Μέτσοβο: Μια όμορφη απόδραση από την καθημερινότητα

Κείμενο- Φωτογραφίες : Βάσω Τζιτζικάκη

Το Μέτσοβο που βρίσκεται στο νομό Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1160 μέτρων είναι από τους πιο τουριστικούς οικισμούς της περιοχής.

  • Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός καθώς τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα με την ντόπια αρχιτεκτονική με πολλές παραδοσιακές ταβέρνες που εστιάζουν κυρίως στα ψητά κρέατα, με μια πετρόχτιστη πλατεία και πολλά δέντρα.

Είναι προορισμός 12 μηνών ωστόσο οι περισσότεροι το επισκέπτονται σε ημερήσιες εκδρομές, συνήθως μετά από την επίσκεψη στην πόλη των Ιωαννίνων.

  • Οι κάτοικοι του ασχολούνται περισσότερο με την κτηνοτροφία, την γεωργία και τα τελευταία χρόνια αφότου είδε μεγαλύτερη τουριστική άνθιση ασχολούνται με τον τουρισμό διατηρώντας ξενοδοχειακές μονάδες, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα.

Πολλοί απασχολούνται στην εστίαση καθώς το βασικό “brand” της περιοχής είναι τα ντόπια κρεατικά και τα τυροκομικά με πιο γνωστό το «Μετσοβόνε».

  • Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί η αγάπη των κατοίκων του Μετσόβου προς τον Αβέρωφ Τοσίτσα, ο οποίος ήταν βλάχικης καταγωγής από το Μέτσοβο και προς τιμήν του υπάρχουν αγάλματα, το λαογραφικό μουσείο- Αρχοντικό Τοσίτσα και η πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ.

Τέλος, το καθαρό οξυγόνο καθώς και η δροσιά του υψομέτρου στο οποίο βρίσκεται, τα παραδοσιακά κτίσματα του αλλά και τα δέντρα του, το καθιστούν μια όμορφη απόδραση από την καθημερινότητα αφού βρίσκεται πάνω στην Εγνατία οδό και έχει εύκολη πρόσβαση.