Μικρή πτώση για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση

Με απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι τιμές του πετρελαίου, αφού οι μηνιαίες εκθέσεις τόσο του OPEC όσο και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) ενέτειναν την ανησυχια των traders για την προοπτική να αυξηθεί η ζήτηση του “μαύρου χρυσού”.

Ειδικότερα, ο OPEC έμεινε αμετάβλητος την Πέμπτη στις προβλέψεις του για την ισχυρή ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης πετρελαίου το 2021 και για περαιτέρω ανάπτυξη το επόμενο έτος, παρά τις ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Ο OPEC ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του πως αναμένει αύξηση της ζήτησης κατά 5,95 εκατ. βαρέλια ημερησίως για φέτος, ή 6,6%, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του περασμένου μήνα.

“Η διεθνής οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει”, αναφέρει ο OPEC στην έκθεσή του. “Ωστόσο, παραμένουν ορισμένες προκλήσεις που θα μπορούσαν εύκολα να επηρεάσουν αυτή τη δυναμική. Για παράδειγμα, οι εξελίξεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό απαιτούν στενή παρακολούθηση”.

Το 2022, η χρήση καυσίμων θα επεκταθεί κατά 3,28 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανέφερε ο OPEC, σε μια πρόβλεψη που είναι επίσης αμετάβλητη από τον περασμένο μήνα.

Από την πλευρά του ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του υποβάθμισε αισθητά τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης φέτος κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ αναβάθμισε τις προβλέψεις για το 2022 κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως.

Επιπλέον, ο IEA εκτίμησε ότι τα αποθέματα αργού στις προηγμένες οικονομίες αναμένεται να μειωθούν για το υπόλοιπο του 2021.

“Οι ανησυχίες για τη ζήτηση που συνδέονται με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα εξακολουθούν να αποτελούν τον κύριο μοχλό της αγοράς”, δήλωσε ο Robbie Fraser, αναλυτής της Schneider Electric.

Οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω για τη ζήτηση του πετρελαίου, όπως αυτή του ΙΕΑ, “θα μπορούσαν να επισπεύσουν το ενδεχόμενο το πετρέλαιο να διολισθήσει σε συνθήκες υπερπροσφοράς μετά από μια παρατεταμένη υποπροσφορά μετά την έναρξη των περικοπών παραγωγής που έγιναν την τελευταία φορά από τον OPEC+”, ανέφερε σε σημείωμά του ο ίδιος.

“Προς το παρόν είναι σαφές ότι η ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών θα επηρεαστεί σημαντικά από τη μείωση των διεθνών ταξιδιών, ωστόσο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα πόσο θα επηρεαστεί η ζήτηση για τη βενζίνη και το ντίζελ”, επισήμανε ο Fraser.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 16 σεντς ή 0,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 69,09 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Οκτωβρίου έχασε 13 σεντς, ή 0,2% κλείνοντας στα 71,31 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.