Μια και σήμερα για το τέλος του β’ τριμήνου & α’ εξαμήνου του 2020 

Μια και σήμερα για το τέλος του β’3μήνου και α’6μήνου του 2020 

  • Δύο συνεδριάσεις απομένουν για το τέλος του Ιουνίου, δηλαδή του Β τριμήνου και Α΄ εξαμήνου του δύσκολα χρηματιστηριακού 2020. Και πάμε να δούμε μερικά στατιστικά.

Ο ΓΔ του Χ.Α. από 01/01/20 και με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής βρίσκεται στο -29,97%. Στο Α΄ τρίμηνο του 2020, ο ΓΔ είχε καταγράψει μεγάλη πτώση 39,09% και στο Β’ τρίμηνο και λίγο πριν τελειώσει τα πράγματα πήγαν σίγουρα καλύτερα, με άνοδο 14,98%, αν και οι απώλειες από 01/01/20 παραμένουν πάντα εξαιρετικά μεγάλες.

  • ΣΧΕΤΙΚΑ με τις τράπεζες, τα πράγματα ήταν και συνεχίζουν να είναι άσχημα. Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο τραπεζικός δείκτης είχε καταγράψει εντυπωσιακές απώλειες 59,48%.

Όσον αφορά το Β τρίμηνο και μετά από πτώση σχεδόν 60% σε ένα τρίμηνο, κανείς δε μπορεί να είναι ευχαριστημένος με το ότι ο δείκτης βρίσκεται στο οριακό +1%, ειδικά όταν και πάλι μιλάμε για μια επίδοση αισθητά κατώτερη της επίδοσης του Χ.Α. κατά το  β΄ τρίμηνο (+14,98%).

  • Από τις αρχές του χρόνου, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο -59%, σε ένα πραγματικό Déjà vu των όσων έχουν συμβεί τα τελευταία 10 χρόνια της ελληνικής κρίσης.

Τέλος,  όσον αφορά τις επιδόσεις ανά μήνα, έχουμε τα ακόλουθα:


Χ.Α.

Να σας πούμε πως δε μας απογοήτευσε η προηγούμενη εβδομάδα και η συνεδρίαση της Παρασκευής, θα σας πούμε ψέματα. Μάλιστα μετά το -2,5% με -3% της Wall Street την Παρασκευή, με ανησυχία αναμένεται και η καινούργιο εβδομάδα και πως θα χειριστούνε αυτήν την πτώση οι διεθνείς αγορές και το Χ.Α.

  • Και φυσικά μετά την τελευταία πτώση, τα βλέμματα στρέφονται στις γνωστές στηρίξεις του ΓΔ, στα επίπεδα των 635 – 645 μονάδων (έκλεισε την Παρασκευή στις 641,95 μονάδες, -1,33%), ελπίζοντας πως και αυτή τη φορά οι στηρίξεις δε θα χαθούν και η αγορά θα δώσει και πάλι αντίδραση, όπως είχε συμβεί και προσφάτως.

Σε διαφορετική περίπτωση, η βραχυπρόθεσμη τάση, μετά από καιρό, θα επιδεινωθεί. Και φυσικά αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να δούμε τώρα και ειδικά μετά τη βελτίωση που είχε συντελεστεί στην τάση της αγοράς κατά το προηγούμενο διάστημα.

Μη σοβαρά πράγματα..

Αν και θέλουμε να τα αποφεύγουμε τέτοια σχόλια. Την Παρασκευή το μεσημέρι και στο γραφείο είχαμε την τηλεόραση ανοιχτή και ακούγαμε (για μερικά λεπτά δεν αντέξαμε παραπάνω) έναν γνωστό δημοσιογράφο των χρηματιστηριακών ζητημάτων να μιλάει και να λέει διάφορα πράγματα.

  • Όχι ότι δεν τον γνωρίζαμε, με όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα που λέει και κυρίως γράφει κατά καιρούς. Ωστόσο εντυπωσιαστήκαμε όταν τον ακούσαμε να προβλέπει πως οι τράπεζες κάποια στιγμή, όπως είπε !!! θα κάνουνε ΑΜΚ !!! Και αυτές όπως με μαεστρία προέβλεψε θα είναι σε χαμηλότερη τιμή από τις προηγούμενες ΑΜΚ !!!

Σπουδαία πρόβλεψη όπως και αν το δει κανείς, ειδικά όταν οι τρέχουσες τιμές είναι ήδη 60 και 70% χαμηλότερα από τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ στο τέλος του 2015 …… Και όπως πάλι με μαεστρία προέβλεψε ο γνωστός δημοσιογράφος. Οι τιμές των τραπεζών το προσεχές διάστημα θα πάνε πάνω ή κάτω ……

  • Και τελικά ανάμεσα και σε άλλα, καταλάβαμε γιατί ο κόσμος χάνει τα χρήματα του. Από τις βλακείες που πολλοί δημοσιογράφοι γράφουν και λένε, μπερδεύοντας τον ήδη μπερδεμένο κόσμο – επενδυτές ….. οι οποίες έτσι και αλλιώς δε σέβονται τις βασικές επενδυτικές αρχές.

http://www.greekfinanceforum.com/athexfiles/athex.html

ΕΤΕ

Με τις τραπεζικές μετοχές κατά την προηγούμενη εβδομάδα να θυμούνται τις κακές συνεδριάσεις τους. Τα βλέμματα στρέφονται εκ νέου στις επιμέρους ισχυρές στηρίξεις, με ανησυχία εκεί που μιλούσαμε για ενδεχόμενο ενός νέου ράλι, βρεθούμε ξαφνικά μπροστά σε έναν νέο κύκλο πτώσης, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουνε οι πιο ευμετάβλητες μετοχές, όχι μόνο του Χ.Α. αλλά και όλου του χρηματιστηρίου. Στα της ΕΤΕ λοιπόν, η οποία έκλεισε στα 1,285 ευρώ, -3,31%.

  • Η ανησυχία έχει να κάνει με το να μη χαθούν οι στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 1,27 – 1,28 ευρώ.
  • Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μια σημαντική επιδείνωση της τάσης, με κίνδυνο μέχρι και για να μιλήσουμε για τα προ εβδομάδων χαμηλά, στα 0,90 – 1,00 ευρώ, αν και θέλουμε να ελπίζουμε πως αυτό το τόσο αρνητικό σενάριο θα αποφευχθεί.
  • Τώρα με βάση την παραμονή υψηλότερα των 1,28 ευρώ και παρά τη μεταβλητότητα, το θετικό σενάριο διατηρείται, με επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στα 1,45 – 1,47 ευρώ, στα οποία προσφάτως τερματίστηκε η αντίδραση της μετοχής.

Τιτάνας:

Στα του Τιτάνα τώρα, όπου η μετοχή non – stop συνεχίζει να απογοητεύει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουνε από την ίδια την εταιρεία στα σκαριά βρίσκεται ομολογιακή έκδοση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, με στόχο να αναχρηματοδοτηθεί το ομόλογο των 300 εκατ. που ωριμάζει το 2021. Και εννοείται πως προς στιγμήν οι συνθήκες το επιτρέπουν, με τις εταιρικές ομολογίες των καλών σχετικά εταιρειών να γίνονται ανάρπαστες.

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.