Από τις 4 τα ξημερώματα σήμερα Τετάρτη άρχισε να εφαρμόζεται η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ, έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο εχθροπραξιών στα σύνορα και περίπου δύο μήνες πολέμου ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και στο ισχυρό σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν. Οι εχθροπραξίες οδήγησαν σε μαζικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου και στην εισβολή ισραηλινών στρατευμάτων στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας από τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να απωθηθούν οι μαχητές της Χεζμπολάχ.
Αργά χθες Τρίτη ο Αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας, κάνοντας λόγο περί «νέας αρχής» για τον Λίβανο και περί «καλής είδησης», έπειτα από εβδομάδες διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας
Με βάση διευκρινίσεις Αμερικανού αξιωματούχου για το τι προβλέπει η συμφωνία -το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί-, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες για να αποσύρουν προοδευτικά τις μονάδες τους από τη λιβανική επικράτεια. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ οφείλουν επίσης να αποσυρθούν από τα σύνορα με το Ισραήλ, παίρνοντας μαζί τον βαρύ οπλισμό τους.
Πριν από το οριστικό πράσινο φως της κυβέρνησής του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός θα εξαρτηθεί από το «τι θα γίνει στον Λίβανο». «Διατηρούμε πλήρη ελευθερία για προχωρήσουμε σε στρατιωτική δράση στον Λίβανο… Αν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία και αποπειραθεί να επανεξοπλιστεί, θα επιτεθούμε» απείλησε.
Η ανακοίνωση ότι για τη συμφωνία έγινε ενώ το Ισραήλ σφυροκοπούσε χθες Τρίτη το κέντρο της Βηρυτού και το νότιο τμήμα της, προπύργιο της Χεζμπολάχ, σφοδρότερα παρά ποτέ αφότου άρχισε την εκστρατεία μαζικών αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της. Ενώ δεν απέμενε ούτε μία ώρα ωσότου να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τις επιχειρήσεις του, πλήττοντας κτίριο στο κέντρο της λιβανικής πρωτεύουσας, κατόπιν διατάσσοντας κατοίκους του κεντρικού και του νότιου τμήματός του να απομακρυνθούν εσπευσμένα προτού βομβαρδίσει. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι εξαπέλυσε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης εναντίον «νευραλγικών στρατιωτικών στόχων» στο Τελ Αβίβ και τα περίχωρά του.
Αντιδράσεις σε Ισραήλ και Λίβανο
Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ -που εναντιώθηκε στη συμφωνία- τόνισε ότι ακόμη δεν είναι ασφαλής η επιστροφή των πολιτών της χώρας στον Βορρά και ότι ο λιβανικός στρατός δεν έχει τη δυνατότητα να επικρατήσει σε ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ. «Για να φύγουμε από τον Λίβανο πρέπει να έχουμε δημιουργήσει δική μας ζώνη ασφαλείας» υποστήριξε.
Από την πλευρά του, στέλεχος του σιιτικού κινήματος δήλωσε στον λιβανικό τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαντίντ πως η παράταξή του χαιρετίζει την επέκταση της εξουσίας του κράτους του Λιβάνου, ενώ διαβεβαίωσε πως -αντίθετα με όσα εκτιμούν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αναλυτές- η Χεζμπολάχ θα βγει από τον πόλεμο ενισχυμένη. «Χιλιάδες θα ενταχθούν στην αντίσταση», προέβλεψε ο Χασάν Φαντλάλα, μέλος του λιβανικού κοινοβουλίου, τονίζοντας πως η ισραηλινή απαίτηση να αφοπλιστεί το κίνημα δεν θα ικανοποιηθεί.
«Έτοιμη» για εκεχειρία η Χαμάς
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι το παλαιστινιακό κίνημα είναι επίσης «έτοιμο» για μια εκεχειρία με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. «Η ανακοίνωση της εκεχειρίας στον Λίβανο είναι μια νίκη και μια μεγάλη επιτυχία της αντίστασης» δήλωσε στο AFP το στέλεχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και συμπλήρωσε: «Η Χαμάς είναι έτοιμη για μια συμφωνία εκεχειρίας και μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».