To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (23/02)

Τσουνάμι λαϊκισμού

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που λειτουργούν καταλυτικά για να συνειδητοποιήσουμε όλοι τι ακριβώς μάς συμβαίνει. Χθες, η συνεδρίαση της Βουλής μάς πρόσφερε μια τέτοια στιγμή με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου.

 • Ενας άνθρωπος, που τίμησε το κράτος και την πατρίδα του από διαφορετικές θέσεις, υπερασπιζόταν όχι μόνο τη δική του φήμη, αλλά και τους θεσμούς αυτής της χώρας.
 • Βρέθηκε αντιμέτωπος με συμπεριφορές που είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικές και τριτοκοσμικές.
 • Είναι φοβερή η μανία κάποιων εκ των κυβερνώντων να σπιλώσουν ή και να καταστρέψουν ό,τι ξεχωρίζει και δεν το ελέγχουν σε αυτόν τον τόπο.
 • Αποτελεί και μία προειδοποίηση προς οιονδήποτε σοβαρό και έντιμο άνθρωπο θέλει να αναμειχθεί στον δημόσιο βίο.
 • Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι και θεσμοί που αντιστέκονται σε αυτό το τσουνάμι του ολοκληρωτικού λαϊκισμού.

Έντυπη KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

ME MHNYMA – ΥΠΕΡΟΧΗ ΗΜΕΡΑ…

Xθες με τις ομιλίες στην βουλή των θιγέντων αναδεικνύεται και η μεγάλη διαφορά αστικής ευγένειας,σεβασμού των θεσμών και εκφοράς του λόγου από τους ανύπαρκτους κατσαπλιάδες που μας κυβερνούν
.
Είναι η απάντηση στο ” αι στο διάολο ” της Τασίας. Είναι η απάντηση στο “τα κάνω όλα πουτάνα” αφου είμαι άχρηστος, γιατί μόνο με αυτό μπορώ να επιβιώσω.

Όταν έρθει η ώρα, τσακίστε τους. Η αστική δημοκρατία δεν ξεχνά.

ΚΙ ΑΛΛΟ: ‘Οταν υπαρχει ενας Πικραμμενος και στα 73 του χρονια σπιλώνεται η τιμη και η υπόληψη του ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να παρακολουθουμε και να παρεμβαινουμε. Οταν υπαρχει θεσμικη εκτροπη στη χώρα οφειλουμε να παίρνουμε θέση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τον Απρίλιο του 2015, με τη «διαπραγμάτευση» στο φουλ, η κυβέρνηση ΣυριζαΑΝΕΛ είχε ψηφίσει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για «να χυθεί άπλετο φως στο ντροπιαστικό παρασκήνιο των Μνημονίων, καθώς και να τεκμηριωθεί, για ακόμα μία φορά, η απόλυτη χρεοκοπία της μνημονιακής πολιτικής» όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας. Ε, έχοντας υπογράψει λίγους μήνες μετά το τρίτο μνημόνιο αυτή η εξεταστική δεν ήταν δυνατό να αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ξεχάστηκε γρήγορα στον ατελείωτο θόρυβο της εγχώριας επικαιρότητας.

 • Τους “Σαμαροβενιζέλους” τους μισούσαν γιατί εφάρμοζαν τα δηλητηριώδη για το λαό μας μνημόνια (γερμανοτσολιάδες, μερκελιστές, τσολάκογλου, εντολοδόχους των δανειστών και των τραπεζών, προδότες και άλλα ώραια).

Το καλοκαίρι του 2015 αφού «διαπραγματεύτηκαν» και υπέγραψαν, με περηφάνια και αξιοπρέπεια, το τρίτο μνημόνιο που περιλάμβανε ότι τα προηγούμενα δύο και ακόμα περισσότερους φόρους, το μίσος για τους Σαμαροβενιζέλους διπλασιάστηκε.

 • Πρόκειται για παιδιά που έχουν εμποτιστεί στο “ταξικό” μίσος. Αυτό είναι η κανονικότητά τους. Δεν είναι εύκολο για κανέναν -ειδικά για μεσσιανιστές που νομίζουν ότι έχουν την ιστορία με το μέρος τους να αναγνωρίσουν το λάθος τους, να ζητήσουν συγνώμη και να παραδεχθούν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική – οι άλλοι είχαν δίκιο.

Οπότε το μίσος ήταν μια κάποια λύσις για να διαχειριστούν τις ατελείωτες οικονομικές και άλλες ανοησίες τους, τις μεγαλοστομίες, τα περί προδοτών κλπ κλπ. Και όσο γλύφουν εκεί που έφτυναν (χθες πανηγυρίζαμε για την αναβάθμιση της Moody’s) τόσο το μίσος τους για τους «μνημονιακούς» θα βαθαίνει.

