Μέρος B’- [email protected]: Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές [04/08/2020]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Ο επενδυτής πρέπει, συν τοις άλλοις, να είναι και ψυχρός. Να μην έχει εμμονές με την μετοχή μίας εταιρείας επειδή στο παρελθόν του προκάλεσε ζημιές, μεγάλες ζημιές στο χαρτοφυλάκιο του. Γιατί έρχεται και η στιγμή που μπορούν να έρθουν τα κάτω πάνω. Και να αποζημιωθεί με το παραπάνω, αρκεί να μην είναι ξανά άπληστος. Να ξέρει και που και πότε πρέπει να πουλήσει μη κυνηγώντας θαύματα.

ΑΓΟΡΑ: Όταν θα έχει εξαντλήσει τις αντοχές και του πλέον αισιόδοξου επενδυτή, τότε μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεύτερο lockdown είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει. Δεν θα το επιβάλλουν. Δεν τους συμφέρει αφενός και δεν τους παίρνει αφετέρου…


ΕΥΔΑΠ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ: : Αφού μας το ζητήσατε, ναι, το 1 δισ. ευρώ κ/φσης είναι προσεγγίσιμο εν ευθέτω χρόνω. Απλά, πρέπει να γράψει τα… 9,4000 ευρώ. Κάτι που θα αργήσει να συμβεί πλέον. Εστω κι αν η Book Value αγγίζει τα 9,00 ευρώ, οπότε η πραγματικά αξία της- βάσει δυναμικής, προοπτικής, μεγεθών κλπ) είνσαι αρκετά πιο πάνω.

 • Κ/φση 706 εκατ. ευρώ

ΜΗΝΥΜΑ:

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΞΕΦΤΥΛΑ: Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή φορέα, όπου οι διοικούντες θα διακρίνονταν για την ευθιξία και αξιοπρέπεια τους ΧΘΕΣ θα είχαμε ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ… Σε μας, αντιθέτως, πιθανότατα να έχουμε και νέα αύξηση λειτουργικών εξόδων/μισθολογικού κόστους. ΚΑΙ όλα αυτά με μία κυβέρνηση, υποτίθεται φιλελεύθερη, της αγοράς κ.λ.π, κ.λ.π. Να σας χαιρόμαστε… ΦΤΟΥ να μην σας ματιάσουμε!

ΟΠΑΠ – ΕΚΘΕΣΗ – Merit Sec.

Στα 11 ευρώ η τιμή – στόχος για τη μετοχή με σύσταση ΑΓΟΡΑ, με τους αναλυτές της ΑΧΕ να τονίζουν ότι ο Οργανισμός αντέδρασε άμεσα στο χτύπημα της πανδημίας και αύξησε το ποσοστό του στη Stoiximan στο 84,49%, από 51%. Παράλληλα ενίσχυσε την δική του πλατφόρμα (pamestoixima.gr) με ψηφιακά σπορ. Για το 2021, η Merit προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 232 εκατ. ευρώ, από 128 εκατ. ευρώ το 2020 και 202 εκατ. ευρώ το 2019. (ΣΣ: Μπράβο αισιοδοξία,… 232 εκατ. ευρώ;…)


ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Και Deutsche Telecom εν όψει… (πάντα με επιφύλαξη). Θα παίξουν όλα τα χαρτιά τους εκεί στην Παιανία, να αναποδογυρίσουν το αρνητικό environment.

 • ΙΝΛΟΤ: Ας θυμηθούμε και αυτό… 

Σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου περί συνεργασίας των εταιρειών ΟΤΕ – Intralot στον τομέα παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, σημειώνουμε πως ο Όμιλος ΟΤΕ προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στο πεδίο αυτό, και για το σκοπό αυτό η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΟΤΕ Α.Ε. της 12/06/2018 ενέκρινε την  τροποποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας ως προς τον εταιρικό σκοπό, γεγονός που ανακοινώθηκε στο επενδυτικό κοινό.

 • Προς την κατεύθυνση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας έχει εγκρίνει τη δημιουργία με την Intralot  μιας νέας εταιρείας, η οποία θα ελέγχεται πλειοψηφικά από τον Όμιλο ΟΤΕ και η οποία θα αιτηθεί άδεια διαδικτυακού στοιχηματισμού.Ωστόσο, η οριστική απόφαση για την δραστηριοποίηση αυτή θα εξαρτηθεί από την τελική μορφή του θεσμικού πλαισίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

MEDICOM: Βρετανικό fund (μάλλον ελληνικών συμφερόντων) την έχει συγκαταλέξει μεταξύ των εταιρειών με απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα αποτίμησης, για την δυναμική και την προοπτική εξέλιξης μεγέθη και… προσόντα. Δέλεαρ στη δική της υπόθεση και ο κλάδος δραστηριότητας.


