Μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε Ιταλία και Καναδά

Συμφωνία για τη μεταφορά στη Ρώμη 300 προσφύγων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Λέσβο, υπεγράφη από την καθολική οργάνωση του Αγίου Αιγιδίου με το ιταλικό κράτος, για να μπορέσουν να παρασχεθούν όλες οι σχετικές άδειες παραμονής. Κύρια στοιχεία της πρωτοβουλίας αυτής, όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι η κοινωνική ένταξη και η αλληλεγγύη.

Ο υπεύθυνος του τομέα μετανάστευσης του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών Μικέλε Ντι Μπάρι δήλωσε: «Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί μια αποτελεσματική απάντηση στην εκτεταμένη πυρκαγιά που ξέσπασε πρόσφατα στη Λέσβο. Η όλη αυτή πρωτοβουλία είναι μια θετική πρόκληση που είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε.

Ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου Μικέλε Ιμπαλιάτσο τόνισε από την πλευρά ότι σε αυτούς τους 300 ανθρώπους προσφέρεται ουσιαστική ελπίδα για μια νέα ζωή στην Ιταλία και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο. «Η Ιταλία και άλλες χώρες δεν αφήνουν να επικρατήσει η αδιαφορία και απαντούν στις ανθρωπιστικές κρίσεις με αίσθημα φιλοξενίας και συγκεκριμένα προγράμματα πραγματικής κοινωνικής ένταξης» πρόσθεσε ο υπεύθυνος της ιστορικής κοινότητας, που έχει την έδρα της στο κέντρο της αιώνιας πόλης.

Εν τω μεταξύ, την πρόθεση να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα στον Καναδά 50 ευάλωτοι πρόσφυγες με τις οικογένειές τους μετέφερε στον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα Μαρκ Άλεν.

Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Άλεν παρέδωσε στον κ. Κουμουτσάκο επιστολή της κυβέρνησης του Καναδά, με την οποία εκφράζει την πρόθεσή της να μετακινηθούν 50 ευάλωτα άτομα που έχουν φτάσει ως πρόσφυγες στην Ελλάδα: θύματα βασανισμών, ενδοοικογενειακής βίας, έμφυλης βίας και σεξουαλικής κακοποίησης, μαζί με τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. Επίσης, συμφωνήθηκε ο καθορισμός σημείων επαφής για την ταχεία υλοποίηση της μετακίνησης.