ιαπωνία στο πρώην αφεντικό της Nissan και Renault.

Αν καταφέρει ο Kishidaνα ισορροπήσει και τα γεωστρατηγικά, μια και είναι μέσα στο ημισφαίριο- καζάνι που βράζει, με πολύ κοντά του τη Β. Κορέα, τότε να περιμένουμε το come-back της Ιαπωνίας με ισχυρότερη θέση στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Για Σχόλια και προτάσεις, milton@mediarisk.gr

Ο Μίλτων Παπαδάκης είναι Σύμβουλος επιχειρήσεων, επικεφαλής της εταιρείας MEDIARISK και έχει περάσει από σημαντικές θέσεις στην αγορά, όπως αυτή του Εμπορικού Δ/ντού του MEGA Channel, του Διευθύνοντος Συμβούλου της CARAT Hellas κ.α. Έχει πτυχία Μαθηματικών, Marketing και Νομικής.