KAI MIAΣ ΠΕΡΙ MEDICON…

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ κοντά στα χαμηλά της, δεν έχει εμπορευσιμότητα αλλά έχει value και προοπτικές. Με χαμηλά – υψηλά 12μήνου στα 1,5000 με 2,9800 ευρώ μία δίκαιη τιμή αυτή την περίοδο θα ήταν περί τα 2,2000 – 2,3000 ευρώ σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές.

Στα διεθνή χρηματιστήρια οι μετοχές εταιρειών του κλάδου της απολαμβάνουν υψηλών premium. Η δική της με discount…

 • (Βοοκ value: 2,4500 ευρώ και Πραγματική αξία, ποιός να ξέρει πόσα παραπάνω)

Medicon has a wide range of activities in the IVD sector, including:

 • Development, production, and sales of In Vitro diagnostic products.
 • Import and distribution in Greece of automatic analytical systems from well-known international manufacturers such as ABBOTT, DIATRON, NOVA BIOMEDICAL, CEPHEID, DIAMEDIX and others.
 • Software development for laboratory and medical applications.
 • Μanufacture and market own brand of cosmetics and personal care products.

Medicon: Δεν αναπτύσσει αντιδραστήριο για τον Covid-19

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΣ

!MEDICON – ΜΕΝΤΙ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είχαμε αναφερθεί προ  τριών εβδομάδων. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει στόχος [λόγω Αντικειμένου] Επιθετικής Εξωτερικής Εξαγοράς μετά την θεαματική μεταμόρφωση των χρηματοοικονομικών μεγεθών της απόρροια μίας εξαιρετικά αποτελεσματικής διοίκησης που αξίζει των υψηλών αμοιβών που λαμβάνει.

 • Στη περίπτωση της έχει πραγματοποιηθεί ένας άθλος. Της πετσόκοψαν μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ και άντεξε, παρά τον πόλεμο που δέχθηκε. Με αποτίμηση 8,2 εκατ. ευρώ(!!!) για μία πρωτοποριακή και μοναδική στο είδος της εταιρεία.

Στόχος της Medicon Hellas είναι να επεκταθεί και σε νέους τομείς, με πρώτο αυτόν της παραγωγής μοριακών αντιδραστηρίων.

 • Πρόκειται για αντιδραστήρια μοριακού ελέγχου, με πρώτο μέλημα της εισηγμένης να είναι η εστίαση στα αναπνευστικά νοσήματα.
 • Ήδη, η εισηγμένη έχει αρχίσει τις παραγγελίες εξοπλισμού, με στόχο να μπορεί να παράγει και να διαθέτει τα σχετικά προϊόντα μέσα στο 2021 ή έστω το 2022.

ΣΧΟΛΙΟ: Φυσικά, το 2020 δεν είναι μία καλή χρονιά, αλλά εύκολα θα καλυφτεί το όποιο έδαφος χαθεί. Οι αξίες των εταιρειών δεν προσδιορίζονται με βάση το p/e. Υπάρχουν και πολλά άλλα στον υπολογισμό της τιμής τους.

 • ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ να ασχολούμεθα με εταιρείες που παλεύουν κόντρα σε θεούς και δαίμονες, παράγουν πραγματικό έργο, έχουν όραμα και δεν κοροιδεύουν, παρά με τις… φιγουρατζίδικες που στηρίζονται σε εκθέσεις επί εκθέσεων, σε σενάρια επί σεναρίων, σε Θα και Θα, στις οποίες συγχωρούνται/παραβλέπονται τα πάντα και είναι στο απυρόβλητο.
 • Το τι κάνει η μετοχή της κάθε εταιρείας στο ταμπλό, δεν είναι δική μας… αρμοδιότητα.

ΕΛΛΑΔΑ – Η ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΕΦΤΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ

Από τον φίλο αναγνώστη και… γνώστη ΟΑΚ: 

Εχω αγορασει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο i3 BMW. Το πήρα γιατι είμαι οπαδός της τεχνολογίας, οικολογίας και γενικά γιατι μια ζωή ολόκληρη πιστευα ότι ο ανθρωπος πρεπει να μαθει να συνυπάρχει με τον πλανήτη του και το περιβάλλον του.

 • Ενημερώθηκα για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτροκίνησης και επειδή με την συζυγο μου εχουμε ένα θεμα ποιος θα πρωτοπάρει το ηλεκτρικό σκέφτομαι ευκαιρία είναι να αγοράσουμε άλλο ένα. Παιρνω λοιπόν τηλεφωνο σε μια αντιπροσωπεία για να παρω προσφορά για ένα ηλεκτροκίνητο ( όχι το i3 ) και μου λεει ο υπάλληλος.

