Μέθη και αλκοολισμός, με αφηγήσεις πασχόντων [βίντεο] Του Κων/νου Οικονόμου δασκάλου – συγγραφέα

Μέθη [και αλκοολισμός] με αφηγήσεις πασχόντων [βίντεο]

  • Του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου δασκάλου – συγγραφέα

ΓΕΝΙΚΑ: Αλκοολισμός ονομάζεται η παθολογική σχέση που μπορεί να αναπτύξει κάποιος με το αλκοόλ και υποδηλώνει την πλήρη εξάρτηση του ατόμου απ’ αυτό. Μέθη είναι περιστασιακή ή μη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (αλκοολική δηλητηρίαση). Και η μέθη είναι ένα από τα κακά της άμετρης απόλαυσης υλικών αγαθών. Το υπερβολικό κρασί υπήρξε το αρχαιότερο ναρκωτικό. Ζαλίζει, ναρκώνει και αποσυνθέτει τον άνθρωπο. Ο Νώε, ο μόνος που έσωσε ο Θεός, μαζί με την οικογένεια του, έπεσε από απροσεξία στο αμάρτημα της μέθης. Αποτέλεσμα, να μεθύσει και να πετάξει τα ρούχα του εξευτελιζόμενος μπροστά στα παιδιά του, αυτός, ο μόνος ενάρετος της εποχής του. Ο Λωτ πάλι, επειδή ήπιε πολύ μετά την καταστροφή των Σοδόμων, ίσως για να διασκεδάσει τη λύπη, έφθασε στο αμάρτημα της αιμομιξίας.

ΙΑΤΡΙΚΑ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα και συχνά αιφνίδιο θάνατο. Μεταξύ άλλων το αλκοόλ προκαλεί κίρρωση του ήπατος, ενώ καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη, ο αλκοολισμός προκαλεί συχνά ατυχήματα, ενώ είναι επικίνδυνος όταν κάποιος μεθυσμένος οδηγεί όχημα. Ο μέσος όρος μείωσης της διάρκειας ζωής του εξαρτημένου από το αλκοόλ ατόμου είναι από 10-15 έτη. Ιατρικές μελέτες έδειξαν μειώσεις στη φλοιώδη αιματική ροή και το μεταβολισμό του φλοιού, ακόμη για την απλή μεθη.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Ο αλκοολισμός προκαλεί και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Οι αλκοολικοί συχνά εμφανίζουν κατάθλιψη και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Ακόμη, παρατηρείται μείωση σεξουαλικής απόδοσης, ενώ το άτομο συχνά παρουσιάζει παραισθήσεις. Η μέθη μπορεί να προκαλέσει βίαιη ενδοοικογενειακή συμπεριφορά. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, δημιουργεί αντοχή, εξάρτηση και προσαρμογή του οργανισμού, τέτοια ώστε η διακοπή της χρήσης του, να μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο στέρηση, που χαρακτηρίζεται συνήθως αϋπνία, υπερδραστηριότητα του νευρικού συστήματος και συναισθήματα άγχους και ανησυχίας. Οι ψυχολογικές θεωρίες στηρίζονται στην παρατήρηση μεταξύ των μη αλκοολικών ανθρώπων, που με χρήση χαμηλών δόσεων αλκοόλ μετά από μια δύσκολη ημέρα, νιώθουν συναίσθημα ευφορίας και βελτιωμένη εικόνα στις κοινωνικές σχέσεις. Μετά από υψηλές δόσεις, όμως, ειδικά όταν πέφτει το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα, συναισθήματα νευρικότητας και ταραχής αυξάνονται. ….

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΩΘΗΣΗΣ: Κατά τους ψυχιάτρους γενετικές επιρροές ευθύνονται κατά 60% του κινδύνου για τον αλκοολισμό, ενώ το περιβάλλον είναι υπεύθυνο για το υπόλοιπο 40%. Η έναρξη της κατανάλωσης οινοπνεύματος εξαρτάται και από κοινωνικούς, θρησκευτικούς, και ψυχολογικούς παράγοντες, αν και τα γενετικά χαρακτηριστικά φαίνεται …

