MIG: Προ κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της – τι εξετάζει η Τράπεζα Πειραιώς

  • H επόμενη μέρα της ΜΙG

«Eξωση» του Fortress εξετάζει η Τράπεζα Πειραιώς με σχέδιο αποπληρωμής του ομολόγου των 100 εκατ. ευρώ
Προ κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της ΜΙG βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, ανοίγοντας τον δρόμο για ανακατατάξεις σε μια περίοδο όπου ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας αναζητεί το στίγμα της επόμενης ημέρας. Η απώλεια του εμπνευστή και δημιουργού του ομίλου Ανδρέα Βγενόπουλου έχει οδηγήσει τη MIG σε σταυροδρόμι αποφάσεων, όπου την κατεύθυνση θα δώσει η Τράπεζα Πειραιώς με τις αποφάσεις της, οι οποίες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα αιφνιδιάζοντας την αγορά.

  • Το management της MIG υπό τον νέο πρόεδρο του ομίλου Σταύρο Λεκκάκο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Θανάση Παπανικολάου έχει δρομολογήσει κινήσεις που μεταβάλλουν ισορροπίες, καθώς βρίσκονται σε αγαστή και αρμονική συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς.

lekkakos

Ο πρόεδρος της MIG Σταύρος Λεκκάκος

Η ΜΙG δεν είναι ένας συνηθισμένος επιχειρηματικός όμιλος, καθώς τόσο λόγω μεγέθους όσο και λόγω παρουσίας σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλες στις εμπλεκόμενες πλευρές. Στον κλάδο τροφίμων ελέγχει τις ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Gοοdy’s, Everest, La Pasteria κ.ά.

  • Ελέγχει ακόμη το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ, στις μεταφορές την Blue Star Ferries και τη Super Fast Ferries, στην πληροφορική τη SingularLogic, ενώ έχει αρκετές άλλες εταιρείες και συμμετοχές. Τα συμφέροντα της MIG δεν επηρεάζουν άμεσα μόνο τους χιλιάδες εργαζoμένους στον ομίλο, καθώς χιλιάδες στρέμματα γης καλλιεργούνται για την παραγωγή της Μπάρμπα Στάθης, 2.500 κτηνοτρόφοι πωλούν το γάλα τους στη ΔΕΛΤΑ κ.ά.

Το κλειδί των εξελίξεων για την επόμενη μέρα της ΜΙG κρατά σήμερα η διοίκηση Χαντζηνικολάου – Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία είναι ο βασικός μέτοχος της MIG καθώς κατέχει ποσοστό 31,2% του μετοχικού της κεφαλαίου. To ποσοστό αυτό αποκτήθηκε σε δύο διαφορετικές φάσεις. Η πρώτη ήταν το 2014, όταν η MIG συνήψε δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 115 εκατ. και 150 εκατ.

piraeus

Ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου

  • Η Πειραιώς δεσμεύτηκε με τη συμφωνία να προβεί σε μετατροπή μέρους των ομολογιών σε μετοχές για ποσό 90 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, που αντιστοιχεί σε 17,7% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG. Η δεύτερη φάση ήταν τον Ιούλιο του 2016, όταν η Πειραιώς μονομερώς απέκτησε την κυριότητα μετοχών της MIG, τις οποίες είχε ενεχυριάσει το fund ΙRF. Ετσι η τράπεζα βρέθηκε να ελέγχει συνολικά το 31% της MIG.

Η ενεχυρίαση των μετοχών με τα δύο ομολογιακά δεν μετέβαλε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του επιχειρηματικού ομίλου, καθώς τα δικαιώματα ψήφου παρέμειναν στον έλεγχο της MIG. Μόνο αν ανακύψουν προβλήματα με τα ομολογιακά δάνεια, θα υπάρξει ζήτημα για τα δικαιώματα ψήφου- και συνεπώς ο έλεγχος των εταιρειών θα περάσει στην τράπεζα. Να σημειωθεί ότι όλα τα δάνεια της MIG είναι εξυπηρετούμενα.

Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη συμφωνία για τα δύο ομολογιακά το 9,38% της Attica Α.Ε. Συμμετοχών ενεχυριάστηκε στη Eurobank και το 38,79% στην Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, το 70,38% της ΥΓΕΙΑ Α.Ε. πέρασε ως ενέχυρο, κατά 39,84%, στη Eurobank και κατά 30,54% στην Πειραιώς.