” Θα περιμένετε γιατί τροποποιούνται οι τιμοκατάλογοι του εισαγωγέα” Και όταν τον ρωτησα γιατι, μου εξηγησε ότι ο εισαγωγέας εδινε τα αυτοκίνητα με εκπτωση για να τα προμοτάρει και τωρα που βγαινει η επιδότηση προφανως δεν ειχε λογο να συνεχισει να τα προμοτάρει.

 • Δηλαδή με απλά ελληνικά…

Επαιρνες το αυτοκίνητο πριν με 20.000 Ευρώ, τωρα θα λαμβανεις 6κ επιδότηση και το αυτοκίνητο θα κοστιζει 26 γιατι ο εισαγωγέας θελει να τσεπώσει την επιδοτηση. Σας θυμιζει κατι; Μηπως το ιδιο με το ξενοδοχειο; Μηπως το ιδιο με το εξοικονομώ που τιμολογουσε 30% πιο ακριβα τα μηχανήματα επειδή ο κοσμος επαιρνε επιδοτηση;

 • Και αντι ο πονηροβλαχος γιατι περι πονηροβλαχου πρόκειται να πει ωραια βοηθαει το κρατος και θα αυξησω τις πωλήσεις μου, παει να μαδησει και τον καταναλωτή και το κρατος.

Γιατι όλα αυτά; Για έναν απλο λογο. Επειδή το κρατος δεν αφηνει τον απλο πολιτη να παρει το αεροπλανο και να φερει το αυτοκινητο απευθειας από το Μοναχο χωρις τελωνεια εισαγωγες διαδικασιες και αδειες. Και το κανει για να μαδαει ο κάθε πικραμένος εισαγωγεας τους πολιτες. Καταλάβατε γιατι δεν εχουμε μελλον;


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ – GFF:


ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Performance Technologies (+4,27%), αύξηση των συναλλαγών παρατηρήθηκε σε Λύκο (+2,64%)  Μοτοδυναμική (+10,76%) και Moda Bagno (-9,94%)

 • Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΑΛΜΥ +4,60% (+4,60%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την ΕΥΑΘ (-0,51%), ενώ στην Pasal (-14,46%) βγήκε προσφορά στα 0,71 ευρώ (τιμή δημόσιας πρότασης), αλλά έμεινε “κρεμασμένη” στο ταμπλό (!)

Εμφάνιση πωλητή σε Medicon (-2,23%), Τεχν. Ολυμπιακή (-5,94%), Ελγέκα (-1,85%), Κέκροπα (-3,35%) και Κορδέλλου (-1,51%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Intralot (-3,36%) και ΕΚΤΕΡ (-3,14%),

 • Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Ίλυδα (+4,21%) και Μουζάκης (+5,29%), αντέδρασε μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις η Attica Group (+4,77%) και μετά από πέντε η Έλαστρον (+8,29%), ενώ από τις 13/7 έχει να “δει” θετικό κλείσιμο ο Σπύρου (-2,60%).

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Τhe real US 10-year Treasury #yield fell to -1.0% today. Chart by @FT

Εικόνα

***
Great chart by @RyanDetrick-. The stock market has an impressive track record in forecasting who wins the #USelections. If #Biden wins, as the polls suggest, #equities will struggle from between now and Election Day.

Εικόνα

****
France 52.4 #Germany 51.0 #Italy 51.9 #Spain 53.5 Manufacturing #PMI for July all above 50 and all above expectations.
Εικόνα
****
OUCH! Societe Generale suffered its worst quarter since rogue trader Jerome Kerviel’s record loss more than 12yrs ago, after it wrote down the value of its trading business & took a large tax charge. MktCap of French bank now >€5bn below Deutsche mktcap. 

Εικόνα

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ 

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

Ενεργητικό είναι το σύνολο των οικονομικών πόρων οι οποίοι ανήκουν σε μία επιχείρηση και έχουν χρηματική αξία, ενώ αναμένεται να προσφέρει οικονομικά και άλλα οφέλη η εκμετάλλευση τους. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τους πόρους με σκοπό την παραγωγή και τη διάθεση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών.

