Μίλτων Παπαδάκης: Εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα, δύο προϋποθέσεις για να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα

Κόσμος- Ευρώπη: Ανάπτυξη το 2021 στο +4.2%

“World Bank. 2021. Global Economic Prospects, June 2021. Washington, DC: World Bank. © World Bank.

Η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια εξαιρετικά ισχυρή αλλά και εξαιρετικά άνιση ανάκαμψη. Η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 5,6% το 2021 – τον ισχυρότερο ρυθμό μετά την ύφεση – που εν μέρει υποστηρίζεται από τη σταθερή αλλά και εξαιρετικά άνιση πρόσβαση στο εμβόλιο. Που περιπλέκεται και από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, όπως είδαμε και στην κοντινή μας Μέση Ανατολή την προηγούμενη εβδομάδα, με το 1 εκ εμβόλια που επρόκειτο να διαθέσει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους. Οι τελευταίοι τα αρνήθηκαν επειδή είχαν εξαιρετικά σύντομη ημερομηνία λήξης.

Η ανάπτυξη, είτε μας αρέσει είτε όχι, επικεντρώνεται γύρω από τις μεγάλες οικονομίες, με τις περισσότερες αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες (EMDEs/emerging market and developing economy) να υστερούν: Ενώ περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών αναμένεται να ανακτήσουν έως το 2022 τα επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος τα πριν από την πανδημία, μόνο το ένα τρίτο περίπου των EMDE αναμένεται να το πετύχει.

Στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, οι επιπτώσεις της πανδημίας αντιστρέφουν τα προηγούμενα βήματα στη μείωση της φτώχειας και επιδεινώνουν την επισιτιστική ανασφάλεια και άλλες μακροχρόνιες προκλήσεις. Οι παγκόσμιες προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, με σημαντικούς κινδύνους.

Κόστος Εμπορίου: Κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη είναι και η μείωση του διασυνοριακού εμπορικού κόστους, που είναι υψηλό: Κατά μέσο όρο, διπλασιάζει το κόστος των εμπορευμάτων που διακινούνται διεθνώς σε σχέση με τα εγχώρια αγαθά. Οι αυξήσεις προκύπτουν κυρίως στη ναυτιλία και την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και στις δυσκίνητες εμπορικές διαδικασίες στα σύνορα και πίσω από αυτά. Παρά τη μείωση από το 1995, το εμπορικό κόστος παραμένει σχεδόν κατά 50% υψηλότερο στις EMDE από ό,τι στις προηγμένες οικονομίες. Περίπου το ένα τρίτο του ανοίγματος μπορεί να οφείλεται σε υψηλότερα έξοδα αποστολής και ατελούς εφοδιαστικής αλυσίδας και ένα άλλο ένα τρίτο στις εμπορικές πολιτικές-πρακτικές.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ιδιαίτερο κόστος εμπορίου, τουλάχιστον στο Ευρωπαϊκό μας εμπόριο, έχουμε όμως ιδιαίτερο κόστος από τις δυσλειτουργίες του κράτους, που επιβαρύνουν σε ανθρωποώρες το κόστος των επιχειρήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα  είχαμε την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ήρθε να ανακοινώσει in person την έγκριση του προγράμματος που ετοίμασε η Ελλάδα για ανάπτυξη μετά τον COVID-19.

O υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης της είπε (και μας είπε)  «προσπαθούμε να ψηφιοποιούμε την κάθε υπηρεσία που παρέχεται στους Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους». Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα καλυφθούν και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, όπως οι τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των χρηματοοικονομικών.

Ο υπουργός παρουσίασε τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr που «γεννήθηκαν από την ανάγκη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αν χρειαζόταν να κατηγοριοποιήσουμε τα έργα τότε θα είχαμε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, την ψηφιοποίηση των αρχείων, πώς θα μετατρέψουμε το χαρτί σε δεδομένα» και αναφέρθηκε στις καθημερινές σχέσεις του πολίτη με το κράτος, όπως η απονομή των συντάξεων, το Κτηματολόγιο, η δικαιοσύνη. «Χρειαζόμαστε επενδύσεις για να έχουμε την πλήρη διαλειτουργικότητα των συστημάτων τόσο των παλιών όσο και των καινούργιων και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», σημείωσε.

Όσο για τη δεύτερη κατηγορία, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για γέφυρες με το μέλλον, όπως οι αυτοκινητόδρομοι αλλά και η καινοτομία του δικτύου 5G. «Είμαστε στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και δεν πρόκειται να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία».

