- Δεδομένου ότι δύσκολα μπορεί να κριθεί κάποια από τις κυβερνήσεις των τελευταίων είκοσι ετών επιτυχημένη, όλη αυτή η πορεία και το δράμα της χρεοκοπημένης Ελλάδας, πρωτίστως αρχίζει από τη χρεοκοπία του εκπαιδευτικού συστήματος.
Και εν έτει 2020, κάλλιστα μπορούμε να μιλάμε για μία γενιά νεοελλήνων, από συστάσεως Ελληνικού κράτους, που τα παιδιά μαθαίνουν λιγότερα γράμματα από τους γονείς τους, παρ’ όλο που οι πηγές πληροφοριών και εκμάθησης ποικίλλουν την σημερινή εποχή και θα μπορούσε να είναι το έναυσμα επιμόρφωσης και εξέλιξης και κυρίως ριζικής αλλαγής, ειδικότερα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Σε ένα κύκλο περιφοράς απαιτήσεων Υπουργείου, εκπαιδευτικών και μαθητών, η εξέλιξη και το ένα βήμα μπροστά, μοιάζει όνειρο.
- Κατά βάθος γνωρίζουμε όλοι τι πρέπει να γίνει.
ΥΓ
Το “νέο μέτρο” αναμένεται να ταλαιπωρήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς με την συνεχή εναλλαγή του δασκάλου-καθηγητή μέσα στη ίδια την σχολική περίοδο. Η δε συγκεκριμένη διάταξη, όπως συνηθίζεται τον τελευταίο καιρό, είναι «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης».
- Δεν προκαλεί επίσης έκπληξη πως ό,τι έχει να κάνει με την πρόσληψη των «προσωρινών» αναπληρωτών αφήνεται στη δικαιοδοσία των κατά τόπους Διευθυντών Εκπαίδευσης (ούτε σκέψη να περνάνε αυτές οι διαδικασίες από ΠΥΣΔΕ, αιρετούς κλπ) και «κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων»;
Οι αναπληρωτές θα πρέπει να δηλώσουν ότι «δεν ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19». Η προϋπηρεσία τους αντί 1 μόριο τον μήνα θα πριμοδοτείται με 1,5 – με το 10 πάντως να τίθεται ως πλαφόν.
- Το τι σημαίνει αυτή η διάταξη για τα εργασιακά δικαιώματα και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας όλων των εκπαιδευτικών είναι εύκολα αντιληπτό. Εύκολα κανείς μπορεί να εστιάσει στη νέα νοοτροπία που γίνεται προσπάθεια να περάσει, δηλαδή πως ο εργαζόμενος είναι πλέον αναλώσιμος και απλά ο ρόλος του περιορίζεται στο να υπάρχει για να «βουλώνει τρύπες».
Τουτέστιν, υπάρχει πιθανότητα οι μαθητές να κάνουν μάθημα με έναν καθηγητή μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά να συνεχίσουν με άλλον(!). Με ποια ψυχολογία λοιπόν, θα κάνει μάθημα ο προσωρινός αναπληρωτής και πώς θα τον αντιμετωπίσουν οι μαθητές γνωρίζοντας ότι σε μερικούς μήνες μπορεί να μην είναι μαζί;
- Ψιλά γράμματα βέβαια όλα αυτά για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που κάθε μέρα μας σερβίρει κάτι καινούργιο. Αν μη τι άλλο πάντως, δεν προλαβαίνουμε να βαρεθούμε.