Μη δέχεστε να παίζουν με τα μυαλά σας… Xρησιμοποιήστε τα!

Μη δέχεστε να παίζουν με τα μυαλά σας… χρησιμοποιήστε τα!

Κυκλοφορεί ένα βίντεο που μερικοί το κάναν εικόνισμα και μου το στείλανε κι όλας.
Ο κυριουλης του βίντεο ούτε λίγο ούτε πολύ σαν καλός “επιστήμων” που είναι, για να πείσει το πόπολο ότι δεν υπάρχει κορωνοιος επικίνδυνος ως πανδημία, επικαλείται 2 βασικούς λόγους.
  • Πρώτον γιατί οι θάνατοι λέει ήταν λιγότεροι με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ξεχνάει βολικά ότι τα τροχαία είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες θανάτων κι όταν σε κλείνουν μέσα λόγω καραντίνας, είθισται να περιορίζονται τα μάλα, οπότε μειώνεται ο αριθμός των θανάτων συνολικά.
Ο δεύτερος “πειστικός” λόγος που επικαλείται -για να δείξει προφανώς συμψηφισμό θανάτων από γρίπη και covid που δήθεν παρουσιάζουν μόνο ως θανάτους από covid- είναι η μείωση των θανάτων από γρίπη τα τελευταία χρόνια.
  • “Ξεχνώντας” πολύ βολικά να σας πει ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται πλέον με αντιγριπικό τα τελευταία χρόνια, το οποίο εμβόλιο βελτιώνεται με νέα στελέχη ετησίως, ότι η γρίπη έχει εξάρσεις και μη, οπότε μειώνονται αντίστοιχα οι θάνατοι.
Εκεί σταμάτησα να το βλέπω.
  • Οι κλασικοί αυτοί τύποι που πιστεύουν στη συνωμοσιολογία φιλαράκια, συνήθως επιλέγουν μόνο κάποια λίγα στοιχεία από τα πολλά που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν για ένα τεκμηριωμένο συμπέρασμα, αυτά δηλαδή που τους βολεύουν, αγνοώντας σκόπιμα τους επεξηγηματικους τους λόγους, πετάνε και καναδυο βαρυγδουπα επιστημονικά ονόματα που άλλα είπαν η δεν είπαν και άλλα σας λένε ότι είπαν, μαζί με κάτι πινάκια που τα εξηγούν όπως θέλουν και σας σερβίρουν το σανό ζεστό ως δήθεν στοιχειοθετημενο.
Γνωστό το κόλπο παλαιόθεν.
  • Αντε τώρα να εξηγήσεις στον καθένα ότι ο επιστημονικός τρόπος σκέψης αποκτάται με διάβασμα και έρευνα χρόνων με στατιστικές αναλύσεις και δεν είναι απόρροια μιας απλής εκτίμησης με λάθος στοιχεία, πόσο μάλλον όταν έχεις να κάνεις μ’εναν νέο ιό για τον οποίο η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη πολλά.
Μη δέχεστε να παίζουν με τα μυαλά σας… χρησιμοποιήστε τα.
Πάσο με τον κάθε περίεργο.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