KATEΡINA ΠΑΝΤΑ: NEXT – Ούτε ανάσα δεν θα πάρουν: Έρχονται εισαγγελικές διώξεις για δάνεια προς ΜΜΕ και Κόμματα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του europost.gr προερχόμενες από ανώτατες δικαστικές πηγές, ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες οι προτάσεις των εισαγγελέων που διερευνούν τις τυχόν υπάρχουσες ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων για δάνεια που δόθηκαν στο παρελθόν από το τραπεζικό σύστημα προς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και τα πολιτικά κόμματα στην χώρα μας.

 • Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί, αξιοποιώντας το υλικό που προέκυψε από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και προχωρώντας στην συλλογή και άλλων στοιχείων, με την βοήθεια των διωκτικών αρχών του Κράτους αλλά και ειδικών επιστημόνων – πραγματογνωμόνων, έχουν διαμορφώσει συνολική εικόνα που τους επιτρέπει να καταλήξουν σε κατηγορητήριο.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα και όπως είναι φυσικό θα προκαλέσουν νέες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

 • Άλλες πηγές, δημοσιογραφικής προέλευσης, έφεραν στο φως της δημοσιότητας σήμερα, αποσπάσματα από την κατάθεση στους αρμόδιους εισαγγελείς, που έκανε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Διονύσης Χιόνης, με την ιδιότητα του διορισμένου πραγματογνώμονα από τις δικαστικές αρχές για την διερεύνηση της νομιμότητας των τραπεζικών δανείων που δόθηκαν προς τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές ο κ. Χιόνης, ερωτώμενος μεταξύ των άλλων για τα δάνεια του ΔΟΛ, υποστήριξε ότι : ” Αν λάβει κανείς υπ’όψιν του την χρηματοοικονομική εικόνα του ΔΟΛ στο σχετικό δάνειο θα έπρεπε να δοθούν εμπράγματες εγγυήσεις ο Παρθενώνας και το Ερέχθειο μαζί”.

Στελέχη των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, σε γνώση των οποίων έθεσε το europost.gr τις σχετικές πληροφορίες, υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά ότι:

 • “Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της Κυβέρνησης να μετατρέψει τη Χώρα σε ένα Απέραντο Δικαστήριο, προσπαθώντας να δηλητηριάσει τα πάντα γύρω μας, για να ανακόψει την ραγδαία φθορά της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Είναι άλλο πράγμα η αντικειμενική ανάγκη να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει το έργο της σε όποια υπόθεση φθάνει στα χέρια των δικαστικών λειτουργών και άλλο οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες που κραυγάζουν από απόσταση”, κατέληγαν τα ίδια στελέχη από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

 • Να σημειωθεί ότι για τα τραπεζικά δάνεια που δόθηκαν σε εκδοτικούς ομίλους κατέθεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής μέλη γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών, που είχαν στα χέρια τους όλες τις τελευταίες δεκαετίες τα ηνία της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης στην χώρα μας.

Ενώ, για τα δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα εκλήθησαν και κατέθεσαν σημαντικά στελέχη, που είχαν την ευθύνη της καθημερινής οικονομικής διαχείρισης στα κόμματα αυτά. Από την πλευρά των τραπεζών είχαν κληθεί και κατέθεσαν ανώτατα στελέχη των διοικήσεων, που είχαν τις τελικές υπογραφές των εγκρίσεων για τα δάνεια αυτά.   http://europost.gr/%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE…/

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΕΡΓΟΣ: Μέχρι πέμπτης γενιάς:

Ενω ολοι αυτοί εχουν βολέψει τα παιδιά τους, τα ανηψια τους και τα εγγονια τους στον κρατικό μηχανισμό, εχουν παντελονιάσει εκατομμυρια ευρω απο μιζες, εχουν χρεώσει τη χωρα με δυσβασταχτα χρεη, εχουν ΠΑΡΚΑΡΕΙ τα λεφτα απο μιζες σε ΟΦΣΟΡ, Διαμερισματα, και λογαριασμους σε Ελβετια, Λουξεμβουργο και Γερμανια. Ενω ολοι αυτοι εκαναν επικυψεις στους ξενους και μετετρεψαν το απλο χρεος της Ελλαδας (ομολογα) σε διακρατικά δανεια με υποθηκη (PSI) οτι ανηκει στο Ελληνικο κρατος. 

