Μέσω Ελλάδας οι εξαγωγές τουρκικών ψαριών στην Ευρώπη

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασοκαλλιεργειών (Σ.Ε.Θ) η αυξανόμενη εμπορία τουρκικών ψαριών στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας. Θέμα το οποίο είχε αναδείξει το Capital.gr με δημοσιεύματα του τον περασμένο Ιούλιο.

  • Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, προκύπτει πως πέρυσι οι εισαγωγές τουρκικών ψαριών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 25%. Συγκεκριμένα εισήχθησαν 13.781 τόνοι νωπών ψαριών από Τουρκία (5.476 τόνοι τσιπούρας και 7.894 τόνοι λαβρακιού) οι οποίοι αφού εκτελωνίστηκαν, τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία και στη συνέχεια επαναπροωθήθηκαν (ως τούρκικο ψάρι) σε άλλες χώρες της Ε.Ε.. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Turkstat, η Ελλάδα έχει καταστεί η 2η μεγαλύτερη αγορά της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Σ.Ε.Θ., το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τα τουρκικά ψάρια, αποδεικνύει την αξιοποίηση του δικτύου διανομής που έχει αναπτυχθεί στην χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια.

Σε ότι αφορά το αποτύπωμα της ελληνική παραγωγής, σύμφωνα με την 6η ετήσια έκθεση του Συνδέσμου μετά από μια μακριά περίοδο προσαρμογής και μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία αναδιάρθρωσης του κλάδου, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε πέρυσι σε 120.500 τόνους αξίας 545,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3% ως προς τον όγκο, αλλά οριακή μείωση 1% ως προς την αξία πωλήσεων λόγω της πίεσης που δέχτηκαν οι τιμές και για τα δύο είδη.

  • Σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις για την παραγωγή, αυτή την επόμενη διετία εκτιμάται πως θα παρουσιάσει μικρές μεταβολές λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.
    Όσον αφορά στις εξαγωγές, ο κλάδος διατήρησε τον υψηλό δείκτη εξωστρέφειας του.
  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν στους 88.651 τόνους αξίας 420 εκατ. ευρώ. Το 93% των εξαχθέντων προϊόντων διατέθηκε σε 25 αγορές της Ε.Ε. και το 7% σε 17 τρίτες χώρες.

Η βασική αγορά για τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας παρέμεινε και πέρυσι η Ιταλία, ωστόσο οι εξαγωγές ελληνικής τσιπούρας προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 10,22% σε σχέση με το 2018, εν αντιθέσει με τις Τουρκικές εξαγωγές προς την Ιταλία που αυξήθηκαν κατά 25,7%.