Μια γρήγορη ματιά στις αγορές (20.02.2024)

Αγορά Μετοχών

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,16% στις 492 µονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σηµείωσε άνοδο 0,22% στις 7.728 µονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαµηλότερα 0,15% στις 17.092 µονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι παρέµεινε αµετάβλητος στις 7.768 µονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,2% της αξίας του, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σηµείωσε άνοδο 0,6%.

Ο STOXX 600 έκλεισε µε άνοδο 0,2%, καταγράφοντας άνοδο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο όγκος των συναλλαγών ωστόσο ήταν περιορισµένος µε τις αγορές στις ΗΠΑ να µένουν κλειστές λόγω αργίας.

Οικονοµικά στοιχεία – ∆ιεθνείς εξελίξεις

Το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο ετών άγγιξε ο πανευρωπαϊκός χρηµατιστηριακός δείκτης STOXX 600, µε στήριγµα τη δυναµική του κλάδου υγείας.

Από την άλλη οι γαλλικές και γερµανικές µετοχές έχασαν έδαφος µετά τα ιστορικά υψηλά της προηγούµενης εβδοµάδας εν µέσω ανησυχιών για τις προοπτικές των οικονοµιών.

Ο κλάδος υγείας ενισχύθηκε 1% σε υψηλό διετίας, καθοδηγούµενος από την AstraZeneca που σηµείωσε άνοδο 3,2%, καθώς το φάρµακό της Tagrisso κατά του καρκίνου εγκρίθηκε από την αµερικανική Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων.

Την ίδια στιγµή, ο κλάδος πρώτων υλών υποχώρησε 1%, ακολουθώντας την πτώση της τιµής χαλκού αφότου η Κίνα κράτησε σταθερά τα επιτόκια των µεσοπρόθεσµων δανείων και οι αγορές εστιάζουν στην προβληµατική αγορά ακινήτων της Κίνας.

Ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας παρέµεινε στάσιµος αφότου η κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για το γαλλικό ΑΕΠ το 2024 στο 1% από 1,4%, καθώς ο πόλεµος στην Ουκρανία και στη Γάζα και η επιβράδυνση των κορυφαίων εµπορικών εταίρων της έχει επισκιάσει τις προοπτικές.

Επίσης, η Μπούντεσµπανκ στη µηνιαία έκθεσή της σηµειώνει ότι η Γερµανία βρίσκεται πιθανότατα σε ύφεση εξαιτίας της εξασθενηµένης εξωτερικής ζήτησης, των συγκρατηµένων καταναλωτικών δαπανών και των στάσιµων επενδύσεων. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,2%.

«Η οικονοµική αβεβαιότητα θα δηµιουργήσει στην αγορά έντονη µεταβλητότητα, όµως οι αγορές κοιτάζουν µπροστά και η προοπτική µείωσης του πληθωρισµού σε συνδυασµό µε τις επιτοκιακές µειώσεις έχουν δώσει ώθηση στις αγορές», σηµειώνει η Έµα Γουάλτ, επικεφαλής επενδύσεων και έρευνας της Hargreaves Lansdown.

O STOXX 600 παρουσίασε κέρδη για τέταρτη διαδοχική εβδοµάδα εν µέσω αισιοδοξίας για θετικά εταιρικά αποτελέσµατα και µειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Οι επενδυτές αναµένουν τις κρίσιµες µακροοικονοµικές ανακοινώσεις αυτή την εβδοµάδα που περιλαµβάνουν τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισµό και τις αρχικές µετρήσεις των δεικτών PMI καθώς και το ΑΕΠ της Γερµανίας για το τέταρτο τρίµηνο.

Οι αγορές στις ΗΠΑ παρέµειναν κλειστές λόγω της αργίας για την Ηµέρα του Προέδρου.

H “Ηµέρα των Προέδρων” αρχικά τιµούσε τη ζωή και το έργο του Τζορτζ Ουάσιγκτον, του πρώτου Προέδρου των ΗΠΑ.

Η πρώτη θητεία του Τζορτζ Ουάσιγκτον διήρκεσε από το 1789 έως το 1793, ενώ η δεύτερη από το 1793 έως το 1797. Αργότερα η αργία καθιερώθηκε προς τιµήν όλων των διατελεσάντων Προέδρων των ΗΠΑ.

Η αργία τηρείται κάθε τρίτη ∆ευτέρα του Φεβρουαρίου, ώστε να καλύπτονται τα γενέθλια του Τζορτζ Ουάσινγκτον (22 Φεβρουαρίου), καθώς και εκείνα του επίσης εµβληµατικού προέδρου των ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, Αβραάµ Λίνκολν, στις 12 Φεβρουαρίου.