Μετάλλαξη Δέλτα, OPEC και οικονομική δραστηριότητα σε Κίνα – ΗΠΑ έφεραν απώλειες για το αργό

Με απώλειες για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού άνοιξε ο Αύγουστος, με τους επενδυτές να δείχνουν επηρεασμένοι από τις κατώτερες του αναμενομένου μετρήσεις για την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα και τις ΗΠΑ και από την αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ+, την ώρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Τα futures του Brent, παραδόσεως Οκτωβρίου έκλεισαν με απώλειες 3,3% στα 72,89 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, την ώρα που το αμερικανικό αργό τύπου WTI έκλεισε στα 71,26 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση 3,6%.

Σε προ πανδημίας χαμηλό διαμορφώνεται ο μεταποιητικός PMI στην Κίνα, καθώς οι ισχυρές πλημμύρες, η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και οι διακοπές ενέργειας σε κάποιες πόλεις, επηρέασαν την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες. Ο μεταποιητικός δείκτης Caixin σημείωσε πτώση στις 50,3 μονάδες τον Ιούλιο από τις 51,3 μονάδες τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσαν οι Caixin Media και Markit. Τα στοιχεία του Ιουλίου ήταν τα χαμηλότερα των τελευταίων 16 μηνών, αλλά παραμένει και πάλι υψηλότερα των 50 μονάδων.

Στις ΗΠΑ ο Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης υποχώρησε τον Ιούλιο στις 59,5 μονάδες από 60,6 μονάδες τον Ιούνιο, χάνοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 61 μονάδες σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές “ζυγίζουν” τα αυξανόμενα επίπεδα παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Σε υψηλό 15 μηνών κινείται η πετρελαϊκή παραγωγή του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters, καθώς το καρτέλ μείωσε έτι περαιτέρω τις περικοπές στις οποίες είχε προχωρήσει στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, ενώ ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού, η Σαουδική Αραβία, αναίρεσε μία δική της, εθελοντική περικοπή στην παραγωγή.

Ο OPEC αντλεί 26,72 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 610.000 περισσότερα από τα επίπεδα του Ιουνίου, με την παραγωγή να αυξάνεται από τον Ιούνιο του 2020 συνεχώς, με μόνη εξαίρεση τον Φεβρουάριο του 2021.