  • Οσον αφορά τη Vivartia Συμμετοχών Α.Ε., ενεχυριάστηκε το 92,08% της εταιρείας – συγκεκριμένα κατά 52,12% στη Eurobank και κατά 39,96% στην Τράπεζα Πειραιώς. Η τελευταία στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας και καθώς ελέγχει το 31% του μετοχικού κεφαλαίου διόρισε τέσσερα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΙG.

H Εurobank όμως αποσύρθηκε από το ομολογιακό δάνειο της ΜIG, καθώς τον Δεκέμβριο του 2016 το πούλησε στο fund Fortress. Η πώληση, που είχε ξεκινήσει περίπου έναν χρόνο νωρίτερα, συνάντησε την αντίδραση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία δεν επιθυμούσε απεμπλοκή της Eurobank από το σχήμα που έκανε τις χορηγήσεις.

Τελικά, μετά από διαγωνιστική διαδικασία η Eurobank προχώρησε στη μεταβίβαση του ομολογιακού δανείου της MIG, ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται το Fortress Investment Group.

  • Στον σχετικό διαγωνισμό που είχε διοργανώσει η Morgan Stanley φέρεται να είχαν συμμετάσχει άλλα τρία funds, αλλά το Fortress πλειοδότησε και η μεταβίβαση έγινε κοντά στην ονομαστική τιμή που είχε εκδοθεί το ομολογιακό δάνειο. Η Eurobank από την πλευρά της ήταν κερδισμένη, καθώς απομόχλευσε το δανειακό της χαρτοφυλάκιο χωρίς να γράψει ζημίες.

Από την άλλη, το Fortress έκανε ένα επιτυχημένο deal που διασφαλίζει καλή απόδοση στα κεφάλαιά της. Πλειοδότησε στη διαγωνιστική διαδικασία επειδή είχε κάνει στο παρελθόν ένα ανάλογο deal ύψους 100 εκατ. ευρώ με τη MIG και είχε λάβει ήδη ως ενέχυρο το 50% της Attica Α.Ε. Συμμετοχών.

  • Με την αγορά και του ομολογιακού των 150 εκατ. από τη Eurobank, το Fortress συνολικά βρέθηκε να έχει ως ενέχυρο το 59,38% της Attica , το 39,84% του ΥΓΕΙΑ και το 52,12% της Vivartia Συμμετοχών Α.Ε., με τα δικαιώματα ψήφου να παραμένουν στη MIG.

Mε αυτές τις δύο συμφωνίες το Fortress έγινε ο… τρίτος άνθρωπος στον γάμο της Τράπεζας Πειραιώς με τη MIG.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποπληρώσει το δάνειο των 100 εκατ. της Fortress ώστε να καταστεί ο κύριος που θα ορίσει το μέλλον του επιχειρηματικού ομίλου. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την τράπεζα να εξετάζει το timing της κίνησης, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η αποπληρωμή να γίνει μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες.

  • Υπάρχει ωστόσο σειρά νομικών θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς η Πειραιώς έχοντας ήδη το 31% της MIG δεν μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή της επειδή θα πρέπει να υποβάλει δημόσια πρόταση. Επιπλέον, δύσκολα ο SSM θα εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά προφανώς η ενδεχόμενη αποπληρωμή του συγκεκριμένου ομολογιακού θα είναι μέρος ενός ευρύτερου επιχειρηματικού σχεδίου της Πειραιώς.

Το Fortress αρνείται να σχολιάσει το ενδεχόμενο αποπληρωμής του ομολογιακού των 100 εκατ. της MIG. Πηγές από την αγορά που παρακολουθούν τις σχετικές διεργασίες λένε ότι μια τέτοια περίπτωση θα αποτελέσει για τo fund ένα καλό deal «γιατί θα κερδίσει περίπου 30 εκατ. ευρώ».

  • Πιθανώς όμως η όλη υπόθεση να περιπλακεί αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι το fund Fortress, του οποίου τις δουλειές στη χώρα μας επιβλέπει ο Ελληνοαμερικανός Ντιν Ντακόλιας, έχει καταθέσει στην Πειραιώς το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο project αναδιάρθρωσης της MIG.

Στη MIG τα τελευταία χρόνια και παρά την κρίση έγιναν σοβαρές ενέργειες ελέγχου του κόστους -πολιτική που συνεχίζει να εντείνει το νέο management-, με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του 2016 να είναι της τάξης των 165-170 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: protothema.gr