Χ.Α: Μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα- (28 Ιουνίου 2021)

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ, ποιές μετοχές σήμερα θα τραβήξουν τα φώτα της επικαιρότητας σε μία κατά τα άλλα αναμενόμενη νωθρή συνεδρίαση σε συνέχεια των προηγουμένων. Αλλά αυτό δεν ενοχλεί όλους εκείνους που δεν ασχολούνται με το τι θα κάνουν οι δείκτες, η Wall και ο  Dax και οι οποίοι (παρ)ακολουθούν συγκεκριμένες μετοχές από όλα τα μήκη και πλάτη του ταμπλό. Είτε ανήκουν στην Υψηλή, είτε στη μεσαία ή στη μικρή κατηγορία ή ακόμα και την Επιτήρηση.

 • Αλλωστε, όταν λείπουν οι ελέφαντες χορεύουν ελέυθερα τα μικρόζωα του… δάσους. Επιβεβλημένη η διατήρηση ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια μας, αφού προέχει πάνω από όλα η διατήρηση των υψηλών κερδών που απολαμβάνουν. Το ποσοστό ρευστότητας μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με τις εμπνεύσεις του καθενός και την τακτική που ακολουθεί ο κάθε επενδυτής.

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:

 • lamda Development, ΒΙΟ, ΕΛΧΑ + CENER (μτχ βαρόμετρα που δείχνουν αδυναμία αρκετό καρό τώρα και όσο νάναι μας προβληματίζουν), ΟΤΕ
 • ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ (ενόψει καθαρής απόδοσης 11,5%!! μέρισμα + επιστροφή κ/φ)
 • ΙΝΛΟΤ + ΦΡΙΓΟ: Αμφότερες υπό επιτήρηση, αλλά με φανατικούς παίκτες στις τάξεις τους…
 • Και καμμιά 80αριά ακόμη, όρεξη να έχουμε… Για όλα τα γούστα… Ποιοί λένε και γράφουν ότι το ταμπλό δεν έχει ενδιαφέρον; Λόγω καύσωνα όμως, τους απαλλάσσουμε!

ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΛΑΝΑΤΑΙ ΟΙΚΤΡΑ, αφού κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει μυαλά.

 • Τα 13.200 “ολιγαρχόπουλα” της “ελίτ”, που θέλουν και Πρότυπα σχολεία**

**Του Γιώργου Kράλογλου στο capital.gr (ενός αρθρογράφου που αποτελεί πρότυπο γραφής, ενός αρθρογράφου που τιμά το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και που δείχνει τον τρόπο του πως αυτή πρέπει να ασκείται, μακρυά απο λιβανίσματα, σκοπιμότητες κι όλα τα συναφή.

 • Είμαστε ή δεν είμαστε ελληνική σοβιετία; Κατάντησε η κοινωνία μας έρμαιο στην ιδιωτική οικονομία; Να το πούμε. Όχι να στηρίζουμε τα Πρότυπα σχολεία…

Να μην πατήσει το πόδι του δάσκαλος της κρατικής συντεχνίας, στις σημερινές εξετάσεις των “ολιγαρχόπουλων” της “ελίτ” και των συμφερόντων…, που είχαν και το θράσος να καταθέσουν 13.200 αιτήσεις για να πάνε, λέει, σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία…

 • Στο κάτω-κάτω δεν είναι και δύσκολο αυτό που ζητάμε.

Αύριο το πρωί είναι οι εξετάσεις των “ολιγαρχόπουλων”. Στάση εργασίας θα την πούμε (για να φανεί και ο λόγος της αντίστασης…). Κοντά-κοντά με το Σαββατοκύριακο πέφτουν. Τι ζητάμε… Τριήμερο γίνεται το καθισιό. Άσχημα είναι;

Μήπως και θα χαθεί ο κρατικός μισθός… Εδώ δεν χάθηκε όταν σκουπίζαμε τον κορβανά να δώσουμε επιδόματα στους άνεργους. Στους μισθούς του Κρατιστάν θα κολλήσουμε; Τι σοβιετία είμαστε;

Εκείνο που έχει σημασία είναι ο αγώνας. Η πλέρια αντίστασή μας στα σχολεία για την “ελίτ”. Στα σχολεία για τους λίγους… Στα ταξικά σχολεία…

Αγώνας ενάντια στην παραπλάνηση της κοινωνίας που κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα της αριστείας…

Ταξικό γνώρισμα για τους άθλιους της Ευρώπης, που δεν αρμόζει στο ελληνικό Κρατιστάν…

Αγώνας ενάντια σε όσους πάνε να καταστρέψουν και να διαλύσουν συντεχνίες της σοβιετίας μας. Λες και είναι ανεξέλεγκτες… Δεν είναι ελεγχόμενες από το κόμμα…

Το πώς θα τις καταστρέψουν είναι γνωστό. Με την αξιολόγηση. Χαρακτηριστικό δυτικό γνώρισμα. Αξιοκρατία και αξιολόγηση.

