MIG: «Η ΔΕΛΤΑ δεν είναι προς πώληση»

Τι αναφέρει για τα περί πρότασης από την Όλυμπος – Επόμενος στόχος για τη Δέλτα η εξαγορά της Μεβγάλ

 

«Αυτό το συνεχιζόμενο μυθιστόρημα της δήθεν πρόθεσης εξαγοράς της ΔΕΛΤΑ από την ΟΛΥΜΠΟΣ είναι δείγμα αμετροέπειας και ελλείψεως συναλλακτικών ηθών από τους εμπνευστές του», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Δέλτα.

«Η αλήθεια», σημειώνει η γαλακτοβιομηχανία, «είναι ότι σε μία συνάντηση την οποία με επιμονή είχαν ζητήσει οι Αφοί Σαράντη με εκπροσώπους της MIG χωρίς να τους έχουν προειδοποιήσει για το θέμα, όταν ανέφεραν ότι επιθυμούν να καταθέσουν γραπτή πρόταση για εξαγορά της ΔΕΛΤΑ, οι εκπρόσωποι της MIG τους απάντησαν ευγενικά ότι η ΔΕΛΤΑ δεν πωλείται και αρνήθηκαν να παραλάβουν καν τον σχετικό φάκελο.

 

Τα όσα επακολούθησαν θα μπορούσαν να μας βάλουν την ιδέα να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στη NESTLE και την DANONE και μετά να δηλώνουμε ότι προσπαθούμε να τις εξαγοράσουμε και να πορευόμαστε με τις αντίστοιχες δάφνες! Η αίσθηση όμως του μέτρου και της σοβαρότητας πρέπει να λειτουργούν αποτρεπτικά σε τέτοια τεχνάσματα. Η ΔΕΛΤΑ, η αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο της δεν είναι προς πώληση. Η επόμενη κίνηση συγκέντρωσης στον χώρο των γαλακτοκομικών είναι η εξαγορά από τη ΔΕΛΤΑ της ΜΕΒΓΑΛ, έστω και μέσα από νομικές διαδικασίες εφόσον οι μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ επιμείνουν να μη σέβονται τη δεσμευτική συμφωνία την οποία έχουν υπογράψει».

 

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ομίλου Τυράς στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του, υποστήριξε ότι τον περασμένο Νοέμβριο υπέβαλε στη MIG πρόταση για την εξαγορά της Δέλτα έναντι 200 εκατ. ευρώ -100 εκατ. ευρώ σε μετρητά και άλλα 100 εκατ. ευρώ για την ανάληψη τραπεζικών υποχρεώσεων- συζητήσεις οι οποίες δεν τελεσφόρησαν. Σήμερα ο όμιλος Τυράς, ο οποίος δραστηριοποιείται στην αγορά των γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο) και των χυμών διαθέτει πέντε παραγωγικές μονάδες, την Τυράς στα Τρίκαλα, την Όλυμπος στη Λάρισα, τη Ροδόπη στην Ξάνθη, τηνFLB στη Ρουμανία και την TYRBUL στη Βουλγαρία και δύο εμπορικές εταιρείες σε Ιταλία και Γερμανία. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ελέγχει μερίδιο 20% στην αγορά γάλακτος κατέχοντας τη 2η θέση στον κλάδο, μερίδιο 12% στο στραγγιστό γιαούρτι που τον κατατάσσει στη 2η θέση και στην 3η στο σύνολο της αγοράς γιαουρτιού, μερίδιο 22% στους χυμούς κατέχοντας τη 2η και μερίδιο 5% στα τυριά κατέχοντας την 3η θέση.

Ο όμιλος την τελευταία δεκαετία έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 212 εκατ. ευρώ, ενώ για την επόμενη πενταετία έχει προϋπολογίσει νέες επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών του μεγεθών ο τζίρος του από 123 εκατ. ευρώ που ήταν το 2004 ανήλθε πέρυσι στα 295 εκατ. ευρώ, εφέτος εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 315 εκατ., ενώ ο στόχος για το 2019 είναι να αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα καθαρά προ φόρων κέρδη από 12 εκατ. ευρώ το 2009 ανήλθαν πέρυσι στα 22 εκατ. ευρώ, αν και το 2012 εμφάνισαν ζημίες 4 εκατ.

Τη χρονιά εκείνη η Τυράς προχώρησε σε μείωση μισθών 10% στο προσωπικό της στην Ελλάδα. Μείωση που, όπως είπε η διοίκησή της, πλέον έχει αρχίσει να υποκαθιστά με bonus και νέες αυξήσεις 3% εφέτος. Συνολικά στη δεκαετία 75 εκατ. καθαρά κέρδη μετά φόρων μεταφέρθηκαν σε αποθεματικά κεφάλαια για την ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης αυτής, ενώ σήμερα ο όμιλος έχει καθαρή θέση κοντά στα 140 εκατ.

Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι εξαγωγές του ομίλου οι οποίες από 12 εκατ. ευρώ το 2004 ανήλθαν πέρυσι στα 86 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι τα 100 εκατ. ευρώ εφέτος και τα 150 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία.