Μίλτων Παπαδάκης: BITCOIN, η πρακτική αντιμετώπιση

Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε την ανάλυση που ξεκινήσαμε στις 4 Οκτωβρίου, από αυτήν εδώ τη θέση. Και λέγαμε ότι το μέλλον των κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα του πιο γνωστού από αυτά, θα εξαρτηθεί σημαντικά από το τι θα κάνουν τα μεγάλα Funds. Αλλά μόλις πρόσφατα το Soros Fund παραδέχτηκε ότι έχει Bitcoins στο χαρτοφυλάκιό του. Kαι θυμόμαστε τον θόρυβο στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, όταν ο Elon Musk αγόρασε μέσω της TESLA 1.5 Δις αξίας Bitcoins. Και τον Απρίλιο, ο Chief Financial Officer της TESLA Zachary Kirkhorn, σχολιάζοντας τηλεφωνικά τα οικονομικά αποτελέσματα σε αναλυτές, δήλωσε ότι η εταιρεία πιστεύει στη μακροπρόθεσμη αξία του Bitcoin. Μάλιστα σε μία κίνηση που αποσκοπούσε να δείξει την ευχέρεια ρευστοποίησης του νομίσματος, η εταιρεία έγραψε στα βιβλία της έσοδα 101 εκ δολαρίων από τη ρευστοποίηση μέρους της αρχικής αγοράς.

Τους τελευταίους μήνες, η κεφαλαιοποίηση του bitcoin παρέμεινε σχετικά σταθερή στο ύψος του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, με τιμή 40.000-50.000 δολάρια ανά bitcoin. Σήμερα, η παγκόσμια αγορά χρυσού εκτιμάται σε περίπου 11,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η παγκόσμια αγορά κατοικιών και εμπορικών ακινήτων, σε πάνω από 200 τρισεκατομμύρια δολάρια, μαζί με τα παγκόσμια ομόλογα σε πάνω από 120 τρισεκατομμύρια δολάρια και η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά σε περίπου 95 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε σύγκριση με αυτά, το συνδυασμένο ανώτατο όριο αγοράς του Bitcoin και όλων των άλλων κρυπτονομισμάτων είναι μόνον 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της τεχνολογίας κατανεμημένων Ledgers (βιβλίων) και την έκρηξη της θεσμικής υιοθέτησης αποκεντρωμένων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για να αναπτυχθεί και ακόμη και να απορροφήσει το bitcoin μερίδιο από άλλες μεγάλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Βεβαίως, κινήσεις όπως της Κίνας που απαγόρευσε τελευταία τη χρήση κρυπτονομισμάτων, δημιουργούν ένα σκεπτικισμό. Αλλά κανονιστικοί περιορισμοί προέκυπταν πάντοτε. Πχ στις ΗΠΑ, μεταξύ του 1935 και του 1974, απαγορευόταν η κατοχή χρυσού, πέραν των μικρών ποσοτήτων για αναμνηστικά ή και για κοσμήματα. Αλλά σχετικά με αυτό, το διάγραμμα είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά και η έρευνα της Statista αποκαλύπτει μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε: Όσο πιο ασταθής είναι μία οικονομία και όσο πιο ορατός ο κίνδυνος μίας κρατικής επιδρομής στις οικονομίες των αποταμιευτών, τόσο πιο έντονη είναι η στροφή των πληθυσμών στα κρυπτονομίσματα, ΚΑΙ σαν επένδυση, αλλά ΚΑΙ σαν τρόπος εξοστρακισμού του κρατικού κινδύνου. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ μόνον το 7% του πληθυσμού ασχολείται, ενώ στη Νιγηρία το 32% !!! Ο πίνακας δεν αναφέρει την Ελβετία, αλλά με τις αξίες που ενσαρκώνει η χώρα, είναι απόλυτα προβλέψιμο σε ποια άκρη του χάρτη θα κατατάσσεται!

Data Sources: Robert Shiller, Aswath Damodaran

Βλέπουμε την πολιτική των ΗΠΑ για ένα κρίσιμο διάστημα λίγο μετά το κράχ του 1929 και στη συνέχεια στη διάρκεια του πολέμου, αλλά και μέχρι την εποχή που ο πρόεδρος Νίξον αποσυνέδεσε το δολάριο από τα αποθέματα χρυσού, που απαγόρευε τα ιδιωτικά αποθέματα, ώστε να μπορεί ευκολότερα να συγκεντρώνει χρυσό, αλλά και … να φορτώνει στον απλό κόσμο, τις συνέπειες του πληθωρισμού.

