Μια ανοιχτή πρόταση προς της κυβέρνηση (από τον ΟΑΚ)

Αγαπητέ Βασίλη, 

Μια ανοιχτή πρόταση προς της κυβέρνηση, για να μετατρέψουμε το πάθημα του παρελθόντος σε μάθημα.

  • Ως γνωστόν, το κράτος ως κράτος αδυνατεί σε πολλά θέματα να καλύψει ανάγκες των πολιτών του. Γιαυτό και τα αναπτυγμένα κράτη περιόρισαν τον κρατικό ρόλο σε θεσμικά θέματα όπως την προστασία του έθνους, την χάραξη κρατικής πολιτικής, την δημιουργία αναπτυξιακών προγραμμάτων και τόσα άλλα.

Δεν προσπάθησαν να γίνουν ούτε εργοστασιάρχες, ούτε αγρότες, ούτε έμποροί. Και αυτά όταν τα προσπάθησαν (βλέπε στην Ελλάδα τις τόσες χρεοκοπημένες κρατικές εταιρίες ) τα έκαναν θάλασσα.

  • Ένας λοιπόν ρόλος που καλείται τώρα να παίξει το κράτος είναι αυτός του υποστηρικτή των κατεστραμμένων από τις φωτιές ανθρώπων. Και αυτό το σενάριο το έχουμε δει πολλές φορές.  

Δυστυχώς από τους αληθινά κατεστραμμένους οικονομικά, λίγοι μπόρεσαν να πάρουν, ενώ θησαύρισαν όσοι είχαν την τύχη να καεί ένα κυπαρίσσι στην αυλή τους και να χαρακτηριστούν πυρόπληκτοι, όσοι είχαν ένα ετοιμόρροπο σπίτι της γιαγιάς στην μέση του πουθενά, οι γενιές των Ρόμα που έλαβαν πυρόπληκτες αποζημιώσεις για ελαιώνες που ποτέ δεν είχαν.

  • Και να μην ξεχάσω και τα πυρόπληκτά δάνεια για σπίτια που κτίστηκαν σε νομούς που όντως κάηκαν, αλλά που οι ιδιοκτήτες τους καμία σχέση δεν είχαν με την φωτιά μιας και η κατοικία τους ούτε εξ αποστάσεως δεν επηρεάστηκε. Όλα αυτά πάντα, μα πάντα εις βάρος όσων πραγματικά ζημιώθηκαν και που στον βωμό του μέσου όρου πήραν πολύ λιγότερα από όσα χάσανε.

Ο λόγος για τα παραπάνω γνωστός. Κρατική μικροκομματική πολιτική του δώσε σε όλους να μην έχουμε γκρίνιες, και αδυναμία σοβαρού ελέγχου.  

  • Και η λύση απλή. 

Αντί για ελεημοσύνες προς τους πυρόπληκτους, μια νομοθετική ρύθμιση που να αποδίδει το 15% του ΕΝΦΙΑ κάθε κατοικίας, σε ασφαλιστήριο συμβόλαιο της ίδιας της κατοικίας.

  • Με ένα πρόγραμμα, όπου οι ασφαλιστικές εταιρίες θα συμμετάσχουν με πάγιες καλύψεις βάση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και που θα καλύπτουν τα βασικά, όπως φωτιά σεισμός και πλημμύρες και ο μόνος ρόλος του πολίτη θα είναι να επιλέξει ο ίδιος ποια ασφαλιστική θα προτιμάει.

Τα δε ασφάλιστρα αφού συλλέγονται από τον ΕΝΦΙΑ θα αποδίδονται αυτόματα. Με τον τρόπο αυτό θα χάσει το κράτος μεν περίπου μισό δις ευρώ τον χρόνο, άλλα θα λυθεί μια και καλή το πρόβλημα των αποζημιώσεων και των προβλημάτων.  

  • Και τι πιο σωστό πλέον μέσω του ΕΝΦΙΑ να έχει ασφαλιστεί το 100% της Ελληνικής ιδιοκτησίας. Και μάλιστα χωρίς να επιβαρυνθεί ο πολίτης.

Ο δε ρόλος του κράτους στην συνέχεια θα είναι απλός.  Να ελέγχει αν οι ασφαλιστικές αποζημίωσαν ορθά τον ασφαλιζόμενο και να μεσολαβεί σε τυχόν διενέξεις.  

Με εκτίμηση

ΟΑΚ