Ελλάδα: Ανάπτυξη το 2021 στο +5,7%

11/6/2021 – Μελέτες & Αναλύσεις ΕΤΕ

Η ανάκαμψη των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας οδήγησε στη θετική έκπληξη για το ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο, συντείνοντας στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της ΕΤΕ για ετήσια ανάπτυξη στο +5,7% το 2021

 • To ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε το 2021 με απροσδόκητα ισχυρό ρυθμό 4,4% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2020 (στοιχεία διορθωμένα για εποχικότητα) και μειώθηκε κατά μόλις 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο (προ Covid-19) τρίμηνο του 2020.
 • Η εν λόγω τριμηνιαία αύξηση κατατάσσεται μεταξύ των τριών ισχυρότερων στην ΕΕ.
 • Είναι ενθαρρυντικό ότι ο επιχειρηματικός τομέας, ο οποίος δέχθηκε το βαρύτερο πλήγμα κατά το 2020, φαίνεται να διαδραματίζει και τον πιο ενεργό ρόλο στην επίδοση του 1ου τριμήνου του 2021.
 • Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών (+8,6% ετησίως), συνεισφέροντας σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα στην αύξηση του ΑΕΠ.
 • Οι επενδύσεις υποστηρίχθηκαν από την επιτάχυνση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (αύξηση εκταμιεύσεων 34% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2021). Η εν λόγω δυναμική αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 2ο εξάμηνο με τη συνδρομή περίπου €7 δισ. κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Η επιχειρηματική κερδοφορία ανακάμπτει μετά από μια δύσκολη χρονιά, με το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα και μικτό εισόδημα, σε επίπεδο οικονομίας, να ενισχύεται κατά 3,0% ετησίως – σημειώνοντας θετική ετήσια μεταβολή για πρώτη φορά από το 4ο τρίμηνο του 2019.
 • Η δημοσιονομική ώθηση παρέμεινε σημαντική αλλά ήταν συγκριτικά μικρότερη από το 4ο τρίμηνο του 2020, καθώς ο ρυθμός μείωσης του κύκλου εργασιών σε πολλούς κλάδους της οικονομίας ήταν σημαντικά ηπιότερος το 1ο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του 2020.
 • Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων ενισχύθηκαν περαιτέρω (+11,3% ετησίως, σε τρέχουσες τιμές, το 1ο τρίμηνο του 2021 από +6,8% ετησίως το 4ο τρίμηνο του 2020), κερδίζοντας μερίδιο αγοράς διεθνώς.
 • Η θετική έκπληξη του 1ου τριμήνου του 2021, σε συνδυασμό με την ισχυρή βελτίωση του μηνιαίου δείκτη της ΕΤΕ για την εκτίμηση του ΑΕΠ την περίοδο Απριλίου-Μαΐου – ο οποίος προοιωνίζει διψήφια αύξηση του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2021 (βλ. ανάλυση Μαΐου 2021 Εθνικής Τράπεζας για την ελληνική οικονομία: «Σύντομη ανάλυση: Διψήφια αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ τον Απρίλιο-Μάιο του 2021») – οδηγούν σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης του βασικού σεναρίου της ΕΤΕ για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους, με την αύξηση του ΑΕΠ να εκτιμάται πλέον στο 5,7% ετησίως το 2021 από προηγουμένη εκτίμηση 4,7%.

Από την παραπάνω ανάλυση και ιδιαίτερα τη διεθνή, οι Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και ο τουρισμός, είναι προφανές προς τα που πρέπει να αναζητήσουν τις προτεραιότητές τους: Στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Και εκεί έχουν μπροστά τους τις δύο πάγιες δυσκολίες της χώρας:

 • Παραγωγική δυνατότητα να καλύψουν μεγάλες αγορές και
 • Πρόσβαση σε μεγάλη, χαμηλού κόστους χρηματοδότηση, με εμπορικές και όχι κεφαλαιακές εξασφαλίσεις .

Για Σχόλια και προτάσεις, milton@mediarisk.gr

Ο Μίλτων Παπαδάκης είναι Σύμβουλος επιχειρήσεων, επικεφαλής της εταιρείας MEDIARISK και έχει περάσει από σημαντικές θέσεις στην αγορά, όπως αυτή του Εμπορικού Δ/ντού του MEGA Channel, του Διευθύνοντος Συμβούλου της CARAT Hellas κ.α. Έχει πτυχία Μαθηματικών, Marketing και Νομικής.