Και πού όλα αυτά; Στη μοναδική “δυτική σοβιετία” που κρατιέται με νύχια και με δόντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πού ζει μόνο από τα Ταμεία της και από τα φτηνά δανεικά της…

Και ποιους θέλουν να αξιολογήσουν; Τους κρατικούς δασκάλους στα Πρότυπα και στα Πειραματικά. Έλεος…

Και το κόμμα που τους διάλεξε τι κάνει; Δεν κάνει αξιολόγηση; Δεν μετράει (από εκλογές σε εκλογές) πόσες ψήφους κουβαλάει ο καθένας; Δεν μετράει κεφάλια συμμετοχής συντρόφων στα συλλαλητήρια για λευτεριά στην Αφρική…; Για λευτεριά στους (πιθανούς) σκλαβωμένους εξωγήινους…, του Άρη;

Δηλώνουμε ως στήλη, ευθέως και απερίφραστα, ότι δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να διορθώσουμε εμείς την πολιτική μας σκηνή. Το κρατικοδίαιτο συντεχνιακό μοντέλο της, εδώ και 45 χρόνια, ή τον αναχρονισμό του ακόμη και σε σχέση με τις εξελίξεις στα διπλανά μας, πρώην κομμουνιστικά κράτη.

Δεν θα μάθουμε εμείς τους πολιτικούς πώς να κάνουν τη δουλειά τους. Δική μας δουλειά είναι να παρατηρούμε και να μεταφέρουμε τα όσα συμβαίνουν. Αυτά που βλέπει ο κόσμος και γελάει αλλά οι πολιτικοί κάνουν πως δεν τα βλέπουν… Γιατί έχουν πολιτικό κόστος. Στοιχίζουν στην παρουσία τους στη Βουλή.

Αυτό κάνουμε και στο σημερινό μας σημείωμα. Περιγράφουμε τη μορφή του “αγώνα”, που ετοιμάζουν κόμματα και κρατικές συντεχνίες για να πεταχτεί στα σκουπίδια μια μεταρρύθμιση (επιβαλλόμενη μεταρρύθμιση) που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση στην παιδεία,  το 2020, με το νόμο 4692.

Γι’ αυτό και στεκόμαστε μόνο σε ένα σημείο. Στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία.

Στα Σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά μας μόνο αν θελήσουν. Αν το διαλέξουν. Πού σημαίνει ότι έτσι και νιώσουν “δυτική καταπίεση και όχι την ελευθερία του γνωστού πρώην σοβιετικού καθεστώτος…” μπορούν να μην πάνε. Δεν τους υποχρεώνει κανείς.

Με τη μεταρρύθμιση, του νόμου 4692 του 2020 οι νεοεισερχόμενοι κρατικοί εκπαιδευτικοί στα Πρότυπα και Πειραματικά τοποθετούνται με μονοετή θητεία και εφόσον αξιολογηθούν θετικά, με τετραετή θητεία.

Αξιολογούνται επίσης στη διάρκεια του τελευταίου έτους της όποιας θητείας τους από Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο, από τον ΣΕΕ και από τον Διευθυντή.

Ο κρατικός δάσκαλος-Διευθυντής του Πρότυπου και Πειραματικού  σε συνεργασία και με τη διδασκαλική ιεραρχία των Σχολείων συντάσσουν, στην αρχή του έτους, προγραμματισμό δράσεων και στο τέλος του έτους έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης, που δημοσιοποιούνται και στην ιστοσελίδα του σχολείου.