 • Ενω αυτοι εξασφαλίζουν με τη θεση-ΠΛΑΣΙΕ των Πολυεθνικων που εχουν, θεσουλες αυριο μεθαυριο σε Παγκοσμια Τραπεζα, ΔΝΤ και αλλου.
 • Με τα λεφτα που αρπαξαν απο ΕΜΕΝΑ και ΕΣΕΝΑ. Που μας εστειλαν ανεργους ή μεταναστες με την κακοδιαχειριση και χρεοκοπία του κρατους. 

Κατσε εσυ κοροιδο οπαδε του Α η Β κομματος να υπερασπιστεις τον πολιτικο αυτον και να μιλήσεις για πολιτικη σκευωρια.

 • Τα δικα σου λεφτα ετρωγαν, φιλε. Και τα δικα μου.
 • Μην τους λυπασαι.
 • Απλα και στην ΥΠΟΨΙΑ οτι εκλεψαν επρεπε να συνηγορεις να τους ΠΑΡΑΠΕΜΨΟΥΝ, και με τα ΔΥΟ σου ΧΕΡΙΑ. κανενα ελεος στους κλεφτες.

Καποιος να μου θυμίσει άν ο αυτος ο Βενιζέλος που κούναγε το δάκτυλο σε όλους μας μεσα απο τη Βουλή προχτές, με τους αλλους κατηγορούμενους που ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ (συμφωνα με τις μαρτυριες) με τα ΒΑΛΙΤΣΑΚΙΑ με ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ στη φακα, παριστάνοντας τον ΚΑΘΑΡΟ και ΑΜΟΛΥΝΤΟ, και απειλώντας να τιμωρήσει τους προστατευομενους μαρτυρες, ειναι ιδιος με εκείνον το Βαγγελη τον Βενιζέλο, τον τρισμέγιστο που του γλίστραγαν τα ΣΤΙΚΑΚΙΑ με τις ΛΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ απο τις τσέπες…

 • Με τον Βενιζέλο που ηθελε Θωρακισμενη λιμουζινα 0,5 εκατομμυριου ΕΥΡΩ οταν ηταν αντιπρόεδρος
 • Που ηθελε ΓΟΥΝΙΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ του στο αεροπλάνο της κυβέρνησης (οσο εσένα σε φόρτωνε στα μέτρα)
 • Και που οδήγησε τη χωρα στο καταστροφικό PSI που ξεπούλησε καθε σπιθαμη αυτης της χωρας στους ξένους.
 • Η μηπως ειναι συνωνυμία;

Κάποτε ήταν πρόεδρος της Βουλής…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΦAΛHPEYΣ

Ντεκόρ (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ@ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Στην ουσία του θέματος μην περιμένετε να μπω. Θα περιοριστώ στο ντεκόρ, αλλά αυτό, βασίμως μπορεί να υποστηρίξει κάποιος, είναι η ουσία στη συγκεκριμένη περίπτωση, διότι αναφέρομαι στη συνέντευξη του επιτρόπου Δ. Λ. Αβραμοπούλου στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

 • Δεν κατάλαβα σε ποιο χώρο έγινε η συνέντευξη, αλλά το ντεκόρ έφερε τη σφραγίδα «Αβραμόπουλος».
 • Το σκουρόχρωμο ξύλο της βαριάς επίπλωσης, ο απαραίτητος δερμάτινος Chesterfield καναπές, τα παλιά δερματόδετα βιβλία, το βαρύ μπρούντζινο ρολόι.
 • Ολα ανέδιδαν περίπου το ύφος λονδρέζικου club. Η λέξη-κλειδί στην προηγούμενη πρόταση είναι το επίρρημα: περίπου.
 • Διότι, ξαφνικά, ξεπροβάλλουν δύο πρωσικά κράνη (από αυτά με τη λόγχη στην κορυφή), με φόντο μάλιστα μια χρυσωμένη εικόνα της Παναγίας. Δύο πρωσικά κράνη του 1870, τα υπολογίζω.
 • Τα φορούσαν μέχρι το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά μόνο στις παρελάσεις. Ορισμένοι συνέχισαν να τα φορούν και αργότερα, για τον συμβολισμό τους.
 • Ο Λούντεντορφ, π.χ., με ένα τέτοιο στο κεφάλι εμφανίσθηκε στη δίκη το 1923 για το λεγόμενο πραξικόπημα της μπιραρίας – φορούσε, φυσικά, και την υπόλοιπη στολή.

Βλέποντας τα δύο πρωσικά κράνη σε ένα περιβάλλον Αβραμόπουλου, με τον ίδιο παρόντα, είναι αδύνατο να μη σου περάσει σαν σαΐτα από το μυαλό η εικόνα του επιτρόπου να τα δοκιμάζει ο ίδιος και να κοιτάζεται στον καθρέπτη. Ισως να βγάζει και μια σέλφι, για πλάκα – δεν ξέρω. Προφανώς, ο χώρος στον οποίο έγινε η συνέντευξη ήταν στην κατοικία του.

