Μικρό καλάθι… & Αλλού τα κακαρίσματα, αλλού γεννούν οι κότες

Μικρό καλάθι…

ΒΗΜΑτοδότης

Μικρό καλάθι… | tovima.gr
  • Το μήνυμα ήταν σαφές, καθαρό και σύμφωνα με τους συμβούλους του Πρωθυπουργού ελήφθη από τους αμερικανούς επισήμους. Τώρα, το τι θα πράξουν οι Αμερικανοί, αν δηλαδή θα αναλάβουν πρωτοβουλίες συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, είναι δικό τους θέμα. Κατά βάση δεν αναμένουν πολλά και γι’ αυτόν τον λόγο σχεδόν υποβαθμίζουν την αναγγελθείσα διπλή επίσκεψη Πάλμερ σε Αθήνα και Αγκυρα. Κοινώς, κρατούν μικρό καλάθι.

Αλλού τα κακαρίσματα, αλλού γεννούν οι κότες

Μπορεί λοιπόν ο Αδωνις να αναμένει επενδύσεις από τις ΗΠΑ, αλλά φαίνεται πως αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, προγραμματίζονται από εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις. Οπως θρυλείται, δύο από τους ισχυρότερους ενεργειακούς παίκτες προετοιμάζουν επενδύσεις ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια στην ηλεκτροπαραγωγή. Οι ειδικοί του κλάδου υπολογίζουν ότι σε λίγα χρόνια η εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στη χώρα θα είναι διπλάσια της σημερινής και επιμένουν ότι η Ελλάδα θα εξάγει ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα επισημαίνουν ότι το 60% αυτής θα προέρχεται από εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Οι ίδιοι, δε, σημειώνουν ότι τα επόμενα χρόνια οι περισσότερες από τις επενδύσεις θα είναι αποτέλεσμα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Από τα παραλειπόμενα της συνάντησης στον Λευκό Οίκο ξεχωρίζει η στάση του αμερικανού προέδρου απέναντι στους έλληνες επισήμους. Οποιον κι αν συναντούσε, του έσφιγγε θερμά το χέρι και τον κολάκευε λέγοντας ότι «είναι φαινόμενο η δουλειά που κάνετε στην Ελλάδα». Οι περισσότεροι έμεναν, όπως αντιλαμβάνεστε, με το στόμα ανοιχτό, καθώς ήταν βέβαιοι ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν γνώριζε τι δουλειά κάνουν. Εκεί όμως που πήγε να ξεφύγει η κατάσταση ήταν όταν ρώτησε τον Πρωθυπουργό τι γίνεται με το νησί του Ωνάση. Εννοούσε προφανώς τον Σκορπιό. Ο Πρωθυπουργός του απάντησε ότι το έχει αγοράσει ένας ρώσος ολιγάρχης και επιχειρεί κατασκευές πάνω του. «Μετανάστες δεν έχει εκεί;» ξαναρώτησε ο Τραμπ. «Οχι», του απάντησε ο δικός μας, «είναι στη δυτική πλευρά της χώρας, στο Ιόνιο και όχι στο Αιγαίο». Και ευτυχώς σταμάτησε εκεί η συζήτηση γιατί ένας Θεός ξέρει τι άλλο θα έλεγε αν συνέχιζε…