“Αγώνας” λοιπόν (συντεχνιακός και πολιτικός) ενάντια στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Δίπλα στον “αγώνα” να σκίσουμε τη μεταρρύθμιση στο εργασιακό. Στον παραδίπλα “αγώνα” ενάντια και στη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

 

Στην παρακάτω μεταρρύθμιση των ιδιωτικοποιήσεων σε μεταφορές, λιμάνια,  αεροδρόμια. Εμείς απλά σημειώνουμε. Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα ούτε όσα πρέπει από τη (μοναδική) ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, ούτε και εκείνους που ξέρουν από επενδύσεις ανάκαμψης…

george.kraloglou@capital.gr

 • ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ v AVE: Ο ορισμός του Χάους

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Καθαρή Θέση 37,7 εκατ. ευρώ (στοιχεία χρήσης πρώτου τριμήνου 2021)

Bοοκ Value 5,7700 ευρώ

P/BV 1,20

P/Ettm 9,23

EV/EBITDA* 6,71 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* 1,16

Ελεύθερες ταμειακές ροές 3,5 εκατ. ευρώ από 2,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020

Ξένα/Ιδία 0,27

ROE +4,87%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 56,57%

Κεφαλαιοποίηση 49,07 εκατ. ευρώ


ΑVΕ: Καθαρή Θέση 5,3 εκατ. ευρώ (στοιχεία χρήσης 2020)

Bοοκ Value  0,0375 ευρώ και στο ταμπλό… 0,4700 

P/BV 12,53

P/Ettm 12,70

EV/EBITDA* 68,39 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* 30,21

Ελεύθερες ταμειακές ροές 6,0 εκατ. ευρώ από –4,0 εκατ. ευρώ το 2019

Ξένα/Ιδία 9,84

ROE 82,4%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 4,44%

Κεφαλαιοποίηση 66,47 εκατ. ευρώ

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ: Δεν τους αρέσει γιατί δεν κάνει κομμάτια… Ομως ήδη αρκετοί επενδυτές μέτοχοι της έχουν αρνητικό κόστος κτήσης λόγω είσπαξης μερισμάτων (ανελλιπώς, επί 20ετία, πλην μόνον μίας χρήσης!!)και επιστροφής κεφαλαίου (ενίοτε).

 • Οι φίλοι της (αυτοί οι λίγοι) προφανώς ήδη θα είναι ενήμεροι της χθεσινής απογευματινής ανακοίνωσης της διοίκησης “Το Διοικητικό Συμβούλιο, αποφάσισε να προτείνει στο πλαίσιο της συγκαλούμενης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης την διανομή στους μετόχους της Εταιρείας:

α) μερίσματος από τα αποτελέσματα της κλειόμενης χρήσης του 2020 ποσού 1,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,194 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό ποσό) και

β) κερδών από κέρδη προηγουμένων χρήσεων, εντός της τρέχουσας εταιρικής χρήσης του έτους 2021, συνολικού ποσού 509 χιλ. ευρώ, δηλαδή 0,076 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό ποσό)”.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ: 11,5% καθαρή!! – Είπατε τίποτα;;

****

ΕΛΓΕΚΑ – Θα μας απασχολήσει προσεχώς… Και μάλιστα θετικά… Η ΑΜΚ είναι καλυμμένη, εξ ου και τα… 0,3800 ευρώ. Ο όμιλος θα ξαναβρεί την χαμένη λάμψη του.

****

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ότι θα τραβήξει 31 και δεν θα καεί, δεν αφορά τον ΜΥΤΙΛ (είναι νωρίς ακόμη καλέ μας φίλε)… αλλά μετοχή της Επιτήρησης.


Γιώργος Κατικάς@www.bankingnews.gr 

ΑΓΟΡΑ: Τρομερή κίνηση από Μυτιληναίο και αντίστοιχη περίπου από Jumbo. Δεν έφταναν όμως αυτές οι δύο για να μαζευτεί η πτώση από τον ΟΤΕ και Alpha Bank. Βοήθησε και η Εθνική Τράπεζα. Δείχνει όμως η αγορά, ότι πάλι μπορεί να κινηθεί υψηλότερα χωρίς τα τραπεζικά. Αν δεν είχαμε την αποκοπή του μερίσματος του ΟΤΕ, μπορεί να είχαμε κλείσει και με οριακή άνοδο.

