Μια από τις πλουσιότερες χώρες «ξεμένει» από ρευστό

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αποκαθηλώνουν την οικονομία ενός από τα ισχυρότερα πετρελαιοπαραγωγά κράτη στον κόσμο.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αποκαθηλώνουν την οικονομία ενός από τα ισχυρότερα πετρελαιοπαραγωγά κράτη στον κόσμο. Το Κουβέιτ, μία από τις πιο πλούσιες χώρες, αντιμετωπίζει έλλειμμα στον προϋπολογισμό του, μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία ίσως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το 2016 είχαν εισακουστεί οι προειδοποιήσεις του τότε υπουργού Οικονομικών της χώρας, Anas Al-Saleh.

H.E. Anas Al Saleh ,Kuwaiti politician, Deputy Prime Minister of Kuwait,  Finance Minister Anas al-Saleh, AnasALsaleh, Anas Saleh, Deputy Prime  Minister Anas Saleh أنس خالد الصالح, انس الصالح , الوزير انس الصالح ,

Ο Al-Saleh είχε αναφέρει ότι ήρθε η ώρα να μειωθούν οι δαπάνες και να γίνει προετοιμασία για τη ζωή μετά το πετρέλαιο αλλά τότε κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά. Τέσσερα χρόνια μετά, μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου αγωνίζεται να αντεπεξέλθει ενώ η απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας δημιουργεί βαθιά ερωτήματα σχετικά με το πώς λειτουργούν τα αραβικά κράτη του Κόλπου.

«Θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα συνειδητοποιήσουμε ότι χάσαμε όλες τις αποταμιεύσεις μας, όχι επειδή δεν ελέγξαμε το τραπεζικό μας λογαριασμό, αλλά επειδή θεωρήσαμε ότι το θέμα είναι πιθανότητα τραπεζικό και στη συνέχεια αγοράσαμε το τελευταίο Rolex », δήλωσε ο Fawaz Al-Sirri, επικεφαλής της εταιρείας πολιτικών και χρηματοοικονομικών επικοινωνιών του Μπενσίρι.

Fawaz al-Sirri - Managing Partner - Bensirri PR | LinkedIn

Ο ΟΠΕΚ έχει καταφέρει να δώσει ώθηση στην τιμή του πετρελαίου από την ιστορική πτώση του φέτος, αλλά τα 40 δολάρια δεν αρκούν. Η πανδημία και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απειλούν να κρατήσουν τις τιμές πιεσμένες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα κράτη διαφοροποιούν τη στρατηγική τους: η Σαουδική Αραβία επιβάλλει φόρους. Το Μπαχρέιν και το Ομάν, όπου τα αποθέματα είναι λιγότερο άφθονα, δανείζονται και ζητούν υποστήριξη από πλουσιότερους γείτονες.

Στο Κουβέιτ, ωστόσο, μια διαφωνία μεταξύ του εκλεγμένου κοινοβουλίου και μιας κυβέρνησης της οποίας ο πρωθυπουργός διορίζεται από τον εμίρη οδήγησε σε αδιέξοδο πολιτικής. Oι αρχές έχουν αναθεωρήσει τα σχέδιά τους για τα κρατικά επιδόματα, μπλοκάροντας παράλληλα τις προτάσεις για εκδόσεις χρέους.

Αντ ‘αυτού, η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντλήσει τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία της, παρουσιάζοντας αδυναμία να καλύψει ένα έλλειμμα του προϋπολογισμού που αναμένεται να φθάσει στα επίπεδα των 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

Μια υπερδύναμη του Κόλπου

Στη δεκαετία του 1970, το Κουβέιτ ήταν από τα πιο δυναμικά κράτη του Κόλπου. Στη συνέχεια, η συντριβή του χρηματιστηρίου το 1982 κλόνισε την οικονομία της χώρας και το γεγονός συνέπεσε με την αστάθεια που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ και τον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Χρειάστηκαν χρόνια για να επανέλθει η οικονομία, η οποία βασίστηκε κυρίως στους υδρογονάνθρακες, από τους οποίους προέρχεται το 90% των εσόδων του.

Πηγή: Bloomberg