Και το γεγονός βεβαίως είναι ότι για δεκαετίες, οι πορτοκαλί στήλες βρίσκονταν κάτω από τη μπλέ καμπύλη, δηλαλδή διαρκώς οι απλοί αποταμιευτές είχαν αρνητικές αποδόσεις.

Το Bitcoin ήταν ήδη ένα ασυνήθιστο περιουσιακό στοιχείο που εξελίχθηκε σε σχεδόν mainstream από κάτω προς τα πάνω, μέσω της υιοθέτησής του από τη βάση της λιανικής. Μόλις επενδύσει σε αυτό λίγο περισσότερο και η πολιτική τάξη, κάτι που το κάνει όλο και περισσότερο, το παιχνίδι ουσιαστικά τελειώνει για την ενδεχόμενη απαγόρευσή του. Η προσπάθεια απαγόρευσης θα ήταν επίθεση στους ισολογισμούς εταιρειών, κεφαλαίων τραπεζών και επενδυτών που το κατέχουν, και δεν θα ήταν δημοφιλής μεταξύ εκατομμυρίων ψηφοφόρων που έχουν επενδύσει σ’αυτό.

Νομίζω ότι η ρυθμιστική εχθρότητα εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο, όσο η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι κάτω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Και ο κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος με ένα ρεαλιστικό μέγεθος θέσης για τη δύναμη του κάθε επενδυτή και τους στόχους του. Ξεπερνώντας όμως αυτό το όριο, πράγμα που φαίνεται αναπόδραστο και από τη σπανιότητα, αφού πολύ λίγα νέα Bitcoins μπαίνουν πια στην αγορά, αλλά και από τη συνεχώς διευρυνόμενη αποδοχή από επώνυμους επενδυτές (που κάποιους αναφέραμε), αλλά και από Funds.

Δύο public companies που διαπραγματεύονται σε μεγάλα χρηματιστήρια, η Micro Strategy (MSTR) και η Square (SQ) το κατέχουν ήδη, όπως και μια ποικιλία άλλων public companies σε άλλα χρηματιστήρια και εξωχρηματιστηριακές αγορές, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια. Μεγάλοι επενδυτές όπως η Cathie Woods, ο Paul Tudor Jones και ο Stanley Druckenmiller επενδύουν σ’ αυτό, όπως και τουλάχιστον ένας εκλεγμένος γερουσιαστής των ΗΠΑ.

Κλείνοντας, να θυμηθούμε και πάλι ότι τα Κρυπτονομίσματα έχουν εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις. Έτσι το BITCOIN βρέθηκε στα 52,000$ στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 και κατρακύλισε στα 42,000$ στις 30/9.

Και για τον άλλο μεγάλο κίνδυνο, αυτόν που ξανασυζητήσαμε, της απώλειας του PIN, που σημαίνει και απώλεια της επένδυσης, μπορεί κανείς να καταφύγει στη λύση κάποιων εταιρειών που λειτουργούν σαν χρηματιστές (πχ η SWAN στις ΗΠΑ, που έχει και πολύ χαμηλά fees και ταιριάζει περισσότερο σε αποταμιευτές και όχι σε δραστήριους αγοραπωλητές). Ή μπορεί να χρησιμοποιεί ένα λογισμικό ασφαλείας για να αποθηκεύει με ασφάλεια τους κωδικούς και να έχει πολλαπλές υπογραφές πρόσβασης.

Σημείωση: Το άρθρο αυτό, καθώς και το προηγούμενο, δεν αποτελούν επενδυτικές συστάσεις, αλλά επιχειρούν μόνο να περιγράψουν τα βασικά γύρω από τα κρυπτονομίσματα, με όχημα το πιο γνωστό από αυτά, το Bitcoin.

Για Σχόλια και προτάσεις, [email protected]

Ο Μίλτων Παπαδάκης είναι Σύμβουλος επιχειρήσεων, επικεφαλής της εταιρείας MEDIARISK και έχει περάσει από σημαντικές θέσεις στην αγορά, όπως αυτή του Εμπορικού Δ/ντού του MEGA Channel, του Διευθύνοντος Συμβούλου της CARAT Hellas κ.α. Έχει πτυχία Μαθηματικών, Marketing και Νομικής.