Τελικά υποχώρησε οριακά και έκλεισε κάτω από τις 910 μονάδες. Ξανά χαμηλός ο τζίρος αφού ο καθαρός δε ξεπέρασε τα 33 εκατ. ευρώ. Αρκετά μικρομεσαία και πάλι τράβηξαν τα επενδυτικά βλέμματα. Ψάχνουν και τις τελευταίες που έχουν μείνει πίσω. Η εβδομάδα οριακά υψηλότερα για τον γενικό δείκτη και η χρονιά μέχρι σήμερα στο +12,2%.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ: Χρήσιμες αυτή την περίοδο, γιατί οι διοικήσεις δίνουν εικόνα για το εξάμηνο, αλλά και τη χρήση και το χρειαζόμαστε. Θα θέλαμε όμως να αναφέρουν και στα δελτία τύπου κάποια από αυτά που λέγονται. Επίσης αυτή η τάση με τις τηλεδιασκέψεις είτε μέσω ΕΧΑΕ είτε άλλων εταιρειών, πρέπει να συνεχιστεί. Δεν είναι όλοι οι μέτοχοι κοντά στην έδρα της εκάστοτε εταιρείας. Ξέρουμε πως υπάρχουν και αυτοί που πηγαίνουν για το φαγητό, αλλά πρέπει οι επενδυτές να δείξουν πως θέλουν να μαθαίνουν περισσότερα.

OTE: Λόγω αποκοπής μερίσματος, η μετοχή υποχώρησε και επηρέασε και τους δείκτες. Στα 14,7550 ευρώ και στο -4,87% με όγκο 348 χιλ. τεμάχια.

JUMBO: Τα 14,70 ευρώ δείχνουν πως δε θέλουν να χαθούν. Ακριβώς εκεί το κλείσιμο με άνοδο 2,80%.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Πήρε πίσω όσα έχασε από την αποκοπή του μερίσματος και με το παραπάνω. Και δεν κάλυπταν οι αναλυτές αυτή τη μετοχή, αλλά το άλλο το ενεργειακό στόρι που βγάζει ζημιές… Μπράβο σαΐνια…

Η μετοχή ουσιαστικά αν δεν είχε κόψει το μέρισμα σήμερα θα έγραφε νέα ενδοσυνεδριακά πολυετή υψηλά. Αλλά έχει χρόνο… Στα 15,80 ευρώ και στο +3,88% με όγκο 241 χιλ. τεμάχια. Υπάρχει και η εξέλιξη με τους δασμούς στη Ρωσία, κίνηση που ευνοεί τη μετοχή, αλλά είδαμε σήμερα πως εύκολα πηγαίνει στα υψηλά του.

LAMDA: Κατέβαλε τα 300 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό. Σαν ψέμα ακούγεται!! Μετά από τόσα χρόνια επιτέλους κάτι προχωράει σε αυτή τη χώρα. Η στήλη όπως έχει ξαναγράψει θεωρεί το έργο game changer για τη χώρα. Στις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε σε υψηλό ημέρας. Στα 7,8950 ευρώ και στο +0,19%.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Δεν έχει και την καλύτερη συμπεριφορά στις τελευταίες συνεδριάσεις. Φαίνεται και από την τιμή. Επιστρέφει πάλι στην τιμή του placement. Στα 2,07 ευρώ και στο -1,43%.

ΤΙΤΑΝ: Προβληματίζει λίγο το τελευταίο διάστημα και τη στήλη για ένα παραπάνω λόγο. Την είχαμε αφαιρέσει από τις επιλογές σε υψηλότερα επίπεδα και πριν τη διαγραφή των ιδίων μετοχών. Τώρα η αποτίμηση μας κάνει να θέλουμε να την προσέξουμε περισσότερο.

ALPHA BANK: Μαζί με τον ΟΤΕ κράτησαν στο μείον την αγορά. Στα 1,1225 ευρώ και στο -1,71%. Έχουν κλειδώσει οι παλαιοί μέτοχοι δικαίωμα, οπότε βραχυπρόθεσμα δε μας λέει κάτι η σημερινή πτώση. Έκλεισε και το discount το παράγωγο.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Από την παρουσίαση στους αναλυτές βλέπουμε μεγάλη υπεραξία από τα καράβια και δυνατά ναυλοσύμφωνα. Έχει ήδη εισπράξει κάποια μερίσματα. Ειπώθηκαν πολλά χρήσιμα και ενδιαφέροντα στην ενημέρωση και θα έχουμε σχετικό θέμα τη Δευτέρα. Με βάση όσα ακούστηκαν θα λέγαμε πως η μετοχή θα έπρεπε να είχε καλύτερη πορεία στο ταμπλό.