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ: Ο Μέγας Βασίλειος χαρακτηρίζει τη μέθη: “δημόσια πόρνη, μητέρα αναισχυντίας, φίλη του γέλωτα, μανιακή, εύκολη σε κάθε ασχημοσύνη”. Ο ίδιος Πατέρας λέει για αυτούς που αυταπατώνται ότι κάνουν ευάρεστη νηστεία πίνοντας οινοπνευματώδη: “Δε θα μπει η νηστεία και η προσευχὴ σε ψυχή που λερώθηκε απὸ τη μέθη. Τον νηστευτὴ μέσα στις ιερὲς αυλὲς προσδέχεται ο Κύριος, τον μέθυσο σαν ακάθαρτο και ανίερο δεν τον δέχεται.” Ο λόγος της Αγίας Γραφής είναι σαφής: “Οι μέθυσοι δε θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού» (Α´ Κορ. στ΄,10). Έτσι συνεχίζει ο Μέγας Ιεράρχης: “αν σε αποκλείει η μέθη απὸ τη βασιλεία, πού σου είναι λοιπὸν χρήσιμη η νηστεία; τόσο πολὺ ξεπερνάς και τα άλογα στη γαστριμαργία. Η κοιλιὰ βαρυφορτωμένη, όχι μόνο για το δρόμο, αλλὰ ούτε και για τον ύπνο είναι κατάλληλη· διότι καταπιεζόμενη, απὸ τό βάρος, δε μπορεί να ηρεμήσει”. Ο Γέρων Παϊσιος μιλάει για μια άλλη μέθη,…

ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 18/4/08 επιτέλους δέχτηκε και πήγαμε στο γιατρό. Μια νότα αισιοδοξίας φάνηκε στον ορίζοντα. Μου είπε ότι κανένας άλλος γιατρός δεν του είχε μιλήσει έτσι όπως του μίλησε αυτός. Μακάρι Παναγιά μου, μακάρι να καταφέρουμε να βγούμε από αυτό το τέλμα που έχουμε πέσει. Περπατήσαμε με τα πόδια έως το σταθμό … κι από εκεί με το μετρό έως τα … και μετά με τα πόδια ως το σπίτι …

Το Σάββατο 19/04/08 καιρό είχα να τον δω έτσι. Ήταν ευχαριστημένος, αισιόδοξος και χαρούμενος. Στο γυρισμό για (… επαρχιακή πόλη) περάσαμε κι από το χωριό όπου εγώ έπεσα να κοιμηθώ κι εκείνος ασχολήθηκε με τον κήπο έπειτα από πολύ καιρό. Γενικά όλα ήταν καλά.

Την Κυριακή 20/04/08 πήγε από το πρωί στο χωριό με τον (… φίλος) αλλά γύρισε χάλια. Ήταν όλο νεύρα κι άρχισε να φωνάζει και να με βρίζει. Για όλα φταίω εγώ – εγώ τον έχω καταστρέψει, ανάθεμα που βρέθηκα μπροστά του, που είμαι τρελή για το τρελοκομείο, που είμαι καριόλα, πουτάνα, βρωμιάρα, ηλίθια, να πάω στο διάολο, να πάω να γαμηθώ, και άλλα πολλά κοσμητικά επίθετα, που δεν τα θυμάμαι και όλα. Αυτά μπροστά στην (… κόρη τους). Να τον παρακαλάω να σταματήσει, αλλά εκείνος να είναι εκτός ελέγχου και να φωνάζει ακόμα πιο πολύ. Να βαράει τις πόρτες και να με βρίζει.

Δεν το αντέχω αυτό που κάνει καλύτερα να με σκότωνε παρά αυτό. Εκείνες τις στιγμές νιώθω χάλια, θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί, να πηδήξω από το μπαλκόνι, βουλώνω τα αυτιά μου για να μην τον ακούω, αλλά εξαγριώνεται πιο πολύ και με τραβάει, φοβάμαι, τρέμω, έχει βγάλει και τα κλειδιά από τις πόρτες ώστε να μην μπορώ να απομονωθώ σε κάποιο δωμάτιο.
Ποια νομίζω ότι είμαι, που είμαι ένα τίποτα, ένα σκουπίδι, που αυτός με έκανε κυρία, που αυτός τα πληρώνει όλα, που θα με χωρίσει και…. [η συνέχεια και τα υπόλοιπα στο βίντεο που ακολουθεί]

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΗ ΒΙΝΤΕΟ: