Μια γρήγορη ματιά στις αγορές 07.12.2024

Οι traders ανεβάζουν τα στοιχήµατα για νοµισµατική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επόµενο έτος, καθώς η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προετοιµάζει τη συνάντηση της επόµενης εβδοµάδας.

Οι αγορές βλέπουν έξι µειώσεις επιτοκίων κατά 25 µονάδες βάσης το 2024, κάτι που σηµαίνει διαµόρφωση του βασικού επιτοκίου στο 2,5%.

Αν και τα στοιχήµατα χαλάρωσαν σταδιακά χθες, ήρθε η Deutsche Bank να τονώσει το αισιόδοξο κλίµα, αναθεωρώντας τις προοπτικές της και προβλέποντας επίσης περικοπές κατά 150 µονάδες βάσης, µεταδίδει το Bloomberg.

Στο µεταξύ, οι παραγγελίες των γερµανικών εργοστασίων µειώθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο, υπογραµµίζοντας τον τρόπο µε τον οποίο η µεταποίηση στη µεγαλύτερη οικονοµία της Ευρώπης παραµένει κολληµένη σε τέλµα. Τα στοιχεία της Τετάρτης δείχνουν µείωση της ζήτησης κατά 3,7% – αψηφώντας τους αναλυτές που είχαν προβλέψει άνοδο 0,2%. Τα στοιχεία Σεπτεµβρίου, ωστόσο, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω έως και 0,7%.

Tο εµπορικό έλλειµµα των ΗΠΑ διευρύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναµενόταν τον Οκτώβριο καθώς οι εξαγωγές κινήθηκαν χαµηλότερα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εµπορίου των ΗΠΑ, το εµπορικό έλλειµµα διευρύνθηκε 5,1% στα 64,3 δισ. δολάρια. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τριών µηνών. Οι αναλυτές που συµµετείχαν σε δηµοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στα 64,2 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, µικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αµερικανικών οµολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά πέντε µονάδες βάσης στο 4,11% ενώ το 2ετές ενισχύθηκε κατά τέσσερις µονάδες βάσης στο 4,60%.

Στην αγορά εµπορευµάτων, η τιµή του πετρελαίου «βούλιαξε» 4,1% στα 69,38 δολάρια ενώ η τιµή του χρυσού σηµείωσε άνοδο 0,6% στα 2.047 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγµατος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0768.