Θα πούμε πάντως πως η μικρή αυτή εισηγμένη έκανε κανονική παρουσίαση στους αναλυτές, όχι σαν κάποιες άλλες που αναφέρουν στο ημερολόγιό τους «παρουσίαση στους αναλυτές» και εννοούν τη δημοσίευση μίας παρουσίασης σε powerpoint. Είναι κάτι που η στήλη το εκλαμβάνει ως αρκετά θετικό και μακάρι να έχει μιμητές. Το πρωί στο +4,56% και στα 1,7880 ευρώ και στο κλείσιμο στο -1,64% και στα 1,6820 ευρώ.

AS COMPANY: Στη γενική συνέλευση ο κ.Ανδρεάδης είπε περίπου όσα και ο κ.Βακάκης, όταν είχε μιλήσει στη γενική συνέλευση της Jumbo. Για εμπορικό πόλεμο έκανε λόγο και για αδιανόητες καταστάσεις. Περισσότερα θα έχουμε τη Δευτέρα και εδώ.

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Δεν κάνει μεγάλους όγκους, έχει καλό ισολογισμό και αν πάει φέτος καλύτερα από το 2020, δικαιολογεί απόλυτα την κίνησή της. Ισοφάρισε και αυτή τα πρόσφατα υψηλά της.

REDS: Για… πλάκα πήγε στο +10% σήμερα. Έκανε ένα πακετάκι και με ελάχιστα κομμάτια πήγε μέχρι τα 2,31 ευρώ. Και μέχρι το τέλος έκανε καθαρό όγκο περίπου 77 χιλ. τεμάχια. Κλείσιμο στο +7,14% και στα 2,25 ευρώ.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – ΛΑΠΠΑΣ: Μαθαίνουμε πως υπάρχει ένα παρασκήνιο και μία προσπάθεια να βρεθεί λύση, προκειμένου να πάει και η μετοχή υψηλότερα. Από τις λίγες με καλό περιθώριο ανόδου βάσει θεμελιωδών μεγεθών. Δε θα έπρεπε όμως να βλέπουμε τέτοιους όγκους. Ίδωμεν… Στο +4,29% και στα 0,7780 ευρώ.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Πήρε ανάσες, αλλά φαίνεται πως οι επενδυτές ψάχνουν τις φθηνές εταιρείες και είναι μέσα σε αυτές. Πρέπει να δώσει κίνηση και να ξεπεράσει τα πρόσφατα υψηλά, δηλαδή κάτι πάνω από 3 ευρώ. Είδαμε σήμερα πως με λίγο όγκο πλέον μπορεί αν θέλει να το κάνει.

PROFILE: Ωραία κίνηση από τη μετοχή στον απόηχο των δηλώσεων που έγιναν στη γενική συνέλευση. Είχε προηγηθεί και μία καλή συσσώρευση. Στο +8,70% και στα 5 ευρώ.

CENTRIC: Δίνει τη μάχη με τα 0,34 ευρώ και δείχνει πως θέλει να την κερδίσει. Κλείσιμο στα 0,3440 ευρώ.

MEDICON: Διαγραμματικά έχει μείνει αρκετά πίσω, δηλαδή απέχει σημαντικά από τα επίπεδα που ήταν προ πανδημίας.

FRIGOGLASS: Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική και στο +34% από την αρχή του έτους.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Και εδώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική αλλά από την αρχή του έτους ενισχύεται 73% περίπου.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+2,66%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Epsilon Net (-2,95%) και Centric (-1,15%), σε νέα υψηλά 223 μηνών η Space (+1%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακάτ (+4,88%), Ιντρακόμ (+1,10%, την πώληση από την Ιντρακόμ στην Ιντρακάτ, του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας Intrapower, που δραστηριοποιείται στα Ενεργειακά Έργα, ανακοίνωσε η Εισηγμένη. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε στα 810.000 ευρώ) και ΛΕΒΠ (+9,37% και 2η μέρα αξιοπρόσεκτων συναλλαγών), ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι κλείσιμο υψηλότερα των 0,144 ευρώ θα αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο στην Frigoglass (+2,86% και “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων).

