Μικρή η έκθεση της Ευρώπης στη «βόμβα» της Evergrande

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Πεκίνο προειδοποιώντας τους αξιωματούχους των τοπικών και περιφερειακών αρχών της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να προετοιμαστούν για την «καταιγίδα» που επίκειται λόγω Evergrande. Και αυτά συμβαίνουν παρά τις καθησυχαστικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές του κατασκευαστικού κολοσσού, καθώς και τη συμφωνία του τελευταίου με τους εγχώριους επενδυτές. Πάντως, η Evergrande δεν κατέβαλε τους τόκους για τα εκπεφρασμένα σε δολάρια ομόλογά της, που έληξαν προσφάτως, λαμβάνοντας μια περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι τοπικοί άρχοντες έλαβαν οδηγίες από το Πεκίνο να παρέμβουν μόνο την τελευταία στιγμή για να αποτρέψουν τις παρενέργειες της κατάρρευσης του ομίλου. Παράλληλα αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ ότι, ανεξαρτήτως των διεθνών συνεπειών, η κινεζική κυβέρνηση δείχνει απροθυμία να διασώσει την Evergrande. Με αυτά κατά νου θα πρέπει κανείς να παρατηρήσει ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας –η Κεντρική Τράπεζα της χώρας– εξακολούθησε και χθες να χορηγεί ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιδιώκοντας να μη μεταδοθεί ο «ιός» της Evergrande στις εγχώριες κεφαλαιαγορές. Τις τελευταίες πέντε εργάσιμες ημέρες η τράπεζα γι’ αυτόν τον λόγο διέθεσε 460 δισ. γιουάν καθαρά, δηλαδή 71 δισ. δολάρια. Οπότε το κόστος δανεισμού overnight για τις τράπεζες υποχώρησε από το 2,28% την περασμένη εβδομάδα σε 1,68% χθες.

Από την πλευρά της, πάντως, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη, την οποία έδωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του CNBC, τόνισε ότι η «άμεση έκθεση της Ευρώπης συνολικά και της Ευρωζώνης ειδικότερα στις τελευταίες εξελίξεις στην Κίνα είναι περιορισμένη». Το διεθνές επενδυτικό κοινό προβληματίζεται και ανησυχεί. Η τιμή της μετοχής της Evergrande έχει καταβυθιστεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της εκστρατείας του Πεκίνου κατά των κτηματομεσιτικών ομίλων με διογκωμένη μόχλευση, ενώ ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει ο όμιλος είναι ορατός. Η Εvergrande έχει εκτεταμένη παρουσία στην κινεζική οικονομία, δεδομένου ότι πάμπολλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν άμεση διασύνδεση μαζί της, αφού της έχουν χορηγήσει δάνεια ή διατηρούν μερίδια σε αυτήν. Αναλυτές του κλάδου ακινήτων επισημαίνουν ότι η επιδεινούμενη κρίση ρευστότητας στην Evegrande μπορεί να αναταράξει περαιτέρω τη διεθνή αγορά, αν και εκτιμούν ότι οι κινεζικές Αρχές θα τη συγκρατήσουν προτού γίνει μεταδοτική. Ο διάσημος στις ΗΠΑ συγγραφέας και σύμβουλος διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού, Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, προβλέπει πως τα προβλήματα του κινεζικού κολοσσού θα επηρεάσουν δυσμενώς τα αμερικανικά χρηματιστήρια και την αγορά ακινήτων.

Ας υπενθυμίσουμε ότι τα χρέη της Evergrande ανέρχονται σε 300 δισ. δολάρια, τα οποία την έχουν γονατίσει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταμορφωθεί σε Lehman Βrothers της Κίνας. Τα ακίνητα και οι συναφείς οικονομικοί κλάδοι ισοδυναμούν με το σχεδόν 30% του ΑΕΠ της χώρας. Την Πέμπτη έληγε η προθεσμία για καταβολή τόκων 84 εκατ. δολαρίων σε ομόλογα δολαρίου, για τους οποίους η Evergrande έλαβε ενός μηνός περίοδο χάριτος. Την προσεχή εβδομάδα καλείται να πληρώσει τόκους άλλου ομολόγου, ύψους 47,5 εκατ. δολαρίων. Oπως αναφέρει το CNN, δημοσιεύματα οικονομικών ιστοτόπων της Νοτιοανατολικής Ασίας φέρουν την κινεζική κυβέρνηση να ολοκληρώνει σχέδιο αναδιοργάνωσης της Evergrande με τη συνδρομή του φορέα κρατικών εταιρειών. Τέλος, κατά τους Στέφεν Τσέουνγκ και Κάλβιν Λέουνγκ, αναλυτές μετοχών της Jefferies στο Χονγκ Κονγκ, το να κρατικοποιηθεί η Evergrande θα τη βοηθήσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της προς τους καταναλωτές αλλά και να αποκλιμακώσει τις πιέσεις, τις οποίες υφίσταται από τα προβλήματα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας.