Μίλερ (EKT): Πρόωρα τα στοιχήματα των αγορών για μειώσεις επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο του 2024

Μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα τα επιτόκια, ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης Μάντις Μίλερ στέλνει μήνυμα στις αγορές να… μη βιάζονται.

Οι αγορές προτρέχουν όταν στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξετάσουμε είτε μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων είτε μια μείωση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον», δήλωσε την Παρασκευή ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης.

«Τώρα, πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να περιμένουμε υπομονετικά πριν από τις επόμενες αποφάσεις για σαφέστερες ενδείξεις ότι το ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα μειωθεί πράγματι μόνιμα στο 2% εντός εύλογου χρονικού διαστήματος», είπε. «Την ίδια ώρα, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να ανακτήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης τόσο γρήγορα όσο περιμένουν σήμερα οι επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό την Πέμπτη το επιτόκιο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να λέει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να εφησυχάσουν μετά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού προς το 2% και να σηματοδοτεί ότι τα στοιχήματα των επενδυτών για επικείμενη μείωση των επιτοκίων μπορεί να είναι πρόωρα, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Μιλώντας στον εσθονικό ραδιοφωνικό σταθμό Aripaev, ο Μίλερ υπερθεμάτισε αυτήν την άποψη, λέγοντας ότι είναι «λίγο νωρίς για να γιορτάσουμε μια νίκη επί του πληθωρισμού» και ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων κατά το πρώτο εξάμηνο είναι «λίγο αισιόδοξες» και «λίγο πρόωρες».