Ωστόσο, εγώ –που είμαι, κατά βάθος, ρομαντικός, με ξέρετε– προτιμώ να σκέπτομαι ότι όλα αυτά τα αντικείμενα τα μεταφέρει πάντα μαζί του, θέλω να πω ότι τον ακολουθούν όπου πηγαίνει (ένα μικρό ημιφορτηγό φτάνει, δεν είναι τίποτε δύσκολο), ώστε όπου δίνει συνέντευξη ο χώρος να έχει πάντα το αρμόζον ντεκόρ.

 ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ@ ΚΑΘΗ

stigmiotypo-2018-02-22-74332-mm

ΒΗΜΑτοδότης

Ως γνωστόν, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ποτέ δεν εκφράζεται δημοσίως. Εκφράζεται ενίοτε μέσω… κύκλων, συνεργατών, φίλων, συγγενών κ.τ.λ.
Ετσι λοιπόν μέσω αυτών ανέπτυξε και τους προβληματισμούς του για το σκάνδαλο Novartis. Οχι βεβαίως για την ουσία του σκανδάλου, αλλά (και αυτό έχει ενδιαφέρον) για τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα.
Λέει λοιπόν ότι δύο σενάρια, κατά τη γνώμη του, υπάρχουν:
 • Το πρώτο είναι η κυβέρνηση να μη διαθέτει στοιχεία για τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, οπότε ολόκληρη η προσπάθεια θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
 • Το δεύτερο σενάριο (πάντοτε κατά τον Καραμανλή), η κυβέρνηση να διαθέτει στοιχεία για παρένθετα των πολιτικών πρόσωπα (δηλαδή η γραμματέας του τάδε, ο διευθυντής του γραφείου του, συνεργάτες του κ.τ.λ.).
 • Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μη θίγονται ευθέως οι πολιτικοί, αλλά θα υπάρξει για αυτούς τεράστιο ζήτημα.
 • Αυτά είπε ο πρώην πρωθυπουργός και σας τα μετέφερα, όπως μου τα μετέφεραν (οι κύκλοι).
  ΒΗΜΑτοδότης

Τα «γαλλικά» της Τασίας

 

ΒΗΜΑτοδότης
Είναι να μη σου συμβεί…
Αναφέρομαι στο φραστικό ολίσθημα στο οποίο, σύμφωνα με τους πρακτικογράφους της Βουλής, υπέπεσε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και συγκεκριμένα στο «άι στο διάβολο» που φέρεται να είπε στον Χ. Αθανασίου, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο οποίος επέμενε να πάρει τον λόγο στη Βουλή επί διαδικαστικού.
Η αντιπρόεδρος δεν του έδινε τον λόγο, λέγοντάς του ότι δεν πρόκειται να τον αφήσει να μιλήσει για τα «νομικίστικα θέματα» της υπόθεσης. Εκεί κάπου εκστόμισε το «άι στο διάβολο», το οποίο δεν ακούστηκε στην αίθουσα, αλλά το άκουσαν οι πρακτικογράφοι, οι οποίοι και το κατέγραψαν.
Κανείς δεν θα είχε πάρει χαμπάρι αν ο κ. Αθανασίου δεν επέμενε αργότερα να ζητήσει τον λόγο επί προσωπικού. Η προεδρεύουσα δεν του τον έδινε και τότε παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, ο οποίος και διάβασε από τη σελίδα των πρακτικών την επίμαχη φράση.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου αιφνιδιάστηκε και εκνευρίστηκε. «Από τη στιγμή που εστάλη από εσάς στο διάβολο δικαιούται να ζητεί τον λόγο επί του προσωπικού» της είπε ο κ. Δένδιας και την κάλεσε να ζητήσει να διαγραφεί η φράση από τα πρακτικά.
 • «Αυτό πρόκειται να κάνω» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «δεν το άκουσε κανείς, μόνο τα πρακτικά», σημειώνοντας μάλιστα ότι «όποιος το είπε είναι αστοχία και αγένεια».
 • Αργότερα μάλιστα η κυρία Χριστοδουλοπούλου εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «δεν χρησιμοποίησα απαξιωτική  ή υβριστική έκφραση και ειδικά ενάντια στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου».
Δεν περιορίστηκε όμως εκεί, αλλά υποστήριξε ότι «κάποιοι ενδεχομένως μου την έχουν στημένη». Ποιους εννοούσε άραγε;
Φωτογραφία της Αικατερινη Τζωρτζακη.