 • Αύξησε κινητικότητα το “πακέτο” 200000 τεμ. στα 1,43 ευρώ για την Reds (+7,14%), αύξησαν συναλλαγές Επίλεκτος (+8,72%) και ΚΛΜ (+4,29%), συνεχίζουν να αυξομειώνουν συναλλαγές Κτήμα Λαζαρίδη (+9,09%) και Βιοτέρ (+3,06%), επιστροφή αγοραστών στην Λανακάμ (+5,33%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Doppler (+5,83%) και Νίκα (+4,17%), ενώ η Διοίκηση της Profile (+8,70%) προέβλεψε ότι τα κέρδη του α΄ εξαμήνου θα υπερδιπλασιαστούν, ενώ το θετικό momentum θα διατηρηθεί και στο δεύτερο εξάμηνο.

Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,8540 ευρώ, για να βάλει πλώρη προς τα 1,00 ευρώ η Δομική Κρήτης (+3,95%), επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Quest (+3,20%), κινήσεις με ευδιάκριτη νευρικότητα στην Ιντεάλ (+0,29%), παρουσία πωλητή σε ΞΥΛΚ (-6,19%), Μαθιό (-2,48%), Q&R (-1,50%), Autohellas (-2,47%) και Μινέρβα (-2,38%) και “καρέ” ανοδικών σε Άβακα (+4,32%) και Intralot (+11,67%, καθώς συνεχίστηκαν τα επιθετικά πονταρίσματα, από όσους εκτιμούν ότι είναι “επί θύραις” σειρά θετικών ειδήσεων).

 • Όταν ο Μάικλ Μπέρι μιλά, η Wall Street ακούει.

Ο άνθρωπος που στοιχημάτισε κατά των ενυπόθηκων δανείων και κέρδισε τεράστια ποσά από την κρίση του 2008, έκανε σειρά tweets την Πέμπτη προειδοποιώντας τους επενδυτές σχετικά με τον κίνδυνο ζημιών «στο μέγεθος κρατών» σε περίπτωση που υπάρξει υποχώρηση τιμών στα κρυπτονομίσματα και τις meme μετοχές.

 • «Αυτό που κάνει η υπερκερδοσκοπία είναι να προσελκύει μικροεπενδυτές πριν εμφανιστεί η μητέρα όλων των κραχ,» έγραψε ο Μπέρι στο Twitter, πριν αυτά διαγραφούν. «Όταν τα κρυπτονομίσματα υποχωρήσουν από τα σημερινά τρισεκατομμύρια, ή οι μετοχές meme υποχωρήσουν από τα σημερινά επίπεδα των δεκάδων δις, οι απώλειες της κύριας αγοράς θα πλησιάσουν το μέγεθος κρατών. Η ιστορία δεν αλλάζει».

Ο Μπέρι, επικεφαλής της Scioin Asset Management, ακολουθείται πιστά από το πλήθος των μετοχών meme. Το 2019 εμφανίσθηκε θετικός απέναντι στην εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών GameStop Corp θέτοντας τις βάσεις για την επικών διαστάσεων επενδυτική φρενίτιδα που γνωρίσαμε στις αρχές του έτους. Οι απόψεις του άλλαξαν φέτος, ωστόσο, με αποτέλεσμα να προειδοποιεί διαρκώς για κινδύνους φούσκας στην αγορά.

 • «Αν έβαλα την GME στα ραντάρ σας και πήγατε καλά, είμαι πραγματικά χαρούμενος για σας», έγραψε σε tweet τον Ιανουάριο. «Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει τώρα –πρέπει να έχει νομικές και ρυθμιστικές επιπτώσεις. Αυτό είναι αφύσικο, παράλογο και επικίνδυνο». Ο Μπέρι επίσης στοιχημάτισε κατά της Tesla Inc. Η Scion Asset Management χρωστούσε αρνητικές θέσεις έναντι 800.000 μετοχών της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ιλον Μασκ στις 31 Μαρτίου.

Τον ρόλο του Μάικλ Μπέρι στην κινηματογραφική ταινία “The Big Short”, που περιέγραφε την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, υποδύθηκε ο Κρίστιαν Μπέιλ.

WHAT? US households gained $13.5tn in wealth in 2020, biggest increase in records going back 3 decades. That isn’t how recessions usually work. In 2008 financial crisis, US households lost $8tn. During Covid, most Americans got richer—especially the Rich. wsj.com/articles/durin

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


 • Crude Oil closed above $74 a barrel for the first time since October 2018, up 91% in the last year.
Εικόνα

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.