Το Ενεργητικό στον Ισολογισμό μιας εταιρίας δηλαδή, καταγράφει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει, συνήθως σε τιμές κόστους, καθώς και το σύνολο των Απαιτήσεων της έναντι τρίτων δανειστών.Για να είναι ένας οικονομικός πόρος στοιχείο του Ενεργητικού πρέπει:

 • Να ανήκει στην κυριότητα της επιχείρησης ή η επιχείρηση να το ελέγχει σαν να ήταν δικό της
 • Το κόστος ή η αξία του να υπόκειται σε αντικειμενική μέτρηση με βάση τη χρηματική μονάδα (ευρώ)
 • Να προσδοκώνται μετρήσιμα οικονομικά οφέλη για την επιχείρηση από την χρησιμοποίηση ή την εκμετάλλευση του.
 • Παράδειγμα:Τα μετρητά, οι επενδύσεις, τα αποθέματα, τα μηχανήματα, η γη, τα κτίρια, τα οχήματα, οι καταθέσεις, τα εμπορεύματα, οι εισπρακτέοι λογαριασμοί κτλ θεωρούνται στοιχεία του Ενεργητικού.

Υπάρχουν στοιχεία μιας εταιρίας, η αντικειμενική αξία των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρηματικά και ως συνέπεια των παραπάνω προϋποθέσεων, δεν καταγράφονται στον Ισολογισμό και δεν συμπεριλαμβάνονται στο Ενεργητικό της.

Παράδειγμα: Η τεχνογνωσία (know-how), οι εργαζόμενοι, το πελατολόγιο, η φήμη και η αφοσίωση των πελατών, παρόλο που αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι ενός οργανισμού, δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό του.

Το Ενεργητικό, με βάση τη Λογιστική και ανάλογα με την ευκολία ρευστοποίησης του,  διακρίνεται σε:

 • Κυκλοφορούν
 • Μη Κυκλοφορούν

Στο κυκλοφορούν Ενεργητικό εντάσσεται κάθε στοιχείο που:

 • Προορίζεται να ρευστοποιηθεί, να πωληθεί ή να αναλωθεί μέσα στο σύνηθες λειτουργικό κύκλωμα της επιχείρησης.
 • Προορίζεται να ρευστοποιηθεί ή να πωληθεί μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες από τη λήξη της παρούσας λογιστικής χρήσης.
 • Είναι μετρητά ή που μπορεί να μετατραπεί σε μετρητά

Στοιχεία του Κυκλοφορούντος Ενεργητικού είναι:

 • Τα αποθέματα
 • Οι απαιτήσεις
 • Τα χρεόγραφα
 • Οι μεταχρονολογημένες επιταγές
 • Τα προπληρωθέντα έξοδα
 • Οι δεσμευμένες καταθέσεις
 • Τα μετρητά
 • Οι καταθέσεις όψεως.

Το σύνολο των στοιχείων του κυκλοφορούντος Ενεργητικού ονομάζεται κεφάλαιο κίνησης.

Το μη κυκλοφορούν Ενεργητικό αποτελείται από όλα τα στοιχεία που δεν ανήκουν στο κυκλοφορούν. Πρόκειται για τα στοιχεία που προορίζονται να ρευστοποιηθούν, να πωληθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε διάστημα που υπερβαίνει τη διάρκεια του συνήθους λειτουργικού κυκλώματος ή επεκτείνεται πέρα από το τέλος της επόμενης λογιστικής χρήσης.

Παράδειγμα: Τα αποθέματα δεν μπορούν να θεωρηθούν μη κυκλοφορούν Ενεργητικό καθώς αγοράζονται με σκοπό είτε να πωληθούν αμέσως, είτε να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεσα αγαθά πριν την κατασκευή του τελικού προϊόντος.

Στοιχεία του μη κυκλοφορούντος Ενεργητικού είναι:

 • Το πάγιο Ενεργητικό
 • Οι Συμμετοχές
 • Οι μακροπρόθεσμες απαιτήσεις
 • Τα κεφαλαιοποιημένα έξοδα
 • Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις

Ομαδοποίηση στοιχείων Ενεργητικού

Α. Οφειλόμενο Κεφάλαιο
Β. Έξοδα εγκατάστασης
Γ. Πάγιο Ενεργητικό
…….1) Ασώματες ακινητοποιήσεις
…….2) Ενσώματες ακινητοποιήσεις
…….3) Συμμετοχές και άλλες μακροπρόθεσμες χρηματοοικονομικές απαιτήσεις
Δ. Κυκλοφορούν Ενεργητικό
…….1) Αποθέματα
…….2) Απαιτήσεις
…….3) Χρεόγραφα
…….4) Διαθέσιμα

 • Ε. Μεταβατικοί Λογαριασμοί Ενεργητικού

Ενεργητικό = Παθητικό = Υποχρεώσεις + Καθαρή Θέση

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: 

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων.

 • Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.

Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.